image
image
image
image

 BSS:


Boken "BSS - ett försök att väcka debatt" - del 12:
 

 


David Schwarz

Den välkände polsk/judiske flyktingen från Polen, David Schwarz, redaktör för tidningen "Invandrare och minoriteter" och flitig debattör i diverse tidningar, ansåg i DN den 14 april 1982 att de svenska politiska partierna har svikit invandrarna genom att man inte har vidtagit "åtgärder för att befästa minoriteternas rättigheter" att förbli en etniskt kulturellt särpräglad grupp inom Sverige.

Trots Europas kanske mest liberala invandringspolitik så talar Schwarz om "svek". Schwarz menar vidare i sin artikel att myndigheterna "sopar under mattan det obehagliga faktum att Sverige under de närmaste 15-20 åren kommer att tvingas ta emot kanske uppåt 600.000 nya invandrare och flyktingar till följd av det ökade trycket mot vårt lands gränser av fattiga och förföljda runt om i världen, i synnerhet från Afrika och Asien".
 
Samtidigt tillägger han: "Situationen blir mer explosiv när företrädare för afrikanska och asiatiska kulturer ökat sitt antal och sätter kraft bakom sina krav på etniska och kulturella rättigheter. De skärpta rasmotsättningarna i England borde rimligtvis tjäna som en larmklocka för våra politiker".
 
Schwarz hävdar här att Sverige "tvingas" ta emot mängder av invandrare från hela jorden. Vad han menar är uppenbart men politikerna som styr Sverige tycks strunta fullständigt i konsekvenserna. Kanske har de svårt att fatta, men Schwarz' varningssignal om en framtida "explosiv" situation borde väl väcka åtminstone någon. Men att det inte väcker politikerna är ju klart, det tycks ju vara både döva och blinda.
 



BSS första årsmöte

BSS lilla organisation hade växt till sig och det blev dags för oss att utlysa det första årsmötet. Interimsstyrelsen hade utarbetat förslag till stadgar och program.: Vi kallade alla medlemmar och 33 stycken kom till detta första årsmöte den 20 mars. På detta möte antogs föreningens första program och stadgar. Nu skulle verksamheten organiseras bättre, och i mer ordnade former. I de nya stadgarna som antogs förklarades att BSS var en tvärpolitisk förening:
 
"Föreningens målsättning skulle vara att sprida kunskap om föreningens program samt att lämna information främst om den svenska befolkningspolitiken, och dess följder i dagens och framtidens Sverige".
 
Vi markerade också i stadgarna vår föreningsdemokratiska hemvist (§ 4. Skyldigheter och rättigheter): "Det åligger varje medlem att iaktta ett korrekt uppträdande, och att acceptera de spelregler som gäller inom demokratin och att efterfölja lagar och förordningar. Medlem som bryter mot dessa regler kan uteslutas ur BSS".
 
Vårt program bestod av en inledning samt ett detaljerat förslag till ny invandrings-, flykting-, adoptions-, abort- och familjepolitik samt förslag till nordiskt samarbete och utlandskontakter. I programmets avslutande sammanfattning kunde vi läsa följande:
• Invandringen skall begränsas till seriösa invandrare från kulturellt och etniskt besläktade länder.
• Sverige skall endast ta emot flyktingar som är etniskt besläktade med de nordiska folken.
• Repatriering (återflyttning) av invandrare från etniskt och kulturellt avvikande länder bör uppmuntras och understödjas.
• Adoption av utländska barn förbjuds i lag.
• Abortpolitiken skall bli restriktivare.
• En familjepolitik som stärker familjen.
• Förstärkt nordiskt samarbete.
 
Därefter förklarade vi att vår politik är realistisk och dikterad av hänsyn till alla berörda parter. Vår uppgift skulle nu vara att förespråka denna politik, som i praktiken skulle innebära att Sverige skulle kunna vara svenskt även i fortsättningen.
 
Sven Davidson var, liksom de andra mötesdeltagarna, mycket nöjd med programmet. Davidson inledde sitt tal den 20 mars så här: "Vi bevittnar just nu Sveriges första BSS-årsmöte. Det låter kanske ambitiöst, men skall det bli historia av det här eller skall BSS bli en fotnot i marginalen, eller skall det inte bli någonting. Allt detta beror på oss själva, på hur mycket arbete vi vill lägga ner på vår egen politik... Enligt min mening så är detta program det mest ansvarsfulla och mest genomtänkta program i den här frågan i det här landet - någonsin".



Inte viktigt att Sverige är svenskt

Invandrarministern Anita Gradin intervjuades i Expressen den 21 mars 1983.

Där fick hon frågan om hon oroas av invandrarnas höga brottslighet. Hon svarade: "Nej. Invandrarna står trots allt bara för 13 procent av de brott som begås i Sverige". Hon avfärdade alltså invandrarnas höga brottslighet som "bara" och självfallet beklagade hon inte ens brottsligheten - trots att den så ofta är grövre bland invandrare.
 
Anita Gradin fick också följande fråga: "Hur viktigt är det att bevara Sverige svenskt?".
Hennes svar: "Det är inte viktigt, varför skulle vi göra det?". Ledande svenska politiker tycker alltså att det är fullständigt ointressant om Sverige förblir svenskt eller ej. Detta borde betraktas som förräderi av grövsta slag, men i det här landet kan uppenbarligen vilka vansinnigheter som helst förekomma.



"Facket kräver"

Efter valrörelsen 1982 erhöll det socialdemokratiska partiet 5 miljoner kronor av Svenska Kommunalarbetarförbundet. Vanliga svenska arbetare som var anslutna till detta förbund fick betala vare sig de ville eller inte. Fackpamparna hade bestämt att det skulle vara så. Pengarna var som "tack" för att sossarna skulle införa löntagarfonder.
 
När Svenska Kommunalarbetarförbundet höll sin 16:e kongress i juni 1983 hade man utgivit en skrift kallad "Invandrare". Här fick man på 24 sidor veta vad förbundet ville göra för våra invandrare. Det var inte lite det. Här är några exempel i sammanfattning:
 
"Vi kräver:
att samhällets tolkservice byggs ut
att yrkesutbildningen sker på de största invandrarspråken
att introduktionen på arbetet skall ske på hemspråket
att Sverige Radio i TV gör fler program om invandrarnas betydelse för vårt välstånd
att Sveriges Television köper in fler invandrarprogram
att hemspråksundervisningen byggs ut
att ämnet kulturkunskap införs i skolorna
att skolpersonal undervisas i invandrarkunskap
att man rekryterar tvåspråkiga förtroendeombud."

 
Detta krävde man utan att meddela jobbarna vad det hela skulle kosta.
 





 
image
 
 
image