image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 1/01:

 

Idén med Öppna Kanalen

Öppna Kanalen i Stockholm startades 1992, Varför skedde det? Vad var tanken med denna möjlighet till TV-sändningar genom kabel-tv-nätet?

Ibland används begreppet "Lokal-TV", men det är missvisande. Från riksförbundet Öppna Kanaler i Sverige är man noga med att det begrepp som ska användas är "public-access-tv".

Dvs det viktiga är inte att sändningarna sker lokalt. Även rikstelevisionen kan ju genomföra lokala sändningar, samtidigt som ÖK-sändningar från olika orter kan kopplas ihop genom nätverk.

Med begreppet "public-access" betonas att kärnan i konceptet är allmänhetens tillgång till TV-mediet.

MÅLSÄTTNINGAR

Målsättningar bakom Öppna-Kanalen-verksamheten finns formulerad i många dokument. Bara några citat, ur olika dokument:

Ur Yttrandefrihetsgrundlagen (SFS 1991:1469):

1 kap. 2 § "Rätten att sända radioprogram på annat sätt än genom tråd får regleras genom lag som innehåller föreskrifter om tillståndsvillkor för att sända. Det allmänna skall eftersträva att radiofrekvenserna tas i anspråk på ett sätt som leder till vidaste möjliga yttrandefrihet och informationsfrihet."

Radio- och TV-lag (1996:844):

3 kap. 1 §: "Sändningstillstånd som meddelas av regeringen får förenas med villkor som innebär att sändningsrätten skall utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av en vidsträckt yttrandefrihet..."

2 §: "Villkor för sändningstillstånd får även avse skyldighet att... sända ett mångsidigt programutbud."

6 kap. 1 §: "Den som sänder TV-program... skall se till att programverksamheten som helhet präglas av de demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilde människans frihet och värdighet."

8 §: "TV-sändningar skall... i betydande omfattning innehålla program på svenska språket, program med svenska artister och verk av svenska upphovsmän."

Radio- och TV-verket:

"Det lokala kabelsändarföretaget ska vara sådant att det kan antas låta olika intressen och meningsriktningar komma till tals i sin verksamhet. Nätinnehavarnas skyldighet att upplåta en kanal för dessa sändningar syftar till att vidga yttrandefriheten och ge mindre resursstarka aktörer tillgång till mediet. Lokala kabelsändarföretag ska i sin sändningsverksamhet sträva efter vidaste möjliga yttrande- och informationsfrihet.

Av den anledningen kallas denna sändningsform av många för 'allemans-TV' eller public access-TV. Även då kabelsändarföretaget tar på sig en mer aktiv roll än att enbart samordna programönskemål, ska det sträva efter allsidighet i programverksamheten och verka för att så många intressen som möjligt tillgodoses."

Revisionsrapport nr 2/98, "Granskning av bidrag mm till Öppna Kanalen", från Stockholms kommun:

"Det bör med tanke på Stockholms stads storlek vara angeläget att många meningsriktningar kommer till tals, att det lokala kabelsändarföretaget har en mycket bred bas..."

"Det bör också understrykas att från Radio- och TV-verkets sida fäster man stor vikt vid att föreningar som söker koncession för kabelsändning har en stor öppenhet för alla som vill sända och att man låter olika intressen och meningsriktningar komma till tals i sin verksamhet."

Riksförbundet Öppna Kanaler i Sverige:

"Förbundets mål är
att bidra till utvecklandet av en kommunikations- och medieinfrastruktur som tillvaratar och stärker demokratiska grundvärden som yttrandefrihet, informationsfrihet, offentlighet, tankefrihet och jämlikhet,

att bidra till att utvecklingen inom TV-området kommer samtliga befolkningsgrupper till godo, och motverkar klyftor relaterade till exempelvis ålder, kön, språk, arbete, inkomst, utbildning och boende,

att bidra till att utvecklingen inom TV-området främjar kontakt, förståelse och integration mellan olika befolk-ningsgrupper."
Öppna Kanalen i Stockholm:

"Öppna Kanalen är den fria televisionen så till vida att den enskilde liksom föreningslivet har större yttrandefrihet än i statlig eller kommersiell/privat TV. Öppna Kanalen vill utveckla TV-mediet till form och innehåll; vill bli ett alternativ till de etablerade kanalerna. Stockholmarna kan på egna villkor och utan journalistiska filter komma till tals i kanalen som producenter och andra medverkande."

Riksförbundet Öppna Kanaler i skrivelse till regeringen i april 1998:

"Varje svensk medborgare är enligt yttrandefrihetsgrundlagen tillförsäkrad rätt att genom bl.a. etermedia offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst. Ändamålet är enligt lagtexten 'att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett konstnärligt skapande.' Motivet bakom grundlagen är att ett fritt meningsutbyte är nödvändigt för att slå vakt om det demokratiska systemet: att all makt utgår från folket.

