image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 2/95:

 

Intervju med Karl-Gunnar Bäck:

Omförhandla

förtidspensionerna!

En folkpartist som står på folkets sida? Finns det någon sådan? Jodå, Blågula FRÅGOR har funnit en. Karl-Gunnar Bäck heter han, och är ordförande i socialförsäkringsnämnden i Tensta/Rinkeby. Denna funktion har givit honom insyn i de mekanismer som driver vårt land mot ekonomisk bankrutt.

"På folket sida", många tycker kanske att ska innebära att alltid ge envar vad vederbörande begär, att axla rollen som allas jultomte. Men då blir följderna snart kännbara för hela folket, när svenska staten inte kan få låna mer pengar - utomlands eller av svenska kapitalägare. Den innebörd som här ges begreppet "på folkets sida" är att ta ett långsiktigt ansvar och att våga säga sanningar.

 


KARL-GUNNAR BÄCK har under många år arbetat som journalist, på Aftonbladet. Han har även varit generalsekreterare i Civilförsvarsförbundet, under den perioden femdubblades organisationens medlemsantal. Nu är han pensionerad, och ordförande i Folkpartiets Spångaförening.

Därutöver sitter han alltså i socialförsäkringsnämnden för Tensta-Rinkeby. En församling som utsetts uppifrån, påpekar han:

- Där sitter en person utsedd av regeringen, tre personer av landstinget och två personer av facket... det är ju ofta deras medlemmar som söker, så sitter dom med vid domarbordet... och så en person av arbetsgivarna, men dom brukar inte bry sig om att utse någon. Det är en korporativ sammanslutning, där ingen behöver ta något ansvar.

BgF: - Andra betalar?

- Ja, och då är det trevligt att vara jultomte.

- Hur skulle det vara istället?

- Det ska vara direktval, då får kommunerna ta ansvaret. Det ska ligga på deras budget, då blir det press på politikerna.

Men för närvarande är det alltså inte så, och Karl-Gunnar Bäck har kunnat bevittna konsekvenserna.

- Överdragen är horribla! Kostnaderna för det här...om du tittar på Spånga så är i genomsnitt 22,5% av befolkningen beroende av socialbidrag. Jämför man med dom här gamla söderförorterna som förut hade låg status...dom har inte ens halva den nivån som Spånga har.

Och Spånga består av olika områden. Å ena sidan finns t.ex. Bromsten, som till till stor del bebos av en gammal svensk arbetarbefolkning, å andra sidan finns Tensta-Rinkeby, som är Stockholms invandartätaste område. I Bromsten är, berättar Bäck, bara 3% av den vuxna befolkningen beroende av socialbidrag - i Rinkeby blir siffran 40%!

Till detta kommer andra former av offentlig försörjning:

- 12 procent har förtidspension. Sedan har du 10 procent som är konsekvent sjukskrivna på korttidsbasis. Om du drar gränsen där så är du uppe i 62 procent av befolkningen. Om du säger att 30 procent av befolkningen mellan 18 och 64 år är yrkesverksam så räknar du högt.

Ändå är inte Tensta-Rinkeby bara ett fattigmansområde. Vid dubbelkontroller av dem som fått bostadsbidrag har man, berättar Bäck, påträffat flera miljonärer!

- Nästa vecka ska vi få upp en som fått 30.000 om året i bostadsbidrag och har två miljoner, skrivna på sina barn, har 133.000 i ränteinkomster.

En annan oegentlighet uppdagades vid kontroller av de Tensta-Rinkebybor som uppbar socialbidrag:

- Nära hälften av dem befann sig i sydligare länder, om jag inte minns fel.

Utgifterna för socialbidrag i Sverige uppgår nu till 10 miljarder kronor årligen.

FÖRTIDSPENSION

Men går vi över till förtidspensioneringar, så handlar om ett fem gånger så högt belopp.

- Vi betalar ut 50 miljarder kronor per år i förtidspensioner. Av dessa går 13 miljarder till arbetsskador.

Karl-Gunnar Bäck gör m.a.o. en åtskillnad på arbetsskadefall och andra förtidspensioneringar. Arbetsskadorna leder till så mycket högre ersättningsnivåer, då de relateras till tidigare inkomst och ger nära 100% av denna:

- Det var väldigt mycket högavlönade människor som utnyttjade det här.

Fram till 1993 godkändes 88% av alla ansökningar. Sedan ändrades lagen, och bevisbördan flyttades från myndigheterna till den som sökte.

- Då sjönk anmälningarna med 98 procent. Man rättar sig efter dom regler som finns.

Bäck berättar om ett konkret fall, som avgjordes i hans socialför-säkringsnämnd 1989:

- Det var en 27-årig plåtslagare som fått eksem i tumgreppen. Han fick omskolning till mellanstadielärare. Som plåtslagare hade han haft en månadslön på 22.000. Som mellanstadielärare får han en lön på 14.000, då får han en livränta på 8.000 i månaden, fram till 65 års ålder. Det gör att han nu är den högst avlönade på skolan, han har mer betalt än rektorn.Han kan aldrig förbättra sin situation genom att studera vidare, för då minskar livräntan.

