1. SIV-boken "Mångfald och ursprung", 1997.
2. I siffran 25.000 ingår inte bara asylsökande som fått asyl, utan även de som fått uppehållstillstånd på humanitära grunder.
Den totala invandringen 1989 var dock ännu större - nära 45.000 personer.
3. Esping,"Dags för en ny migrationspolitik!", SNS 1995.
4. PUT = permanent uppehållstillstånd. Som turist får man stanna i 3 månader, har då ett tillfälligt uppehållstillstånd - TUT.
Från de flesta länder i Afrika och Asien krävs dock ett särskilt tillstånd - visum - för att alls få resa in i Sverige.
5. Innebörden av Luciabeslutet var att endast de-facto-flyktingar och krigsvägrare som hade "särskilt starka skäl" kunde få stanna.
Beslutet var generellt, det gällde alltså inte bara turkbulgarer. Men för dessa blev effekten omedelbar: strömmen av asylsökande turkbulgarer till Sverige upphörde.
6. Genèvekonventionen tillkom 1951, Sverige anslöt sig till den 1954.
7. "Utvisning" gäller en person som haft PUT, "avvisning" gäller person som inte haft det.
8. Detta visumtvång omfattade Serbien-Montenegro - där Kosovo ingår - och Makedonien,
9. Visuminstrumentet har använts tidigare. S-regeringen använde det 1989, mot den stora strömmen asylsökande från Chile - oftast utan skyddsbehov. Ett beslut som upphävdes av den efterföljande borgerliga regeringen.
10. Här hade socialdemokraterna knappast någon avvikande uppfattning, de tryckte snarare på för att låta bosnier komma till Sverige.
11. Källa: Christer Hallerby, kulturdepartementet, i SIV:s tidning "Ny i Sverige", nr 4/93.
12. SIV-cheferna därefter har varit Berit Rollen, Björn Weibo och nu Lena Häll-Eriksson. För övrigt kan konstateras att ämbetsperioderna för SIV-cheferna blivit allt kortare. Den förste satt i 10 år, den andre i 8 år, den tredje i 5 år, den fjärde och femte i vardera cirka 2 år.
13. Vi talar här om bruttoinvandring - att skilja från "nettoinvandring", där man från antalet invandrade dragit ifrån antalet utvandrade.
14. Begreppet "flyktinginvandring" innefattar här inte bara den som konstaterats ha skyddsbehov, och fått asyl. Där ryms även de asylsökande som fått PUT på humanitära grunder. Hit räknas även kvotflyktingar.
15. Konventionsflykting är den som "hyser välgrundad fruktan för förföljelse".
När denna FN-konvention tillkom 1951 avsåg den bara Europa. Genom tilläggsprotokoll 1967, "New-York-protokollet", omfattas även andra världsdelar.
16. Som "de-facto-flykting" räknas den som "utan att vara flykting inte vill återvända till sitt hemland pga förhållandena där, och kan åberopa tungt vägande omständigheter".
Sedan 1997 har en ny utlänningslag trätt i kraft och begreppet "de-facto-flykting" finns inte längre. Men man fortsätter att bevilja asyl åt en kategori utöver konventionsflyktingar, "skyddsbehov". Denna kategori uppgick år 1998 till nära 1.000 personer, att jämföra med antalet konventionsflyktingar på 1.100.
17. Antalet krigsvägrare var nära 1.700 år 1987, men var år 1996 nere i 0.
18. Arbetet den 10/3 -99, TT-telegram
19. Med tanke på anhöriginvandringens höga andel av den totala invandringen kunde det ju vara intressant att få veta närmare hur den är sammansatt.
20. Boken "Mångfald och ursprung", SIV 1997.
21. UNHCR:s tidskrift "Refugees", nr 3/95.
22. Med begreppet "invandrare" avses här den som är utrikes född. Drygt hälften av invandrarna i Sverige har fått svenskt medborgarskap, hälften är utländska medborgare. Här kan dock noteras två förhållanden:
A. Det finns en grupp med dubbla medborgarskap.
B. Det finns när 100.000 personer som är födda i Sverige, men ändå är utländska medborgare. Detta kommer sig av att man i Sverige får medborgarskap efter föräldrarnas medborgarskap, inte efter var man föds (som är regel i en del andra länder).
23. Jugoslavienkriget och en period i början av 90-talet undantagen.
24. Vi talar här om bruttoinvandring. Ser man till nettoinvandring blir bilden än tydligare. Då utgjordes 65% av utomeuropeisk invandring år 1998.
25. Dvs för icke-EU-medborgare. Inom hela EU gäller fri rörlighet för arbetskraft och Sverige tillhör ju numera EU.
26. Så länge kommunistdiktaturer härskade i Östeuropa kunde människor därifrån söka asyl, nu är den möjligheten borta.
27. SCB.