7. Vi har ett internationellt ansvar

I värsta fall var vi fega. I bästa fall smarta.

Titta på en jordglob!

Den katastrofala u-hjälpen.

Kort sagt:

- Vi lever i en värld. Vi har givit mer u-hjälp (per innevånare) än något annat land. Ändå har det mesta gått snett. Det kallades godhet, men det var ofta politisk cynism och dumhet.

- Vi har alltid varit rädda. Vilka är vi rädda för nu? Europa?!


I värsta fall var vi fega. I bästa fall smarta.

Vi kan inte längre sitta på läktaren och låta andra göra jobbet åt oss, vilket vi dessvärre kan påstås ha gjort under 1900-talet. Om inte andra länder hade slagits för oss och om inte tiotals miljoner i andra länder hade dött för oss, hade vi idag med säkerhet körts över först av Hitler och sedan av Stalin. Vi har andra att tacka för hela vårt välstånd. Vore det inte dags att vi gjorde det? Vore inte det snyggare än den servila undfallenhet som vi först visade mot Nazi-tyskland och därefter mot Sovjetunionen?

Och utrikespolitik handlar om att ta sitt ansvar. Finns det någon som med gott samvete kan påstå att vi tagit vårt i vår del av världen? Vi har i bästa fall varit smarta - i värsta fall fega - men i bägge fallen mycket själviska.

Livet går vidare och den internationella toleransen mot Sverige finns kvar. Det är nog bäst att agera så länge den finns.


Titta på en jordglob!

Sverige ligger i Europa och det är en självklarhet att vi ställer upp för Europa. Vi har 75 procent av vår utrikeshandel med Europa.

Vi har kulturella band med Europa. Vår säkerhetssituation är direkt kopplad till Europa. Ibland låter det som om EMU vore en fråga för krämare och kamrerer. Det tycks gälla att tjäna in mer på bidrag mer än vad vi satsar. Men EU är en union som ska skapa fred och samarbete i Europa. Unionen växer stegvis, närmast med EMU. Självklart ska vi vara med så fort som möjligt. Storföretagen har ofta minst 80 procent av sin verksamhet och marknad utomlands och är därmed redan i EMU.

Kan vi skilja på storföretagens och småföretagens verklighet? Företagare av alla sorter säger ja till verkligheten.

Och varför skulle vi inte vara med i Nato? Och varför skulle vi inte stödja att de Baltiska staterna kommer med i Nato? Deras framtid är vår framtid.

Vad är vi rädda för? Mellan vilka står vi neutrala?? Mellan AIK och Djurgården?


Den katastrofala u-hjälpen.

Sedan 1968 har Sverige distribuerat u-hjälp till ett totalbelopp av cirka 280 miljarder kronor. Detta ofattbart stora belopp har knappast lämnat några synbara effekter. I varje fall inte positiva. Länder som finansierats med u-hjälp har blivit än mer korrumperade än innan de fick hjälp. Deras statsbudget nästan helt bidragsberoende. Deras levnadsstandard sjunkande. Sannolikt menade u-hjälpens tillskyndare väl. I Sverige menar vi alltid väl när vi gör fel! Men effekten är förfärande. Enorma belopp har hamnat i vapen och hos korrupta diktatorer.

Socialistiska diktaturer har under 1900-talet varit ansvariga för 2/3 av de politiska mord och folkmord, som enligt Ahlmarks bok "Det öppna såret" har dokumenterats till 170 miljoner. Slutsatsen borde givetvis vara att vi inte ska hjälpa några socialistiska diktaturer. En lättfattlig regel vore att varken ge hjälp eller bistånd till korrupta regimer.

Man kan ifrågasätta logiken att vara otroligt generös mot mer eller mindre okända stater långt bort och vara skeptisk mot att hjälpa sina närmaste grannar. Sverige utrikespolitik har knappast varit imponerande.

Tänkvärda frågor:

1. Vill du ge lån och bidrag till korrupta regimer?

2. Hur vore det om vi följde FNs rekomendation att kombinera flykting- och biståndspolitiken?. Under flykttiden i Sverige ges flyktingar utbildning och praktik, som förbereder dem för återvandring genom att delta i utvecklingsprojekt i sitt eget land.