Språkfrågan
Ur DN den 4/4 -07:
"SPRÅKET VÄXANDE PROBLEM INOM ÄLDEOMSORGEN
Allt fler anställda inom äldreomsorgen har utländsk bakgrund... är det inte säkert att äldre med svenska som modersmål möter personal med tillräckliga kunskaper i svenska."
År 2005 hade 24 procent av de kommunanställda i Stockholm utländsk bakgrund inom äldreomsorgen var andelen 34 procent.
"I Botkyrka är motsvarande siffra 51 procent. Det är inte ovanligt att upp emot 80 procent av de anställda på enskilda boenden har utländsk bakgrund.
Stockholms stads äldreinspektörer har hittat brister i fråga om kunskaper i svenska och anser att det är viktigt att diskutera om hur stadsdelarna ska stötta enheter där det brister.
Behoven av stöd antas vara störst inom hemtjänsten och bland timvikarier."
"Enligt Stockholms stads äldreomsorgsinspektörer är frågan om det svenska språket inom äldreomsorgen värd att 'särskilt uppmärksammas'.
Äldre med utländsk bakgrund har i dag större möjligheter än tidigare att få hjälp utförd av en person som talar deras modersmål, nästan oavsett vilket språk det handlar om.
Samtidigt är det inte längre säkert att en äldre med svenska som modersmål får möta personal med tillräckliga kunskaper i svenska, konstaterar inspektörerna i årsrapporten från 2006.
I rapporten noterar inspektörerna att man granskat flera enheter där personalens kunskaper i svenska varit just bristfälliga. Inte minst personalen själv upplever både frustration och vanmakt på grund av de missförstånd som kan uppstå med så väl omsorgstagarna som deras anhöriga. Men även för de äldre, som kanske enbart kan kommunicera på svenska och som kanske hör dåligt, riskerar personalens bristande språkkunskaper att bli 'ett extra handikapp'."
Ur DN den 8/4 -07:
"ÄLDREOMSORG NY KARRIÄRVÄG
Kulturell förståelse och krav på egna språket öppnar för personer med utländsk bakgrund:
Högre krav, tydligare språkliga profiler och chans att göra karriär. Så ser framtiden ut för äldreomsorgen - som i allt väsentligt är på väg att bli en servicebransch där personer med utländsk bakgrund dominerar. Eyyüp Sürek, vd för framgångsrika Järva Vård och Omsorg AB, ser bara möjligheter."
" - Att äldre vill bli bemötta på det egna modersmålet och i ett sammanhang som han eller hon förstår är naturligt. Det kan handla om allt från vilken mat man serverar till hur man ser på religionsutövande. Vårt uppdrag är att anpassa verksamheten efter de behoven samtidigt som vi följer de regelverk som finns, säger Eyyiip Siirek, vars personal erbjuder omsorg på tretton olika språk, förutom svenska."
" Drygt hälften av hans femtio anställda har någon form av vårdutbildning. Några, oklart hur många, är så kallade anhöriganställda, det vill säga att de vårdar anhöriga, men ofta också någon annan person.
Och antalet anhöriganställda växer i invandrartäta stadsdelar. I Rinkeby hade man för tre år sedan ungefär tio anhöriganställda, i dag är de ett sjuttiotal. Enhetschefen Hossein Ahmadian, ser det som ett bekymmer - dels riskerar det att bli en kvinnofälla, dels anser han att det är svårt att veta vilken typ av vård och rehabilitering vårdtagarna faktiskt får."
"Stora utmaningar inom äldreomsorgen
Äldreomsorgen står inför flera stora utmaningar. Antalet äldre med utländsk bakgrund som behöver vård ökar, vilket ställer nya krav på äldreomsorgen.
Men samtidigt som det i dag i princip kan garanteras att en person med arabiska som modersmål får omsorg på sitt modersmål är det inte längre säkert att en svenskfödd person får detsamma.
I dag gör kundvalsprincipen att vårdtagaren kan välja själv vem som ska ge omsorgen, men kommunens biståndsbedömare avgör hur stort den enskildes vårdbehov är.
Kommunen betalar vårdgivaren enligt en fastställd prislista. Högsta vårdbehovsnivån ersätts med 50 000 kronor i månaden. Medelersättningen ligger på 25 000 kronor i månaden."
Se vidare:
DO-brev
Ingen ursäkt
Knapp svenska

|