image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 5/04:

 

Lynchningen i Salem

Oavsett utgången av den rättsliga processen mot ungdomsgänget i Salem är det angeläget framhålla att det moraliska ansvaret bör utkrävas även av de opinionsbildare och makthavare som förklarat dem de stämplat som nazister, rasister och främlingsfientliga i det närmaste fredlösa.

Det förtjänar att påpekas om och om igen att det är den katastrofala invandringspolitiken som bär skulden till såväl det ökande oprovocerade gatuvåldet som det återuppståndna intresset för den nazistiska ideologin som vi trodde var stendöd.

Naturligtvis tar Fri Information liksom sannolikt 99 procent av det svenska folket bestämt avstånd från den nazistiska ideologin. Om nu den mördade verkligen var övertygad nazist, vilket torde vara svårt att bedöma hos en 17-åring, saknar det emellertid all betydelse för Fri Informations ställningstagande.

Alla har oavsett politisk tillhörighet rätt att kräva av politiker och myndigheter att oantastat få vistas på offentlig plats. Det är hög tid att svensk polis börjar rensa gator och torg från kriminella och våldsbenägna ungdomsgäng i stället för att bevaka konserter och jaga förment nazistiska symboler. Det är våldsbrotten och inte misstänkta s k vitmaktkonserter och den påstådda krograsismen som skall vara högst prioriterade hos polisen.
- - -
Efter mordet på Axel von Fersen har lynchningar lyckligtvis varit sällsynta i Sverige men desto vanligare i USA, såväl under Vilda Västernepoken som under Ku Klux Klans storhetstid. Pogromerna i Östeuropa och tsartidens Ryssland är andra exempel. Och visst förekommer lynchningar även idag, inte minst i den muslimska världen. En klassisk lynchning såg vi på TV i mitten av oktober då en palestinsk pöbel trängde in på en polisstation och avrättade två gripna israeliska soldater. Utmärkande för den palestinska lynchmobben liksom för andra pöbelhopar är fegheten (många mot en eller få), oviljan att invänta rättsliga procedurer, upphetsningen, blodtörsten. Där igår folktalare och illasinnade rykten piskade upp stämningen, svarar idag ofta massmedia för uppvigling av massan.

Visst hade mordet i Salem natten till den 9 december år 2000 alla karakteristika för en lynchning. Pöbeln bestod denna gång av c:a femton ungdomar - enligt massmedias rapportering både invandrare och svenskar, både flickor och pojkar. Den i det mångkulturella språkbruket tränade inser att denna beskrivning betyder invandrarynglingar av första och andra generationen samt sannolikt etniskt svenska flickor av den sort man finner i invandrargängens svans. Många mot en-taktiken känner vi igen inte bara från lynchningar i utlandet utan lika mycket från invandrargängens otaliga personrån i vårt land.

Att just själva mordet - knivskärningen - utfördes av den häktade mördaren ensam är av underordnad betydelse, misshandeln bedrevs av många ungdomar mot den ensamme svenske ynglingen.

- - -
Mördarens far är palestinier, tidigare rektor i Vårby, numera enhetschef inom Storstockholms skolförvaltning. Efternamnet är välkänt i terroristsammanhang, det förekom både i München-massakern 1972 och attentatet mot amerikanska ambassaden i Nairobi 1998. Antagligen rör det sig om ett vanligt palestinskt efternamn eller en stor släkt.

Om massmedia varit återhållsamma när det gäller mördaren, har man skrivit desto mer om offret, 17-årige Daniel Wretström från Surahammar, som beskrivits som nynazist och skinnskalle. Utförligast har som väntat varit lokaltidningen, Vestmanlands Läns Tidning, VLT. I Surahammar bor också den av Sveriges Radio P4 korade Årets Svensk 2000, polisinspektör Sten Axelsson...I VLT den 11 december, två dagar efter lynchningen, uttalade sig Axelsson om offret.

Traditionen må kräva att man dämpar sin kritik av en nyligen död, om inte annat av hänsyn till de anhöriga. Sådant stör inte Sten Axelsson.
- - -

Även i andra tidningar än VLT kunde man dagarna efter lynchningen läsa förklenande uttalanden om den döde. Uppenbart förberedde man sig från medias sida att, när åtal väckts, kunna skjuta över ansvaret så mycket som möjligt på den döde själv och i motsvarande utsträckning kunna ursäkta gängmedlemmarna.

På nyårsaftons kväll 1999, d v s drygt 11 månader före lynchningen av Daniel Wretström, knivskars en 19-årig turk, Salih Uzel, till döds vid ett bråk mellan ett svenskt gäng och en turkisk släkt i Skogås, söder om Stockholm.

Mordet, eller snarare dråpet, väckte med rätta stor uppmärksamhet. Det manifesterades, fackeltågades och skrevs protestskrivelser. Extra hätsk blev stämningen då förundersökningsledaren förklarade att det förmodligen inte rörde sig om ett rasistiskt brott utan om "vanligt" dödande våld.

Sedan den turkiska familjen och diverse invandrarorganisationer fått framträda i massmedia och kritisera utredningen, skyndade sig den politiskt alltid lika korrekte länspolismästaren Gunno Gunnmo att beordra utbyte av utredarna.
- - -

Den femte januari 2000 sände regeringen ut ett pressmeddelande av vilket framgick att statsrådet Messing och en ledamot av regeringens ungdomsdelegation, tillika integrationsexpert hos länspolismästaren, besökt den döde Salih Uzels hem och att statsrådet Messing även skulle tala vid en manifestation på Sergels torg den 6 januari för att uppmärksamma den döde. Av tidningsnotiser framgick att demokratiminister Brita Lejon och centerns partiledare Lennart Daléus redan deltagit i olika manifestationer.

