image
image
image
image

 BSS:


Boken "BSS - ett försök att väcka debatt" - del 17:
 

 


Invandringen skapar problem - TV propagerar

Det finns ju de som anser att invandrarnas höga brottslighet är en följd av främst två faktorer:
 
1. En i grunden annorlunda syn på vad som anses vara rätt och fel, en syn man tagit med sig från hemlandet och bibehållit här.
 
2. Invandrargrupper som har svårt att assimilera sig känner ett utanförskap. De bryr sig inte om Sverige och svenska värden utan föredrar att solidarisera sig med den egna gruppen främst.
 
Vissa invandrargrupper brukar själva hävda att de har ett "häftigare temperament" och att de lättare råkar i konflikt med sin omgivning.
 
Man kan gott och väl ta det för en sannolik orsak till alla de bråk som uppstår bland invandrare. När en fotbollsdomare den 27 september hotades till livet i en match mellan ett svenskt och ett invandrarlag var det ett uttryck för denna egenskap. Så här yttrade domaren till Skånska Dagbladet den 28 september 1985:
 
"Jag har aldrig i hela mitt liv varit så rädd som idag. Dom hotade inte bara att döda mig utan också min familj. Under de 11 år som jag varit domare har jag aldrig varit med om något liknande. - Nu funderar jag på att lägga av".
 

Det var när en av spelarna i Turk Anatolu fick rött kort (= utvisning) som de över 500 turkiska supportrarna blev alldeles vilda och skulle ge sig på domaren. Och när en av åskådarna sprang bort för att rycka upp en av hörnstolparna och slå domaren med, bröts matchen. Några dagar tidigare skallades en svensk målvakt av en spelare i Kusd Srbija och fick åka medvetslös till sjukhus. När sydamerikanerna i Los Andes mötte Sofielund hetsade publiken upp sig och angrep domaren så att matchen fick brytas och polis tillkallas.
 
Det är naturligtvis inte tillfälliga händelser utan är yttringar som visar hur långt den svenska invandringspolitiken gått: Att svenska idrottsutövare inte längre kan känna sig säkra och trygga när de möter andra lag på "hemmaplan". Det är väl då inte så konstigt om det finns svenskar som tycker det är något fel på den svenska invandringspolitiken och kräver att invandringen minskas.
 
Men ledande opinionsbildare fortsatte att på olika sätt propagera mot invandringskritiker genom att kalla dem "rasister" eller försöka övertala dem att komma på bättre tankar.



Här följer ett exempel på ett inslag om "rasism" i TV 2:s Magasinet den 25 september 1985: Programmet hade först ett inslag om Enoch Powell, och programledaren
 
Annika Hagström kallade honom "rasist". Ingrid Segerstedt- Wiberg, "en kvinna som vet mycket om rasismen och invandrarhatets mekanismer", som Annika Hagström uttryckte det, var också med.
 
I Magasinet visade man en filmsekvens från de blodiga sammanstötningarna mellan färgade invandrare och polis. Annika Hagström frågade Ingrid Segerstedt-Wiberg:  Vad tänker du på när du ser bilderna från Birmingham?
 
I S-W: "Jag tänker på arbetslöshetens förbannelse. För detta är ju arbetslösa människor och människor som man inte tar hand om ordentligt och som blir desperata över det och sedan använder Enoch Powell det för sitt "rashat" och hetsar mot dom arbetslösa som har en annan hudfärg än de flesta av oss. Men det är arbetslösheten som ligger i grunden till deras oro och deras desperata åtgärder. Människor som är utstötta ur gemenskapen tar ju ofta till desperata åtgärder".
 
Därefter följde en intervju med Enoch Powell. Intervjuaren, Bo Holmkvist, frågade med anledning av att Powell i dagarna skrivit ett brev till Thatcher och uppmanat henne att sända hem asiatiska och afrikanska invandrare. Powell anser att England blir för svårt att styra.
 
