image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 3-4/94:

 

Häv blockaden!

EN ALLMÄN UTGÅNGSPUNKT för flyktingpolitiken måste ju vara - som både socialdemokraterna och andra partier i och för sig ansluter sig till - att undanröja orsakerna till flykt. Det gäller alltså att göra förhållandena i de länder varifrån människor flyr sådana, att man kan bo kvar där. De handlar då både om ekonomisk utveckling, om demokrati och om mänskliga rättigheter.

Från detta konstaterande över till ämnet för denna lilla artikel:

KUBA

"Fler kubaner söker asyl", lyder rubriken på en DN-artikel den 4 april -94. En del av den åter tilltagande strömmen av asylsökande till Sverige består av kubaner. Varje vecka kommer nu 20-30 kubaner.

Varför flyr människor från Kuba?

Anledningen är uppenbar. På Kuba råder idag både ett politiskt förtryck och en ekonomisk misär. Och däremellan finns ett samband: i takt med att det ekonomiska läget förvärras stiger människors missnöje, och repressionen från staten ökar.

Men varför råder denna situation på Kuba?

Huvudorsaken står att finna i den ekonomiska blockad som landet sedan flera år varit utsatt för, från USA och dess allierade.

Denna blockad har tagit ett strupgrepp på det kubanska samhället: det finns inte drivmedel till fordon och maskiner, reservdelar går ej att få fram, man saknar det mest elementära. Ytterst drabbar detta varje kuban och dennes hälsa, inklusive små barn.

SVERIGE

Från svensk sida vill vi genom aktiva insatser i u-länderna bidraga till att åstadkomma en ekonomisk utveckling, och därigenom minska flyktingströmmar.

Borde vi då inte först och främst verka för att västvärlden avstår från att genom aktiva insatser sabotera möjligheterna till ekonomisk utveckling, i ett u-land som Kuba?!

Sverige bör klargöra för USA att det är hög tid att häva blockaden mot Kuba.

Vi kan då hänvisa till hur detta är kopplat till vitala svenska intressen. Det är en fråga som direkt berör oss. Med hävd blockad kan vi slippa få asylsökande från Kuba, asylsökande som det svenska samhället inte har råd med.

Och varför skulle vi inte - med eller utan medlemskap i EU - kunna få stöd från övriga västeuropeiska länder i detta vårt krav?

 


FEM MILJONER

5 miljoner kronor - så mycket kostade tryckning och distribution av skriften "Om flyktingar" från vårt kulturdepartement, till Sveriges alla hushåll.

Det är kanske inte så mycket pengar om man jämför. Totalt satsas 32 miljoner detta budgetår på kamp mot "rasism och främlingsfientlighet" (läs: försvar av den generösa flyktingpolitiken).

Och hela flyktingpolitiken kostar, enligt departementets egen uppgift, cirka 12.000 miljoner.

Men när man ändå gör en sådan skrift kunde man väl passa på att ge en information som kan sprida klarhet, sätta in flyktingpolitiken i ett perspektiv och ge svar på frågor som läsaren kan ha.

Vad departementet åstadkommit är istället en propagandaprodukt, i ordets sämsta bemärkelse.

Ett belysande exempel är hur man med ett diagram försöker ge intrycket av att flyktingpolitiken utgör en försumbar kostnad. Den blir bara en liten, smal, "tårtbit" av hela den stora kaka som statsbudgeten utgör.

FÖR DET FÖRSTA kan man med samma teknik visa att vilkensomhelst enskild utgift är försumbar.

FÖR DET ANDRA stannar inte den totala kostnaden för flyktingpolitiken vid 12 miljarder. Den rymmer mycket mer än SIV:s utgifter.

FÖR DET TREDJE utgörs 198 av de 555 miljarderna i statsbudgeten av ett underskott....

 


TV-ETIK

Det är svårt att få komma till tals i massmedia, om man har kritiska synpunkter på svensk flyktingpolitik. Det har många svenskar hunnit konstatera.

En som lyckats är dock John Ausonius, psykopaten som sköt vilt mot oskyldiga människor. I TV2:s Rapport den 11 april 1994 fick han på bästa sändningstid lägga fram sin kritik mot flyktingpolitiken.

Existerar det någon yrkesetik bland TV-journalister?

 




image


 
image
 
 
image