Det var då det, för ett år sedan, då offret var turk och förövaren svensk, långt innan åtal väckts och ansvar fastställts.

Nu ett år senare är offret svensk, gärningsmännen invandrare, mördaren palestinier. Inget statsråd, ingen partiledare har deltagit i någon manifestation, besökt Daniel Wretströms mor eller ens uttalat sig. Ulrica Messing är fortfarande ungdomsminister men har som integrationsminister efterträtts av Mona Sahlin. Brita Lejon är fortfarande demokratiminister. Brita Lejon avböjde i TV-Aktuellt den 10 januari i år att förklara varför hon inte deltog i fackeltåget till minne av Daniel Wretström. Kanske klokast så.

De tre kvinnliga statsråden har inte bara sin moltystnad gemensam. De brukar alla så fort tillfälle ges upprepa mantrat allas lika värde. Den aktuella tystnaden kan tolkas som ett erkännande av att i dagens Sverige är alla inte lika värda, att en turk är mer värd än en svensk. Det är nog inte förklaringen.

Naturligtvis tror ingen av dem på allas lika värde. Mest värd är den som skaffar sig mest makt. De struntar i om turkiska eller svenska ynglingar misshandlas till döds på våra gator. Vad som driver statsråden är i stället makthavarnas rädsla för att tvingas erkänna att det sena 1900-talets invandringspolitik varit och fortsätter vara en katastrof för vårt land. Polis och andra myndigheter har helt förlorat greppet om kriminella ungdomsgäng, etniska motsättningar och maffiauppgörelser. Att inte försöka dämpa invandrares aggressioner över en dödad turk riskerar leda till upplopp och i förlängningen ett s k lågintensivt krig, d v s inbördeskrig. Döda svenskar behöver man inte oroa sig för, svenskarna är sedan generationer alltför fega, kvästa och passiviserade för att starta seriösa protestaktioner. Svenskarna kan man lugna med att det i stort sett var Wretströms eget fel att han blev dödad. Hade han haft annan frisyr, annan klädsel, inte befunnit sig i Salem utan hållit sig hemma och framför allt inte gått ut ensam, hade han fortfarande varit i livet. Det är sådant som kallas integration.
- - -
Givetvis finns inga förmildrande omständigheter, inget försvar för lynchmobben i Salem även om media försöker förvilla opinionen. Knivmannen i Skogås dömdes till nio års fängelse, sedan hovrätten skärpt påföljden. Onekligen kommer det att bli intressant att se hur mycket kortare straff som anses lämpligt för kollegan i Salem. Möjligen döms han endast till rättspsykiatrisk vård, från vilken han sannolikt snabbt tillfrisknar och följaktligen friges.

Vi har ju hunnit vänja oss vid de dubbla måttstockarna, fängelsestraff för heilande svensk, villkorlig dom eller samhällstjänst för grovt misshandlande invandrare. De övriga sex Salemlyncharna dömdes mycket riktigt till samhällstjänst eller böter och vård genom socialtjänstens försorg, d v s ingenting alls. De kommer att hyllas som hjältar av sina likar.
- - -
Även om det juridiska ansvaret vilar tungt och odelat på Salemgänget finns också ett moraliskt ansvar. Lynchningen i Salem kan aldrig förlåtas men möjligen förklaras av de signaler som sänds ut från den moraliska eliten med statsråd och riksdagsledamöter i spetsen och massmedia som pådrivande. Sedan ett par år har stämplarna nazist, rasist, främlingsfientlig kommit att innebära fredlöshet. Fritt fram för utestängning från utbildning, uppsägning, uteslutning från fackförening, uppsägning av hyreskontrakt, uthängning i massmedia. Än så länge har misshandel av eller mord på påstådda rasister, nazister, främlingsfientliga inte fått samma status som hedersmorden i Mellersta Östern, men det synes närmast vara en tidsfråga. Lynchmobben i Salem har med all sannolikhet ansett sig ha visst stöd från makthavarna att misshandla en sannolik rasist.

Det moraliska ansvaret för denna uppfattning vilar tungt på Mona Sahlin, Ulrica Messing, Bengt Westerberg, Kurdo Baksi, Alexanda Pascalidou, Stieg Larsson, Pierre Schori, Mats Deland, Sten Axelsson, Anna-Lena Lodenius, Mats Svegfors, Anders Gerdin, Olle Wästberg, Maria-Pia Boëthius, Mikael Alonzo och alla andra opinionsbildare som vill få oss att se nazister i varje buske.

Fackeltåget den 16 december 2000 till Daniel Wretströms minne samlade enligt uppgift 1 000 deltagare, vilket måste ha varit en chock för den moraliska eliten, vars förhoppningar om upplopp och andra oroligheter likaså grusades. Flertalet reportage från manifestationen var hyggligt objektiva och betonade den stora uppslutningen och det värdiga genomförandet. Ett markant undantag var tidningen Expressen.

- - -
Som väntat dömdes Daniel Wretströms mördare, 18-årige Khaled O, till rättspsykiatrisk vård. Det skulle inte förvåna om vederbörande vårdande institution ganska snart finner att O tillfrisknat och inte behöver någon vård.

Eva Bergqvist




image


 
image
 
 
image