Regering och riksdag har därför ansvaret för att skapa regelsystem, som förhindrar att medierna enbart blir instrument för olika maktoligopol - vare sig det är privata eller offentliga...

Elektroniska medier, i första hand radio och TV (och för en gynnad, växande minoritet även Internet), är redan för de flesta de i särklass viktigaste instrumenten för information och kultur. De är därmed också de mest centrala medierna för att säkerställa faktisk yttrandefrihet och informationsfrihet. Allmänhetens faktiska tillgång till sin lagstadgade yttrandefrihet förutsätter därför allmänhetens tillgång till elektroniska medier, public access-kanaler.

Yttrandefrihetsgrundlagen stadgar att 'det allmänna skall eftersträva att radiofrekvenserna tas i anspråk på ett sätt som leder till vidaste möjliga yttrandefrihet och informationsfrihet'."

"De etablerade etermediernas maktelit verkar inte för att "vanligt folk" skall få komma till tals på egna villkor. .. Allmänhetens fria, frivilliga och aktiva tillgång till medierna, public access, kan varken tillgodoses via de statliga mediernas public serviceuppdrag eller via etableringsfrihet för kommersiella kanaler. Demokratin förutsätter yttrandefrihet och informationsfrihet i medierna. Allmänhetens aktiva deltagande i medierna är också bästa tänkbara skolning till ett kritiskt självständigt förhållningssätt till medier över huvudtaget,... "

"Om regeringen uttalade ett tydligt stöd för allmänhetens tillgång till TV-mediet motsvarande det som man redan uttalat för andra, ännu mindre spridda, delar av den moderna informationsteknologin, skulle det vara en värdefull signal. Det skulle avsevärt underlätta arbetet att informera medborgarna om den lagstadgade rättigheten till yttrandefrihet även i TV-mediet och även öppna för stöd också från kommuner och samhällsengagerade företag.

Demokratin är kulturens viktigaste skapelse. Dess fortlevnad förutsätter tankefrihet, yttrandefrihet och informationsfrihet. Det förutsätter i sin tur att allmänhetens tillgång till medier för detta säkerställs. Det är demokratins ansvar att göra detta.

Hemställan

Utifrån vad som ovan framförts hemställer Riksförbundet för Öppna Kanaler i Sverige härmed att regeringen

- uttalar sitt stöd för den betydelse svenska public access TV-kanaler har för att vidga yttrandefriheten för de medborgare som inte får komma till tals i professionella kanaler,.."

 


YTTERLIGARE CITAT:

Ur Göteborgs-Posten den 26/4 2000 (om Riksförbundets nya ordförande):

"Hon sågar dagens tv-utbud jäms med fotknölarna och efterlyser program som engagerar istället för försoffar. Britt Solberg är göteborgare, politiker och nybliven ordförande för Öppna kanalerna i Sverige."

"Det som lockade var kanalernas inriktning på yttrandefrihet och demokrati - vem som helst kan i princip göra program. Och så integrationsaspekten förstås, invandrarna är en stor nyttjargrupp."

"- Jag tror att allt fler börjar tröttna på reklam och sponsrade program. Tv-utbudet i dag är ju så dåligt att det liknar ingenting. En massa såpor och amerikanska serier som inte kräver nåt av tittarna. Jag vill ha program som engagerar - debatter. Där har Öppna kanalerna en framtid. Det gäller bara att få fler att upptäcka möjligheterna."

Christer Hederström, medie- och IT-rådgivare, 1997:

"Ingen kulturminister har ännu utmanat etermediernas maktelit vars lobbyister knappast verkar för att 'vanligt folk' skall få komma till tals på egna villkor i medierna. Till vanligt folk räknas i detta sammanhang faktiskt flertalet riksdagsledamöter och kommunpolitiker. Idag måste en politiker vara kändis ... för att få utrymme i rutan."

"Regering och riksdag skall inte bara stödja allas rätt till yttrandefrihet utan också möjliggöra för medborgarna att på egna villkor även kunna utöva denna rätt - genom ett deltagande i radio och TV-verksamhet. En samhällsstödd struktur behövs för en lokal medborgarradio/TV även i Sverige."

Olof Lagercrantz i DN, 1975:

"När enheterna blir större växer också makten hos dem som kontrollerar dem. Massmediefolkets personliga möjligheter att vinna fördelar ökar. Ju färre som skriver eller talar offentligt, desto större är riskerna att de binder upp sig vid intressegrupper och enskilda makthavande, att de syltar in sig, att de sänder samförståndshälsningar genom medierna, att de råkar in i hämmande lojaliteter. Den offentliga lögnen har därför idag ett gynnsammare klimat än någonsin."

Ben Bagdikan, (50 år som journalist, 1996:

"'Objektiv' och 'balanserad' nyhetsrapportering innebär ofta att man bara redovisar nyansskillnader i uppfattningar hos företrädare hos makteliten. "

"Resultatet blir att amerikanska nyheter i överväldigande grad framställer världen som den ses uppifrån och ner, och i försumbar utsträckning som den ses nerifrån och upp."

