10. Skatterna

Skatten ska främja tillväxt och företagsamhet. Om förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, tjänstamoms mm

Inga miljöavgifter.

Sänkt skatt för låginkomsttagare             

Kort sagt:

- Det är mycket ovanligt att någon skattar sig lycklig! Sveriges skattetryck är högst i världen och bidrar till arbetslöshet och dålig internationell konkurrenskraft. Detta är uppenbarligen dumt och går att ändra.

- Skattepolitiken är central och får inte hindra utvecklingen av det svenska samhället. Ökad företagsamhet och nya jobb innebär att förmögenhetsskatten måste tas bort och fastighetsskatten halveras. I övrigt vore det en klok budgetpolitik att först genomföra alla konstruktiva åtgärder som inte kostar något och sedan gradvis sänka arbetsgivaravgifter, marginalskatt och moms när kulorna har runnit in. Då blir det såväl nationalekonomisk balans som tillväxt och utveckling.


Skattepolitiken ska främja tillväxt och företagsamhet.

De riktiga jobben och de nya jobben finns i näringslivet. De små företagen är ofta underleverantörer till de stora. De stora växer genom företagsförvärv och rationalisering, dvs genom minskad sysselsättning. De små företagens tillväxt ger däremot flera jobb och, men glöm inte att de små är beroende av de stora.

Slutsatsen blir att vi ska satsa på företagande som sådant.

Höga arbetsgivareavgifter och höga marginalskatter får storföretagen att flytta kvalificerade verksamheter som forskning och utveckling utomlands.

Och om vi inte avreglerar näringspolitiken kommer svenska leverantörer få mycket svårt att konkurrera vid internationell upphandling.

Förmögenhetsskatten får kapitalet att flytta utomlands. Det är nämligen ovanligt med förmögenhetsskatt i civiliserade länder. Förmögenheten är ju redan beskattad när den intjänades.

Sverige klarar sig inte i internationella umgänget om vi nästan ensamma har kvar förmögenhetsskatten som ju blir en direkt uppmaning till kapitalet att flytta utomlands. I ett Europa med fria kapitalrörelser!

Fastighetsskatten uppfattas som en förmögenhetsskatt, men är egentligen inte det. Det är en schabloniserad kapitalinkomstskatt! Fastighetsskatten har som funktion att ekonomiskt jämställa investeringar i kapital och fastigheter. Den ekonomiska expertisen räknade fram den nivå där sådan avkastningsmässig balans uppstår till cirka 1.0 procent vid dagens inflationsnivå.

Att som idag ta ut 1.7 procent i fastighetsskatt är en ren straffbeskattning och dessutom en utomordentligt orättvis sådan. På sikt bör basen för skatteuttaget ändras från dagens nyckfulla taxeringsvärden till inköpspriset + index. Starka argument finns också för sänkning av skattesatsen under 1.0 procent.

Tjänstemoms m m. Skatt och arbetsgivareavgifter på hushållstjänster gör att det knappast finns några hushållstjänster. Om man tog bort både skatt och arbetsgivareavgifter skulle alltså ingenting ändras i nationalhushållet! Utom att tusentals ungdomar fick jobb, kunde spendera mer och betala moms.

Beskattar man arbetet hårt blir det färre jobb eller svartjobb..

Beskattar man spriten hårt så köps det mindre sprit eller bränns hemma. Eller smugglas in. Mekanismen är densamma och lika mänskligt självklar. Uttryckt på affärsspråk har de svenska politikerna skattat Sverige ur marknaden.

Tjänster består till största del av arbete som redan beskattats med arbetsgivareavgifter och inkomstskatt. Om man därtill lägger en tjugofemprocentig moms på tjänsten har man alltså dubbelbeskattat arbetet, vilket gör tjänsterna abnormt dyra och - högst sannolikt - kraftigt hjälper den svarta marknaden på traven. Och ökar arbetslösheten.

Kom till sist ihåg att lägre skattesatser mycket väl kan ge högre skatteintäkter totalt. Därför har även en skatteminister stort intresse av att åstadkomma tillväxt. Såvida han inte är en dogmatisk socialist.

Till sist: Grundlagsfäst äganderätten! Som ni märkt har denna självklara åtgärd ännu icke vidtagits. I ett fritt land. År 1998.

Tänkvärda frågor:

1. Svenska folkets plånböcker har socialiserats. Därmed har vår vardag socialiserats (= blivit styrd uppifrån av yrkespolitiker). Vill Du ha det så?

2. Tycker du inte att det vore rättvist om alla människor alltid fick minst hälften kvar av vad de tjänar?


Inga miljöavgifter.

Som påpekats på annat ställe i programmet, är miljöavgifter av typen CO2-skatt inte ett sätt att förbättra miljön utan just ett sätt att öka skatten. Parallellen med tobaken och spriten är lätt att finna. Miljöavgifter har dessutom innebörden att den som har pengar kan förstöra miljön. Är det miljöpolitik??


Sänkt skatt för låginkomsttagare

87% av svenska folket anser att skatten för låginkomsttagare ska sänkas så att deras bidragsberoende minskar.

Percy Barnevik och andra ledande personer i näringslivet anser att denna åtgärd är ytterst väsentlig. Annars kan folk inte bli fria och motiverade att arbeta.