image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 5-6/94:

Godhet

Under de senaste decennierna har olika SOU-utredningar, regeringspropositioner och riksdagsbeslut avlöst varandra kring invandrings- och flyktingpolitiken. En medvetenhet om problemen har egentligen funnits hela tiden och ambitionerna har inte saknats, att verkligen få en reglerad invandring. Ändå har man misslyckats.

Varför?

 


En grundläggande orsak ligger naturligtvis i det allmänt ökade invandringstrycket, som mer eller mindre drabbar de flesta länder i Europa. Men som bekant har Sverige blivit ett favoritland för asylsökande. Vi har fått ta emot väsentligt fler än andra länder. Återigen: varför?

En förklaring ligger i den svenska godheten, med starka inslag av naivitet och flathet. Den leder till att i de enskilda delfrågorna där svenska myndigheter välja väg, där väljer man som regel det alternativ som framstår som mest sympatiskt, i det korta perspektivet.

Exempelvis:

1.

Vi lägger ned ett antal miljarder varje år på ett militärt försvar, och vi har en kustbevakning, men vad händer när man siktar ett fartyg kommande från andra sidan Östersjön, på väg att kränka den svenska gränsen?

Motas det bort?

Nej, svenska myndigheter väljer en human handlingslinje. Det betyder att man "följer" fartyget, observerar dess rörelser, för att slutligen gå ut att möta det och hjälpa människorna iland. Väl här är de inne i asylhanteringen.

2.

Inom asylhanteringen har kraven på rättssäkerhet resulterat i ett system som genom ett antal åtgärder från den sökande kan få processen att dra ut på tiden. Dit hör framförallt rätten att lämna in "ny ansökan", men också möjligheten att begära nytt biträde.

Lyckas tidsfördröjningen är utsikterna stora av att kunna omfattas av någon tidsregel. Framförallt hänsyn till barnen, men även mänskliga hänsyn i allmänhet, gör att lång väntetid leder till uppehållstillstånd.

3.

Drabbas man ändå av ett avvisningsbeslut är det respekt och värdighet som gäller. Det betyder att den som ska avvisas god tid i förväg får beskedet - och kan avvika. De som gömmer sådana migranter riskerar inget straff.

4.

Från både Eritrea och Etiopien finns en grupp som fått nej på begäran om asyl och ska avvisas, enligt beslut sedan länge. Men de finns kvar i Sverige, och de försörjs av oss.

Anledningen är att de inte vill resa hem och att Eritrea och Etiopien vägrar ge dem passhandlingar, man anser sig inte ha råd att ta emot dem. Människorna vägras återresa till sina egna länder.

Sverige skulle i detta läge kunna hota med att dra in, eller faktiskt skära ned, u-hjälpen till dessa länder. Budgetåret 93/94 fick Eritrea bistånd för 35 miljoner kr, Etiopien för 130 miljoner. Men detta har den svenska regeringen inte gjort.

Resonemanget är uppenbarligen att detta skulle drabba de fattiga människorna i dessa länder. Men har vi svenskar ett större ansvar för dem än deras egna regeringar? Om de avvisade tillåts återvända behöver ju ingen u-hjälp dras in.

5.

Den som en gång beviljats asyl i Sverige som konventionsflykting åtnjuter ett mycket starkt skydd, och kan inte utvisas ens efter upprepad brottslighet. Den omskrivna militärligan leddes av första och andra generationens invandrare från Kroatien. Den 55-årige familjefadern ifråga hade tidigare dömts 14 gånger för sammanlagt 56 brott.

Det är humant mot honom att inte utvisa honom till ett land där han kan bli straffad hårt, men priset för denna godhet fick i detta fall betalas av ett antal bankanställda.

Om kroaten visste att han faktiskt riskerade utvisning kanske han skulle upphöra med sin kriminalitet.

6.

Har en utlänning väl blivit svensk medborgare blir utvisning helt omöjlig. Svenskt medborgarskap beviljas frikostigt, man behöver inte ens kunna svenska.

Det är generöst, men är det klokt?

7.

Som framgick av artikel i förra numret av Blågula FRÅGOR är svenska fängelsestraff knappast avskräckande för människor från länder där redan ett liv i "frihet" kan vara sämre. Dagpenningen på cirka 60 kr kan i Baltikum eller Afrika motsvarar nästan en månadslön.

Denna dagpenning utbetalas även till människor som direkt efter avtjänat "straff" ska utvisas - trots att tanken med dagpenningen var att underlätta återanpassningen i det svenska samhället.

Summering

Sammantaget får all denna godhet i de enskilda fallen till effekt att den invandring som skulle vara reglerad inte blir särskilt reglerad. Dels blir det många fler som lockas ta sig hit, dels blir det många fler som lyckas få uppehållstillstånd.

En omläggning av flyktingpolitiken har, åtminstone i det korta perspektivet, ett pris i form av viss hårdhet. Är man inte beredd att betala det priset så blir det ingen påtaglig omläggning.

Att inte lägga om kursen betyder en inhumanitet mot de människor som framöver ska bebo detta land.




image


 
image
 
 
image