Holmkvist:  Är ni rasist?
 
Powells svar blev:  Jag önskar att någon kunde tala om vad ordet betyder. Är det någon som föraktar någon för att han tillhör en annan ras? Då är svaret nej.
 
Efter inslaget om Powell sändes ett inslag om Sydafrika där Annika Hagström och Ingrid Segerstedt-Wiberg samtalade.
 
AH:  Rasism, har vi det idag?
 
I S-W: Nej, jag tror inte på det. Det finns vissa människor som uppträder som rasister, men kom ihåg att dom är ett fåtal, de är inte många.
 
AH:  Men ibland hör folk av sig och säger som Powell, vad vill du säga till dem?
 
Ingrid Segerstedt-Wiberg stirrade förmanande mot kameran.
 
I S-W:  Jag förstår er som är arbetslösa om ni är desperata. Men tro inte att det beror på att vi tar emot invandrare. För det första tar vi inte emot invandrare som söker arbete utan vi tar emot flyktingar.
 
I Magasinet den 8 oktober hade programledaren åkt ut till Solnapolisen och försökte anklaga den för att vara "rasister", ja de värsta rasisterna inom polisen. Annika Hagströms hetsiga anklagelser föranledde hundratals personer att ringa till solnapolisen för att ställa henne mot väggen och fråga vad hon sysslade med. Alla som ringde gav sitt stöd åt polisen (detta faktum omnämndes i SvD de 10 oktober 1985).
 
I samma Magasinet-program förekom en berättelse om en libanesisk familj i Nykvarn som systematiskt attackerades av okända personer. Bl. a. hade fönsterrutor krossats i familjens bostad.
 
I reportaget insinuerade man att det skulle vara svenska "rasister" som skulle ha kastat in ett brunnslock genom fönstret hos familjen. Men inga personer hade gripits och därför kan rimligen dessa journalister inte veta vilka åsikter eller motiv som låg bakom handlandet. Jag ringde upp Magasinet för att ta reda på hur det förhöll sig.

Jag ringde direkt till Gary Engman (som medverkade i programmet) och frågade om han visste vilka som utfört dådet. - Nej, svarade han. - Men ni gör ju gällande att det skulle vara "rasister", sade jag. - Vad heter du? frågade han. Leif Zeilon svarade jag. - Jag tycker så in i helvete illa om den typ du företräder, jag vill inte tala med dig, du får skriva om du vill nåt. Hej då! Klick! Luren lades på.

Så här är det. Man kan sitta i TV-studion och lyssna på främlingar som påstår sig lida av krigets alla fasor, men vill inte ens diskutera med svenskar som vill ställa kritiska frågor.
 
Dessa journalisters sorgligt ohyfsade och odemokratiska beteende är tyvärr alltför utbrett och bidrar till att förpesta debattklimatet i alla avseenden. Deras totala brist på intresse eller förståelse för avvikande åsikter, samtidigt som de lyssnar till varje invandrares klagan, gör dem till en fara för demokratin och ett hot mot alla goda värden som en medborgare bör bära på: respekt för andras åsikter, konsekvent handlande o.s.v.
 
Den 24 oktober kallade Expressen i en ledare Skånepartiet för "rasistiskt" och dess medlemmar för "slödder". Expressenledaren avslutades med följande uppmaning:
 
"Kommunalpolitiker i alla partier i Malmö måste visa att de inte är beredda att med ett lillfinger stödja dessa rasister, som delar in mänskligheten i prestationsstarka ariska skåningar och prestationssvaga invandrare från andra länder".
 
Expressen vill uppenbarligen istället att man ska dela upp mänskligheten i hemska fördomsfulla rasisterna och sant demokratiska antirasisterna.
 
Man kan ju fråga sig vad som ger Expressen rätt att kalla massinvandringsmotståndare för rasister och slödder.
 