- Du har fört fram kravet att de förtidspensioner som utfärdats efter 1987 bör omförhandlas. Varför?

- Det är från det året och framåt som antalet förtidspensioneringar har ökat kraftigt. Av de rena förtidspensioneringarna sker de flesta på psykiska grundvalar.

- Diffusa diagnoser?

- Mycket diffusa! "Psykogent smärtsyndrom", "myofasiellt syndrom", "psykisk störning UNS", som betyder "utan närmare specifikation"... Den typen av diagnoser har jag hela tiden velat ha bort som skäl till förtidspension. Det måste finnas klara medicinska skäl!

- Alla som fått förtidspension behöver inte förtidspension?

- Det är kulturell missanpassning och missbruk som döljs bakom det här, och som tjänstvilliga läkare även mot betalning skriver intyg för. Eller att dom gör det, därför att det är enkelt att bli av med patienten på det sättet.

- Det förekommer klara oegentligheter?

- Flera läkare i Stockholm har avstängts från att skriva sådana intyg, vi har också tagit initiativ i min nämnd för att stoppa vissa läkare.

- Men det görs inget från staten för att nysta upp hela härvan?

- Nej, det är mycket passivt!

UTOMLANDS

- I Grekland lär cirkulera rena handböcker, om hur man kan fixa en förtidspension i Sverige. Känner du till det?

- Javisst, och det finns en speciell läkare här i Stockholm som många greker går till. Alla kassakontor känner till honom, för att han har skrivit ut så många likalydande intyg till greker. Bara på ett år hade vi kännedom om 78 sådana intyg...

- Det blir mycket pengar för skattebetalarna!

- En förtidspension kan kosta 8 miljoner.

Det är dock inte så, enligt Bäck, att det mest är invandrarläkare som pensionerar landsmän:

- Det är svenska eller nordeuropeiska läkare som figurerar i dom här sammanhangen.

De som får förtidspension är dock till stor del sydeuropeiska invandrare. Det är ett känt faktum att mer än 80% av de Sverige-grekerna vid 64 års ålder har förtidspension - och många av dem har sedan flyttat tillbaka till Grekland.

- Det skapar ju ingen sysselsättning i Sverige.

- Inte det minsta! Här i Stockholm betalas det ut 1,4 miljarder kronor om året i förtidspensioner till människor som bor utomlands.

RÄTTIGHET

Karl-Gunnar Bäck berättar också att förtidspension av de sökande ofta betraktas som en rättighet:

- När dom kommer inför nämnden kan få repliker som att "Vafan menar ni, här i Rinkeby ska man få förtidspension när man är 50!", eller "Varför ska inte jag få, när varenda kärring i tvättstugan har det?!"

- Det säger man rakt ut?

- Det är bara tidningarna som tror att det här sker i någon välartad konsversationsdialog, det är helt enkelt ett krav att man ska ha förtidspension. Det blir vredesutbrott om man inte får det.

- Man ser det som sin självklara rättighet?

- Ja, så ska det vara.

Som sin rättighet kan man se också att få resor till sitt hemland betalda:

- Man har krav på att åka ned dit, och får man det inte genom förtidspensionen går man till socialnämnden istället, där man varit mycket generösare med att betala semesterresor till Bangla Desh och andra ställen, för människor som ville hälsa på sina släktingar. Det förekommer i varenda kommun i Sverige.

- Och sedan sprider sig snacket, man lär sig?

- Djungeltelegrafen går mycket fort, ja.

OBALANS

Förtidspension kan man i princip få redan efter mycket kort tid i Sverige:

- Bara du har fått ditt uppehållstillstånd, och hunnit arbeta en dag.

- En dag?!?

- Ja. Så är det nu, sedan många år tillbaka. På så vis blir det få som har bidragit till systemet genom eget arbete. Varje gång vi sammanträder så har vi människor från andra länder som...till och med hemmafruar som kräver förtidspension.

- Men ATP-poäng får du väl inte på en dag?

- Nej, det tar ett år. Då gör du så att du har tre jobb under ett år, kanske två städjobb och så bär du ut tidningar.Och så sjukskriver du dig, för att du har blivit sjuk. Då har du fått en väldigt hög ATP-poäng. Det är den poängen som sedan avgör din pension.

- Det finns mängder av människor här i Sverige, som har arbetat under väldigt kort tid...

- Och som har jobbat på det viset?

- Javisst.

- Du stöter på det?

- Ständigt. Kanske inte ett år, men två, tre eller fem år. Det är inget ovanligt.

Till allt detta kommer ytterligare en aspekt:

- Vi tittade på en taxirörelse här i närheten. Det visade sig att 7 förare av 10 hade förtidspension!

HUR GICK DET TILL?

- Hur har det blivit så här?

- Dels finns den gängse förklaringen, att invandrare har svårt att få arbete därför att de kan dålig svenska eller inte har de yrkeskunskaper som efterfrågas. Till och med svenska civilingenjörer kan ha svårt att få jobb, eftersom arbetsmarknaden är som den är. Vad får du då för jobb om du är en analfabet från Eritrea?

