image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 4/01:

 

Integrations-TV?

"Integrations-TV". Så kallar man sig själva, Öppna Kanalen i Stockholm. Ordet "integration" har här genomgått samma typ av förändring som andra nyspråksord.

"Integration" i ÖK-sammanhang betyder i stort sett bara att invandrare sysselsätter sig med någonting som de får skattesubventioner för att göra.

Antalet medlemsföreningar i Öppna Kanalen i Stockholm är drygt 50, varav nära hälften är invandrarföreningar. Inte mindre än 11 av dessa är från Afrika Horn.

Utifrån den egentliga betydelsen av "integration" - dvs att bli del av - på vad sätt bidrar dessa 11 föreningars TV-sändningar till att afrikaner integreras i det svenska samhället?

Sändningarna görs konsekvent på respektive hemlandsspråk. Där yttras så gott som inte ett ord svenska, och det sker ingen översättning av vad som sägs.

TV-rutan fylls för det mesta av en man som pratar in i kameran eller två män i kostym som pratar med varandra. Däremellan sänds inslag som uppenbarligen är hämtade från respektive statstelevision i hemlandet. Det syns ibland en vinjett, t ex "ETV", som anger att programmet är direkt nedtankat utifrån.

Vanligen handlar det om inslag av nyhetskaraktär, där statschefer besökt varandra eller något uträttas inom produktionen. Ofta förekommer också kulturprogram, med konserter, sång och dans.

Det mesta är politiskt harmlöst, men i åtminstone eritreanska och etiopiska ÖK-program har före-kommit krigsscener med kreverande bomber och rökpelare, avancerande soldater och klassiska militärparader. Detta har inte varit objektivt rapporterande inslag - inramningen av uppfordrande sång och musik med smattrande fanor har klargjort att där finns en propagandistisk vinkling, till förmån för krigsinsatsen.

Hur kan utifrån nedtankade TV-program på hemspråket befrämja någon form av "integration" i det svenska samhället?

Den effekt som dessa inslag kan ha är att stärka den etniska identiteten och lojaliteten med hemlandet, inget annat.

 


 Se vidare:

Svart yttrandefrihet

Fem-ÖK-program

 




image


 
image
 
 
image