Återigen frågar jag mig: Om någon använde samma ord, "slödder", om invandrare, vad skulle inte hända då? Jo, då skulle Expressen med Bo Strömstedt i spetsen kräva åtal och fängelse. Var så säker!
 
Ja, "rasismen" finns den eller finns den inte. Ingrid Segerstedt-Wiberg, "kännare av rasismens mekanismer", sade att det endast är ett fåtal människor som uppträder som rasister. Naturligtvis har hon rätt, även om jag tror att rasisterna är ännu färre än ett fåtal om det nu finns några alls.
 
Expressen skrev i sin ledare den 10 november 1985 att "rasismen är på marsch" och avsåg då de rörelser som värnar om den egna nationella identiteten. Le Pen kallades för "nyfascistisk främlingshatare" trots att han varken är det ena eller det andra.
 
Vad rasism egentligen är har beskrivits av många. Det går att slå upp ordet i ett vanligt lexikon, men det är få som gör det. En som har förklarat betydelsen mycket väl är Paul Patera, tidigare redaktör för Medborgarskolans tidskrift Tidsspegel. Han kom själv till Sverige som flykting 1938.

Så här skrev han i Barometern november 1985:
 
Vad är rasism?

Även ord är utsatta för inflation. Rasism är ett av dessa ord. Man kan läsa och höra det nära nog dagligen i våra massmedier.
 
I Hitlerväldets onda arv ingår även termer som ras och rasism. Nazisternas metodiska utrotning av flera miljoner judar, zigenare, ryssar, polacker och krigsfångar av många nationaliteter icke att förglömma! Deras prat om en 'judisk ras", diskrediterade termen ras för många år framöver.
 
De tyska rasteoretikerna, främst då H. F. K. Guenther, i Tyskland för enkelhetens skull kallad för "RassenGuenther", menade sig ha upptäckt även en rad "raser" inom den europeiska befolkningen. Man talade på allvar om en dinarisk ras, en ostbaltisk ras (dit Strindberg räknades!) en västfalisk ras, en alpin ras...
 
Inte nog med att dessa raser till sitt yttre skilde sig från varandra, de utrustades även med psykiska särdrag. Alla som var högresta, hade ljust hår och ljusa ögon ansågs vara av bättre ras, tillhörande den borna herrerasen. Man var dock inte konsekventa. Hade den amerikanske komikern och filmskådespelaren Danny Kaye (Daniel Kopinski) och hans landsmaninna Laureen Bacall fallit i nazisterna händer, skulle de ha mördats - trots att båda är blonda och ljusögda och därmed betydligt mera "ariska", enligt nazistteorin, än t.ex. en Joseph Goebbels eller Rudolf Hess. Men Kaye och Bacall är av judisk börd - alltså var de på förhand dödsdömda, trots sitt "ariska" utseende.
 
Man kan förstå att en term som ras i det närmaste var tabubelagd åren efter andra världskriget. Många allvarligt syftande vetenskapsmän vågade knappt använda termen längre, av rädsla att betraktas som nazistiskt infekterade.
 
Men alldeles oberoende av vetenskapliga terminologier och skärmytslingar är nu mänskligheten inte enhetlig utan uppdelad i många raser, och mellan en inföding på Nya Guinea eller Nya Kaledonien och en genomsnittssvensk finns det skillnader i genuppsättningen. Att konstatera detta, innebär på intet vis att man godtar koncentrations- och utrotningsläger. Men det innebär lika litet att man kan godta det lättvindiga bruket av tillmälet "rasism"!, som översvämmar våra massmedier.
 
Rasism, så som det tolkas idag, betyder tydligen enbart vitas diskriminering av färgade, främst svarta.
 
När nordafrikanerna, i första hand då Libyen och Algeriet, kastade ut de vita från sina områden - då var det inte rasism utan en frihetskamp.
 
När Mocambique och Angola kastade ut sina vita, var det inte heller fråga om svart rasism utan om en frihetskamp.
 