- Men sedan finns en förklaring till. Den är att du vänjer dig snabbt vid samhällets regler. Tag en familj med man, hustru och tre barn som lever på socialbidrag. De hamnar på en nivå runt 17.000 netto varje månad. Hur motivera den eritreanen att gå ut och skaffa sig ett jobb för 11.000 i månaden?

- Man får inte ut mer genom att förvärvsarbeta, dessutom är det lätt att få bidrag?

- Ja, det ingår ju i den märkliga svenska rättighetslagstiftning som riksdagen tog i början av 80-talet, utan tanke på landets ekonomiska bärkraft.

En faktor är också, anser Bäck, svenska myndigheters "mesighet":

- När man kommer som hederlig svensk till skattemyndigheterna, då ifrågasätts allting. Men kommer man som hjälpsökande till det sociala, så har man godtagit alla skäl, för människors hälsa får inte ifrågasättas. Många människor upptäckte snabbt att det var lättare att få ekonomi den vägen, än att dividera med skattemyndigheterna.

Men som det nu framställs i debatten vill invandrarna inget hellre än arbeta, problemet är bara att de hindras, genom att de diskrimineras på arbetsmarknaden.

Vad säger Bäck om det? Här låter han litet kluven.

- Det är nog både och. Det är klart, att människan vill arbeta, det är väl det normala. Och för många invandrare stämmer det särskilt dåligt med mansrollen, att inte ha någon funktion.

Å andra sidan finns, menar han en sådan apparat för inslussning på arbetsmarknaden, och ändå ger det ofta magert resultat. I utlåtanden görs ibland skämtsamma kommentarer som "NN har har lyckats skapa arbetstillfällen åt många människor, men tyvärr aldrig åt sig själv".

- Det blir ju mycket pengar. En läkare på vårdcentralen tjänar en 45.000 kronor i månaden.

Åter till frågan "Hur har det kunnat gå så här?". Bäck ser en del av förklaringen i svagheter hos de politiska partierna. Allt går i sin gamla lunk, partierna är toppstyrda och har liten kontakt med vanliga människors verklighet. Detta gäller därför även svenska riksdagen:

- De svenska riksdagsmännen representerar idag en liten välbärgad minoritet i den övre medelklassen.

- Och dom bor sällan i invandrartäta områden.

- Aldrig!

VAD GÖRA?

En självklar åtgärd måste, anser Karl-Gunnar Bäck, vara att samköra dataregister, för att komma åt fusk och bedrägerier.

- Det här talet om "integritet", det är inte hållbart när man ser till vad det här kostar och vilket bedrägeri det är mot alla andra svenskar. Det är nära 450.000 förtidspensionärer i Sverige. För en generation sedan var det 50.000, och det borde inte vara fler idag.

I övrigt kräver alltså K-G Bäck en omförhandling av de förtidspensioner som utfärdats efter 1987.

- Varför just 1987? Var det då pluggen gick ur? Vad hände då?

- Man liberaliserade en del regler igen. Samtidigt var det då vi började få verkligt stora invandrarströmmar.

- Vad händer nu då? Var ligger bollen?

- Bollen ligger naturligtvis hos politikerna.

- I första hand regeringen?

- Naturligtvis. Och där Anna Hedborg, som är socialförsäkringsminister.

DET ÄR HELT NÖDVÄNDIGT att åtgärder vidtas, menar K-G Bäck. Annars kommer det inte att finnas några pengar till pensioner i framtiden, för de svenskar som nu är i 40-50-årsåldern.

FÖR DET ANDRA kan det inte, tycker han, ge någon tillfredsställelse för många av dem som fått förtidspension, att ha det så här:

För en människa i 40-åldern, det är ju naturligt att en sådan människa arbetar och får glädje av sitt yrkesliv!

 


Utgiftssida som galopperar

"...idag betalar vi ut förmånerna genom att trycka sedlar, vars värde ännu någorlunda upprätthålls av stora lån vi tar utomlands, men den dag bubblan spricker rasar alla ersättningar, ty utgiftssidan bara galopperar.

· Knappast att undra på då vi på ofta diskutabel grund ger förtidspensioner åt äkta makar i 40-50-årsåldern (cirka 13.000 kr per månad tillsammans efter skatt + hyresbidrag mm) trots att många endast marginellt bidragit till svenskt folkhushåll.

· Knappast underligt när vi kan anställa anförvanterna till ett (1) handikappat barn för 963.000 kr per år brutto för att passa detta. Eller två utländska kvinnor för 560.000 kr per år tillsammans som assistenter åt en 57-årig ej svensktalande kvinna som aldrig arbetat en enda dag i landet.

- - -

· Knappast underligt då vi beviljar 525.000 i studiebidrag till en afrikansk man (ingen examen), 47.000 i hyresbidrag och 132.000 i socialhjälp, varefter vi avskriver fordringar på honom för bidagsförskott samhället lagt ut till de barn han skaffat med svenska kvinnor (111.000 kr)."

Ur debattartikel i Svenska Dagbladet,

skriven av Karl-Gunnar Bäck.

 




image


 
image
 
 
image