Det kan anföras många exempel på Invandrarverkets roll som pådrivare för fortsatt invandring, fortsatt generositet och politisk korrekthet.
SIV-tidningen "Migranter" (tidigare "Ny i Sverige") har innehållit flera anmärkningsvärda artiklar, bl.a. av tidskriftens redaktör, med innebörden att invandringen inte kan regleras.
När Göran Johansson, s-politiker i Göteborg, föreslog att nyanlända invandres bosättning skulle styras bort från de redan alltför invandrartäta områdena genom att socialbidrag skulle vara villkorat under de två första åren, till bosättning i andra områden, gjorde tjänstemän på SIV "tummen ned". De fann Johanssons förslag "omoraliskt" (AB 2/2 -98)
Förslaget hade funnits med i invandrarpolitiska kommitténs betänkande, men efter att det avvisats i verkets yttrande ströks det ur propositionen 97/98.
I SIV-boken "Mångfald och ursprung" från 1997 skrivs följande om återvandring: "När det gäller de nordiska länderna hade över hälften av de som invandrade 1990 redan återvandrat vid årsskiftet 1995/96. Av invandrare från t ex Asien och Afrika återvandrar en betydligt mindre andel. Förklaringen är naturligtvis att de senare är flyktingar."
Många av dessa personer skulle i sina hemländer få inkomster som uppgår till bara en bråkdel av vad de får i bidrag i Sverige, men detta förutsätter SIV var helt utan betydelse.
Som motivering till avskedandet av Kenneth Sandberg från SIV:s mottagningsenhet i Malmö anförde regionchefen i radio att denne företrätt en "minimalistisk" linje i givandet av bidrag till asylsökande.
Chefen för SIV, Lena Häll-Eriksson, uttalade direkt när det börjat storma kring Sandbergs ordförandeskap i "Folkviljan och massinvandringen": "det är klart olämpligt att människor med Kenneth Sandbergs uppfattningar arbetar hos oss".
Häll-Eriksson har också, en en SvD-artikel den 29/7 -97, uttalat sig mot anpassning av invandrare i det svenska samhället, krav på hänsyn utöver vad lagen stadgar får inte ställas: "... det är din och min rätt att - inom lagens råmärken - fritt äta, klä oss och bete oss hur vi vill,..."
Boken "Rasismens varp & trasor", utgiven av SIV 1995. lanserar "prefix-rasismen" och anvisar hur ordet "rasist" ska "klistras på fienden".
Bilden är ändå sammansatt. Omsättningen av SIV-chefer har varit snabb och i många fall kan anas en protest bakom avgången. I fallet med Thord Palmlund på 80-talet var detta helt uppenbart. Denna riktade i samband med sin avgång en direkt uppmaning "Dämpa Invandringen!".
I GP den 23/11 87 säger Palmlund:
"Vi behöver en förstärkt gränskontroll i Malmö och Helsingborg. Idag vet vi inte hur många av dem som uppehåller sig illegalt i landet som kommit från Danmark och Tyskland. Och vi vet att många kastar sina pass. Det gäller både flyktingar och andra. Det måste sättas in åtgärder för att skydda den svenska flyktingpolitiken och vi måste ge signaler att det inte är någon fri invandring till Sverige."
I en TT-intervju från samma tid sägs:
"Verket har också gång på gång körts över av regeringen. Palmlund nämnder den stora utredningen om invandrarpolitiken som invandrarpolitiska kommittén (POK) gjorde för några år sedan. I den talade verket om en stramare invandringslinje.
STRUNTADE I SYNPUNKTER
- Regeringen tog större hänsyn till remissyttranden från frivilliga och humanitära organisationer och struntade i vad vi sade både om konsekvenserna av en liberalisering och om vårt behov av resurser för att klara den situation som uppstod, säger Palmlund.
Samma sak hände vid diskussionerna om första asyl-landsprincipen och i vilken utsträckning Sverige skulle ge skydd åt asylsökande, som kom hit från annat land.
- Vi på verket menade att om den principen övergavs skulle de begränsa våra möjligheter att överhuvudtaget föra en flyktingpolitik. Det blev en kompromiss, men det skedde ändå en uppluckring som har underlättat för asylsökande att få komma till Sverige, säger Thord Palmlund.
Likaså har verkets krav på bättre gränskontroll, åtgärder mot människosmuggling och mot att vissa asylsökande kastar sina dokument, klingat ohörda. Inte heller har regeringen lyssnat när verket påtalat behovet av att vid vissa tillfällen införa visum för att stävja invandring av människor, som inte har flyktingskäl.
- - -
- Jag har upplevt en obenägenhet på olika politiska nivåer för att ta till sig sakkunskap och underlag som verket kan prestera med sin ganska stora kunskap."
Sveriges invandringsminister var vid denna tid Anita Gradin.
Hon blev sedan ansvarig för samma område inom EU.