image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 6/04:

 

Avregleringens facit

För snart 10 år sedan bolagiserades Vattenfall och elmarknaden "avreglerades". Motsvarande har skett med järnvägstrafik, lokaltrafik och post i Sverige.

Syftet med avregleringen sades vara att skapa konkurrens och ökad effektivitet. I slutändan skulle konsumenterna gynnas, genom billigare och bättre produkter.

Nu har vi facit. Hur gick det?

Genomgående har priserna ökat väsentligt mer än konsumentprisindex. För elmarknaden är ökningen sedan 1996 inte mindre än 86%, medan priserna i allmänhet ökade med cirka 10%.

Det har inte hjälpt att konsumenterna kunnat byta elleverantör, priserna har inte kunnat pressas. Valfriheten har varit en chimär, då den vilat på orealistiska förutsättningar om hur mycket tid och ork som den enskilde konsumenten kunnat lägga ned på att hålla sig informerad och jämföra alternativ.

Många konsumenter har skinnats av Vattenfall. De har fått uppleva en rättslöshet och otrygghet, genom otydbara räkningar som hamnat på skyhöga belopp.

Även på ett annat sätt har el-försörjningen blivit otryggare, särskilt i glesbygd. "Besparingar" har gjorts beträffande underhåll och bered-skap, varigenom det tar längre tid att åtgärda driftsavbrott när träd fallit ned och skadat ledningar.

Finansministern, däremot, kan glädjas åt en hög vinst, som ger klirr i statskassan. I praktiken fungerar Vattenfalls prissättning som en extra skatt. Till detta kommer energiskatten och skatten på denna (momsen).

Glädjas kan också cheferna inom Vattenfall. VD och vice VD har vardera mer än 5 miljoner kronor i årslön och ytterligare fem chefer har över 2 miljoner vardera. Ovanpå detta får de feta bonusar.

Utöver höga elpriser ligger en förklaring till Vattenfalls vinst i investeringar i Tyskland, för brytning av brunkol.

Som statligt bolag, ägt av medborgarna, borde Vattenfall fungera på ett helt annat sätt. Det borde ta tillvara nationella intressen. Två uppgifter borde då stå i fokus:

1. Tillhandahållande av billig elektricitet i Sverige.

2. Utvecklande av miljövänlig teknik.

 


BILLIG ENERGI

Investeringarna i vattenkraften är ju redan gjorda. Då kan våra naturtillgångar skapa ett bra investeringsklimat, som gör att fler företag förläggs till Sverige - vilket i sin tur ger arbetstillfällen och skatteunderlag.

MILJÖVÄNLIGT

Miljövänlig teknik bör utvecklas, för tillvaratagande av vindkraft, solvärme, mm. Fossila bränslen som olja, kol och naturgas är änd-liga och börjar redan sina. Det land som lyckas utveckla teknik för att utnyttja de förnybara energikällorna har inte bara skapat förutsättningar för att klara sin egen energiförsörjning, det har också en given exportmarknad för sina produkter.

 




image


 
image
 
 
image