Ett kinesiskt exempel:

Hu-chi-dong

Det var fruktansvärt, det som hände på Himmelska Fridens Torg i Peking, när man körde över demonstrerande studenter med tanks. Men innebar det att varje kines plötsligt svävade i livsfara? Gjorde det bonden Hu-chi-dong utanför staden Shuicheng i Kweichowprovinsen i södra Kina till flykting?

Nej, men han skulle ju ha kunnat - redan händelserna i på Himmelska Fridens Torg förutan - ha fått motiv att söka sig västerut, om bara de praktiska möjligheterna hade uppenbarat sig.

På TV kanske han fått en glimt av vad konsumtionssamhällets överflöd, har börjat drömma om en egen bil, osv. Själv har han naturligtvis inga pengar för en resa västerut, men det kanske kan ordnas på kredit, om han får kontakt med några som kan organisera det hela. En plats i ett välfärdsland kan vara en investering, resan kan betalas i efterhand.

Väl i Sverige är det förmodligen så att ha inte befinnas ha asylskäl, men med en "duktig advokat" kan han ändå hålla sig kvar här genom en serie nya ansökningar. Har han från början fått med sig ett barn kan detta under tiden ha hunnit lära sig svenska, få skolkamrater och rota sig det svenska samhället. En annan möjlighet är att han träffar en svensk kvinna och gifter sig med henne och/eller gör henne med barn. Det finns många vägar att få uppehållstillstånd, utan att man behöver vara förföljd.

Väl här kan resten av släkten tas hit. Samtidigt blir det känt i byn, hur Hu-chi-dong lyckades, och det blir fler kunder till den organisation som fixande hans resa.


Blågula FRÅGOR, huvudsidan