Fokus TV:

"'Det finns en motsättning i begreppet public access... att alla skall komma till tals, men att få tittar eftersom kvalitén ofta blir låg. Höga kvalitetskrav medför å andra sidan att få har möjlighet att sända'.

 


Ur uppsatsarbetet "Demokrati-TV", Lindell/Olsson, från 1998. Om Öppna Kanalen i Göteborg:

"Medvetenheten om att kanalen drivs ideellt gör att man accepterar det amatörsmässiga intrycket publiken kan få... Svårigheterna med att nå ut till allmänheten skulle man dock delvis kunna råda bot på genom att kabelsändarföretaget tydligare kunde markera kanalens oberoende status. Utbudet bör inte endast bestå av program från olika intressegrupper utan även mer lokala program borde uppmuntras, .. Överhuvudtaget efterlyses mer ifrågasättande och provokativa TV-program. Man bör alltså sträva efter att skilja ut kanalen från de etablerade TV-kanalerna."

"När-TV är ett medium som har funnits i olika former sedan mitten av 70-talet och permanentades 1986 genom införandet av kabellagen. Tanken var att när-TV skulle leda till ökad demokratisering av lokalsamhället genom att folket skulle få tillträde till TV-mediet, som tidigare bara varit tillgängligt för en professionell elit."

"Frågan vi ställer oss är vilka det är idag som kommer till tals i detta forum..."

"Förhoppningarna på lokal kabel-TV var att mediet skulle skapa möjligheter för vanliga medborgare att föra fram sina åskter, och att det skulle ske på ett annat sätt än genom riksmedierna och lokalpressen. Den lokala politiska debatten skulle öppnas, så att de underpriviligierade grupperna skulle kunna ta del i den. Tanken var alltså att det nya mediet skulle underlätta opinionsbildningen i samhället."

"I den svenska regeringsformen finns våra medborgerliga rättigheter inskrivna. Vi har rätt till yttrandefrihet, vilket innebär att vi som svenska medborgare kan uttrycka våra tankar, åsikter och känslor i tal, skrift eller bild eller på annat sätt. Vi har en informationsfrihet, som innebär att vi har rätt att inhämta och ta emot upplysningar samt ta del av andras yttranden."

"Etableringsfriheten innefattar bl.a. att varje svensk medborgare och juridisk person har rätt att sända TV-program via tråd, dvs kabel-TV."

"Vid Radio- och TV-verkets prövning bedöms om företaget är ... öppet för nya medlemmar eller delägare och berett att i sin verksamhet ge företrädare för olika lokala intressen och meningsriktningar möjlighet att komma till tals. Organisationen skall också sträva efter vidaste möjliga informations- och yttrandefrihet inom sin sändningsverksamhet."

"Öppna Kanalen finns på flera orter i Sverige, bl.a. Malmö, Stockholm. De bygger samtliga på samma grundläggande principer och mål: att få till stånd en demokratisk, icke-kommersiell TV-kanal där alla kan komma till tals i ett annars elitistiskt massmedium.

Syftet med bildandet av Öppna Kanalen säger man vara att skapa en 'levande, dynamisk och av många använd television'. Man är noggranna med att påpeka att man vill skilja sig från det som vanligtvis kallas lokal-TV, TV4:s lokalsändningar, och vill framhäva begreppet 'public access', allmänhetens tillgång.

Målet är således inte främst att stärka den lokala anknytningen och samhörigheten. Snarare vill man ge grupper som annars inte har tillgång till ett TV-forum för sina intressen, möjlighet till detta."

"All offentlig makt i Sverige utgår från folket... Den offentliga makten utövas under lagarna. Så lyder första paragrafen i första kapitlet i regeringsformen från 1974. Detta kapitel kallas Statsskickets grunder och ett av dessa grundelement är rätten till fri åsiktsbildning.

Begreppet fri åsiktsbildning innehåller den väsentliga delen av vad som brukar kallas politiska fri- och rättigheter. Först och främst yttrandefriheten och förenings-friheten. Begreppet innebär vidare en garanterad rätt för den enskilde individen att ha vilka åsikter som helst, att sprida dem och att försöka övertyga andra om att de är riktiga. Fri opinionsbildning skall alltså vara garanterad. (RF 2 kap)."

"Vi har funnit tre typer av engagemang: etnicitet, livsåskådning och utbildning. Den etniska gruppen som består av invandrarföreningar är den dominerande och utgör drygt hälften av de sändande föreningarna."

"När vi jämför Öppna kanalens verksamhet idag med de intentioner som en gång låg till grund för när-TV finner vi följande. De traditionella organisationerna med rötter i folkrörelserna, som var tänkta att delta, är mycket svagt representerade och utgörs av föreningar relaterade till livsåskådning och utbildning ... men kanalen kan inte sägas vara opinionsbildande i någon vidare mening."

 


 Se vidare:

MSG ansöker

Kanal med problem

 




image


 
image
 
 
image