När Vietnam kastade ut de vita, var det inte rasism utan en frihetskamp. Så skulle man kunna fortsätta, länge.
 

Men - när de europeiska nationerna, i första hand de västliga industriländerna Tyskland, England, Frankrike med oro iakttar att allt större mängder av "flyktingar" från Turkiet, Libanon, Bangladesh, Pakistan, forna franska kolonier i Afrika, från Västindien väller in över gränserna och både den inhemska befolkningen och myndigheterna försöker hejda denna ström av invandrare, inte minst med tanke på den egna arbetslösheten - då talas det om engelsk, fransk, tysk rasism. Och även här i Norden kan varenda turk eller kurd eller assyrier eller eritrean m.fl. m.fl., som inte släpps in i Sverige anklaga poliserna och Sverige och svenskarna för "rasism".
 
Eller också talar våra massmedier i förebrående ton om "tilltagande utlänningsfientlighet" här i landet. Och förfalskar därmed åter verkligheten.
 
Det finns i Sverige inget utlänningshat. Jag kan säga detta efter nära ett halvt sekels erfarenhet mitt ibland svenskar - jag kom själv från Wien till Sverige 1938. Vilken tysk, amerikan, engelsman, österrikare, schweizare, belgare m.fl., har varit utsatt för svenskt "utlänningshat"? Den motvilja som finns riktar sig mot den nära nog okontrollerade invandringen av libaneser, kurder, palestinier, gambianer, bangladeshare, tamiler o.s.v. - inte därför att de kommer till Sverige utan därför att de kommer i sådana mängder!

Det är den springande punkten.

Det är mängden som avgör attityden. En assyrier i Södertälje är en exotisk främling - och välkommen: Men tiotusen assyrier i Södertälje förändrar i grunden en svensk stad, gör att den infödda befolkningen känner sig som en minoritet i sin egen stad, i sitt eget land, framkallar otrygghet och aggressivitet.
 
Vad har detta med "rasism" att göra? Hur skulle man i Turkiet reagera om tiotusen svenskar plötsligt fick för sig att de borde invadera i Turkiet och i åratal leva på den turkiska statens socialhjälp (om det nu finns någon, red. anm.)? Om de krävde att snarast möjligt få bygga protestantiska kyrkor i ett muslimskt land? Om de krävde hemspråksundervisning i svenska för sina telningar?
 
Självfallet skulle Turkiet stänga sina gränser för denna föga önskvärda svenska invasion. Och våra massmedier - skulle de tala om turkisk rasism och utlänningsfientlighet? Naturligtvis inte. De skulle finna det helt i sin ordning att Turkiet "värnar om sin nationella och kulturella integritet mot västerländsk imperialism".
 
Det finns all anledning att umgås med termen rasism på ett mycket varsammare sätt än vad som sker här i landet. Och om man använder sig av den affektladdade termen, ja då bör man dra sig till minnes att rasism inte finns enbart hos de vita i vår värld. Det finns rasism överallt - men kallas inte alltid så.



 
"Internationell solidaritet"

Invandringskritik som inte har med rasism att göra kan ju t.ex. kallas för "tendens till rasism". Den 16 oktober 1985 sade Olof Palme i DN:
 
"Naturligtvis är det mångkulturella samhället en revolution. Den är oundviklig. Men eftersom jag är reformist, vill jag att denna revolution skall ske gradvis."
 
I november 1985 sade han följande:
"Vår flyktingpolitik är ett viktigt uttryck för internationell solidaritet omsatt i praktisk handling. Tendenser till rasism och diskriminering av invandrare kommer att med kraft motarbetas".
 

