image
image
image
image

Invandring och brott


Få bestrider idag att invandrare som grupp är överrepresenterad i många typer av brottslighet. Från korrekt håll hävdas dock att det ingenting har att skaffa med att de har utländsk bakgrund. Nej, det är en "klassfråga" och en "social fråga".

I rapporten "Invandrares och invandrares barns brottslighet" 1996 har Brottsförebyggande rådet dock undersökt just detta och kommit fram till entydiga resultatet. Här behöver man alltså inte anta och tro - fakta finns att tillgå.

På sidan 44 redovisas en tabell kring överrepresentationen för invandrare i olika brottskategorier. Överrepresentationen beräknas då som kvoten mellan participationen för invandrare respektive svenskar.

Brå kommenterar: "Som framgår av tabellen förändras överrepresentationen för hela invandrargruppen endast marginellt om effekterna av olikheter vad gäller kön, ålder och bostadsort elimineras. Fortfarande finns en tydlig överrepresentation för samtliga brottskategorier. Invandrarnas överrepresentation i brottslighet förklaras således inte av en ogynnsam fördelning vad gäller kön, ålder och bostadsort."

Tabellen ser ut så här:

Brottskategori Överrepresentation Ostandardiserat
Samtliga brott 2,2 2,1
Brottsbalksbrott 2,3 2,2
Brott mot person 2,7 2,5
Stöldbrott 2,5 2,4
Mord och dråp 3,5 3,5
Misshandel mot kvinna, obekant 3,8 3,4
Misshandel mot kvinna, bekant - -
Misshandel mot man, obekant 4,7 4,0
Misshandel mot man, bekant 2,9 2,5
Brott mot frihet och frid 1,3 1,3
Våldtäkt 4,0 4,5
Övriga sexualbrott 1,9 1,9
Biltillgrepp 2,0 1,5
Stöld ur motorfordon 1,9 1,3
Bostadsinbrott 2,3 3,9
Rån 3,3 2,9
Butiksstöld 2,4 3,5
Bedrägeri 2,1 2,2
Skadegörelse 2,0 1,7
Rattfylleri 1,9 1,9
Trafikbrott (TBL) 2,2 1,9
Narkotikabrott (NSL) 1,6 1,7

På nästa sida görs motsvarande beträffande socioekonomisk status: "Ett flertal undersökningar har visat att ju lägre individers socioekonomiska status är, desto högre tenderar participationen i brottslighet att vara."

Följande tabell presenteras:

 
Samtliga brott
Brott mot person
Stöldbrott
 
invandrare
svenskar
invandrare
svenskar
invandrare
svenskar
Arbetare
11,0
5,8
2,7
1,3
4,0
1,7
Tjänstemän
4,3
1,9
0,8
0,3
1,4
0,4
Företagare
10,2
5,4
1,8
0,9
1,3
0,4
Övriga
17,8
10,0
4,6
2,2
7,7
3,9
Utan förvärvsarbete
15,5
8,0
3,8
1,6
7,7
4,0

Brå konstaterar: "Inom samtliga yrkesgrupper föreligger således en högre participation i brottslighet för invandrare jämfört med svenskar. Generellt sett är det dubbelt så många invandrare inom varje grupp som registrerats för brottslighet."

"Det har tidigare konstaterats att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte beror på ogynnsam fördelning när det gäller kön, ålder eller bostadsort. Till detta kan nu läggas att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte heller kan förklaras med att invandrare är sämre lottade när det gäller socioekonomisk status."

Se även två diagram!


Detta om vad överrepresentation inte beror på. Vad kan den då bero på? Här för Brå-rapporten ett resonemang på sidan 43:

"Överrepresentationen i registrerad brottslighet för invandrare är större i högre åldrar. Överrepresentationen i den yngsta åldersgruppen är exempelvis 1,8 medan den i den äldsta är 2,6. Denna tendens gäller alltså trots att invandrarnas brottslighet minskar med tiden de bott i Sverige. Det innebär att invandrarnas brottslighet inte alls reduceras i samma takt med stigande ålder som fallet är för svenskar.

Detta resultat skulle kunna tala för att det finns faktorer i invandringssituationen som ökar benägenheten att begå brott, att et t.ex. finns brottsalstrande faktorer som innebär att man kan debutera i brott även i högre ålder. Vad som talar emot denna hypotes är att man inom den kriminologiska forskningen visat att det är sällsynt med brottsdebuter i högre åldrar i Sverige."

"En kanske mer sannolik förklaring till invandrarnas större överrepresentation i högre åldrar kan därför vara att det i den grupp som emigrerar till Sverige finns en viss överrepresentation av personer som redan debuterat i brott i hemlandet."

Det faktum att en så stor andel av de asylsökande anmäler sig utan id-handlingar är möjligen en faktor som delvis förklarar detta: hur ska tidigare vandel kunna kontrolleras om det inte klargörs vem personen är?





image


 
image
 
 
image