image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, 2/01:

 

Charta 2000?

I Husakregimens Tjeckoslovakien kunde Charta 77 organisera ett motstånd. Repressalierna ställde krav på uppoffringar, men de underlättade samtidigt kampen, genom att göra förtrycket tydligt. Ingen behövde tvivla på att man levde i en diktatur.

Också i Perssonregimens Sverige finns ett förtryck mot oliktänkande, men det är mer dolt, mer flexibelt och mer intelligent. Här kastas inte dissidenter i fängelse, de bara isoleras och oskadliggörs politiskt (de "krossas"- för att använda regeringens egen vokabulär).

Här finns också terapeutiska säkerhetsventiler för medborgarna i allmänhet, i form av chatsidor på Internet, insändarsidor i tidningar och telefonslussar för radioprat i kontrollerade former.

I Sverige tror därför de flesta medborgare att de lever i ett demokratiskt samhälle, med fri- och rättigheter för alla. Det gör att ett motstånd inte lika lätt låter sig organiseras.

PARALLELLER

Ändå finns slående paralleller mellan Prag och Stockholm. I denna kommunistdiktatur var ett av de främsta vapnen mot oliktänkande att hota med avsked eller att lägga hinder i vägen för en yrkeskarriär. Just detta är också i det "demokratiska" Sverige makthavarnas mest verkningsfulla medel.

Det finns nog många svenska intellektuella som skulle vilja vara med som undertecknare av ett "Charta 2000 " för Sverige, men de skulle avstå därför att de måste bedöma det som skadligt för deras försörjningsmöjligheter. En bedömning som i många fall skulle vara helt riktig.

 


En annan parallell är mediakampanjandet, stämplandet och hetsen mot dissidenter. Sådant förekom även i Husaks Tjeckoslovakien.

 


 Se vidare:

FIIN: Charta 2000



image


 
image
 
 
image