Den "internationella solidariteten" som han så vackert talade om som argument för flyktingpolitiken avser det förhållandet att det finns rika och fattiga länder där de rika länderna skall ta ett större ansvar för de fattiga länderna. För att lindra den värsta nöden i de fattiga länderna ger vi u-hjälp och därigenom har vi tagit ett moraliskt ansvar för dem. Men när u-hjälpen missbrukas eller styrs av politiska beslut, finns det anledning att se upp. Men i sådana frågor skall man helst inte kritisera socialdemokratin, det kan leda till problem. Man ska istället följsamt acceptera att den internationella solidariteten ska kunna ge varje fattig u-landsinvånare möjligheten att bosätta sig i Sverige, speciellt om denne har någon form av problem i hemlandet.
 
Vi kanske gör situationen lättare för den individen för tillfället, men det är problemens ursprung och rot som ska angripas. Istället riskerar vi bara att stjälpa vårt eget land.

Det håller heller inte att, som vissa massinvandringsförespråkare gör, hävda att "Sverige har råd". Det är ett hån mot alla de fattiga svenskarna som motsätter sig invandringen av ekonomiska skäl. Det är visserligen sant som tidningen Dagen skrev den 8 november 1985 att svenskarna konsumerar godis för fyra miljarder, spenderar fem miljarder på kosmetika och dricker läsk för 1,3 miljarder.

Men faktum är att invånarna i länder som tar emot u-hjälp också konsumerar sådant som Dagen skulle anse vara onödigt, onyttigt eller hälsovådligt. Dessutom nämnde man inte att det finns svenskar som har så dålig ekonomi att de knappast klarar uppehället. Det finns dessutom mängder av problem att lösa inom landet, men svenska problem är kanske inte så viktiga?
 
Faktum är ju också att flyktingmottagandet skapar problem. Man lockar hit folk genom en "generös" flyktingpolitik, sedan låter man flyktingarna bo och näst intill assimilera sig innan man fattar beslut. När någon då får besked om utvisning så är det kanske en tragedi för dem som släppts in i landet.
 
Ett av många tragiska exempel är den libanes som försökte döda sin fru, sina tre barn och sig själv efter ett beslut från Invandrarverket som inte ansåg skälen att få stanna tillräckliga. Av en tillfällighet räddades allihop men mannen fick vård efter att svårt ha knivskurit sig själv.
 
Sådana här händelser med mord- och självmordsförsök leder nästan alltid till att personerna får stanna i Sverige. Hur många fall som omprövats efter "snyfthistorier" i massmedia vet jag inte, men det är åtskilliga fall.
 
När massmedia talar om invandrare, hänvisar man nästan alltid till det "positiva" med invandring, att det medför så fina impulser o.s.v. Aldrig har man något negativt eller kritiskt att framföra.
 
Vi invandringskritiker har däremot oroats över den ovissa framtid invandringspolitiken ger oss. Framtiden kan bli svensk eller "mångkulturell", men den kan också bli t.ex. muslimsk. Sverige har ju tagit emot ett stort antal invandrare från muslimska länder. Konsekvenserna av det har bl.a. visat sig då och då när muslimska män gift sig med svenska kvinnor. Mängder av vårdnadstvister och kidnappning av barn är följden.
 
Ishtiaq Ahmed från Pakistan har skrivit en doktorsavhandling om innebörden av begreppet "islamisk stat" och hävdar att demokrati är omöjligt i en muslimsk stat. Ahmed vänder sig inte mot islam som religion utan mot en stat som tillämpar religiös lagstiftning. Dessutom menade han att islam kan leda till inbördes strider, eftersom det finns så många olika sätt att tolka islam på.
 
Han sade vidare att "muslimerna måste inse att världen har utvecklats mot en humanism som inte medger gammal lagstiftning som tillåter avhuggning av händer, stening av otrogna, nedvärdering av kvinnan".
 
Tyvärr är det nog så att få - om ens någon muslim lyssnar på Ahmed. Och vad det ökande antalet muslimer kommer att betyda för Sverige vet vi inte idag, men utvecklingen är mycket oroande.





 
image
 
 
image