image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 7/94:

 

Organisationsbidrag

Invandrarnas riksorganisationer finansieras till största delen genom den svenska statsbudgeten. Bara till en liten del är deras verksamhet självfinansierad. Systemet inbjuder till trixande.

 


Delegationen för invandrarforskning gav 1983 ut en rapport "Invandrarnas riksorganisationer", skriven av Henry Bäck. Han redovisar uppgifter kring finansieringen av invandrarorganisationerna, som det såg ut för drygt 10 år sedan.

Av rapporten framgår att för själva organisationerna utgick statsbidrag på drygt 14 miljoner kronor, vilket täckte mer än 75% av deras utgifter.

För tidningar, utgivna av dessa riksorganisationer, utgick statsbidrag på nära 2 miljoner kronor, vilket täckte nära 60% av kostnaderna.

Sammantaget hade invandrarnas riksorganisationer en självfinansieringsgrad på bara 27%.

Det säger sig självt, att detta inbjuder till att medvetet sätta medlemsavgifterna på en bara symbolisk nivå. Fler inrapporterade medlemmar ger ju högre bidrag. Systemet kan till och med fresta till bidragsfusk, så att man håller sig med en kader av rena pappersmedlemmar.

MEN hur är det idag? Har läget förändrats sedan 1983? Blågula Frågor skrev ett brev i ärendet till Gerda Ljunggren på SIV. Hon svarar tt organisationernas självfinansiering nu "spänner mellan ca 5 - 40%". Läget har alltså inte förändrats.

Gerda Ljunggren menar att Invandrarverket "inte kan gå in och styra organisationen utan det är varje organisations egna medlemmar som avgör organisationens verksamhet (samma regler som för andra organisationer som får statsbidrag)."

Hon framhåller också att verket kan gå in och granska verifikationer, men: "Däremot har vi inte rätt att gå in i medlemsmatrikeln på grund av skydd av organsationsfrihet."

"Vi kan inte se att det skulle förekomma något medvetet 'fusk' inom organsationerna", skriver hon vidare, men avslutar sitt brev med att SIV genom regeringsbeslut den 23 juni i år fått i uppdrag att "göra en fördjupad granskning av samtliga invandrares riksorganisationer under budgetåret 1994/95."

REGLERNA för stöd till invandrarorganisationer finns preciserade i nr 1992:7 av "Statens invandrarverks författningssamling". De villkor för stöd som där anges i §1 är två:

"1. rekryterar sina medlemmar bland invandrar- och minoritetsgrupper och inriktar sin verksamhet mot de grupperna,.."

"2. bekostar verksamheten till en del genom medlemsavgifter och andra intäkter."

"Till en del" - det kan ju i princip betyda en medlemsavgift på 5 kronor!

Hur det faktiskt förhåller sig med olika invandrarorganisationer i detta avseende återstår att försöka få fram.

 


Blågul kommentar:

Även om det skulle vara fusk, så kan det alltså ändå inte bli fusk på riktigt, när det gäller invandrarorganisationer. Som värst kan det bli "fusk" inom citationstecken.

Och detta är tydligen något annat än fusk. Verkligt fusk kan bara svenskar, inte invandrare, göra sig skyldiga till. Talar man om invandrare, då måste man vara fin i kanten, och undvika begrepp med negativ klang.

Invandrarverket kunde följaktligen "inte se" att det skulle förekomma något av detta nästan onämnbara - inte medvetet. Detta icke-seende underlättades naturligtvis av att man inte hade rätt att gå in medlemsmatriklar. En icke-rätt som väl får antas vittna om respekt och annat högstämt.

Detta system och dessa attityder är alltså vad som möter människor som kommer till vårt land. På sitt sätt fungerar det väl som en skola i "integration". Vad invandrarna får lära sig är att det kommit till ett mycket underligt land, ett land där myndigheterna tigger om att få bli lurade.

 


 Se vidare:

"Bidragsfusk?", nr 3/95




image


 
image
 
 
image