image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 1/01:

 

Vem är Åke Askensten?

Blågula Frågor har inför detta temanummer om Öppna Kanalen i Stockholm begärt en intervju med dess ordförande, Åke Askensten. Det blev nej.

Då Askensten själv är journalist till yrket kan detta först förefalla anmärkningsvärt. Ur en annan synvinkel är det dock bara konsekvent - Askensten är ingen vän av öppenhet.

Sedan många år är Åke Askensten aktiv politiker, som miljöpartist. Han representerar Mp i Stockholms läns landsting, sitter även i en stadsdelsnämnd.

Inom Öppna Kanalen i Stockholm har Askensten byggt upp ett eget litet imperium, med kontroll över åtminstone tre program: Presens-TV, Miljöpartiet och TV City (som knappast längre har några program, men Askensten har där makten att hindra sändande av nya program).

Samarbetet de askenstenska pro-grammen emellan är tydligt: man byter fritt både sändningstider och program med varandra. Tillsammans disponerar Askensten en sändningstid på mer än fem timmar i veckan, allt på bästa sändningstid.

Det som sänds är dock sällan några nyproduktioner. Vanligen rör det sig om repriser, som redan tidigare sänts ett flertal gånger.

När en person i slutet av januari ringde upp Askensten för att höra sig för om möjligheterna att bli medlem i Presens-TV visade sig Askensten vara uttryckligen ointresserad. Han svarade att föreningen redan hade tillräckligt många aktiva medlemmar.

Vore detta sant är det anmärknings-värt, både mot bakgrund av vilka svårigheter de flesta föreningar har att rekrytera nya förmågar och mot bakgrund av hur ofta Presens-TV kör repriser.

Askensten ville inte uppge hur många medlemmar som föreningen faktiskt har. MSG:s efterforskningar har visar dock att där förmodligen inte finns mer än tre. Det är Askensten själv, hans fru Eivor Karlsson (också miljöpartist) och hennes son Mattias Karlsson. Den senare står som undertecknare av stadgarna för Presens-TV.

I samband med MSG:s ansökan om medlemskap i ÖK har Åke Askensten visat en stor beslutsamhet. Han inkallade ett extra årsmöte för behandling av ärendet, och lät detta föregås av en kampanj. På detta årsmöte pläderade han för ett nej, samtidigt som han betonade att någon motivering till detta inte behövde ges.

Samtidigt var det naturligtvis så att bakom Askenstens nejlinje fanns ett motiv, och det var att MSG:s ställde sig kritisk till den generösa flyktingpolitiken och det mångkulturella projektet.

En formulering i Åke Askenstens plädering den 18 januari 2001 förtjänar att räddas åt eftervärlden:

"Öppna Kanalen bör säga nej till medlemskap. ... Men det är ändå litet besvärligt det här, eftersom det är fråga om en grundlag som är med i bilden, och det är yttrandefrihetsgrundlagen."

Lösningen på detta besvärliga läge, pga denna förargliga grundlag, blev alltså att ge MSG en formell rätt att sända (i linje med Expos tankegång), som extern organisation - till ett pris som MSG inte har råd med. Askensten ansåg att detta tillgodosåg rimliga krav på yttrandefrihet.

Ganska snart efter beslutet att säga nej till MSG fick Åke Askensten göra en brandkårsutryckning, i form av ett extrainkallat styrelsemötet för TV City. Det gällde att stoppa sändandet av en intervju med Jan Milld, gjord av en ny medlem i TV-City, tillika MSG-sympatisör.

Askensten gjorde ett särskilt uttalande till protokollet:

"Det finns anledning för TV City och andra medlemsföreningar i Öppna Kanalen att vara på sin vakt mot att företrädare för Medborg-erliga Studiegrupper... försöker komma in i ÖK:s verksamhet via medlemsföreningar i ÖK. Program som produceras av dessa personer bör inte sändas i TV Citys namn. De aktiva medlemmar som utgör TV Citys programproducerande kärna accepterar inte att TV City utvecklas till en arena för invandrarfientliga personer eller organisationer."

Denna "kärna" bestod i praktiken av bara en person - Askensten själv.

Nu handlade det inte längre om innehållet i ett enskilt program - det räckte med att fel person gjort programmet, för att det skulle stoppas.

Först hade Askensten sagt nej till en ny organisation inom Öppna Kanalen. Sedan hade han visat ointresse för att få in nya enskilda medlemmar i Presens TV. Nu pläderade han generellt för att ÖK-föreningar må akta sig för att ta in nya medlemmar.

Bland de repriser som Presens-TV brukar sända finns ett besök av ÅA på Publicistklubben, då man hade en debatt om ägarkoncentrationen inom svenska media. Det kunde ge intryck av att den som gjort programmet bekymrade sig om bristen på mångfald i media.

Det var tydligen ett felaktigt intryck.

 




image


 
image
 
 
image