image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 3/95:

 

Ordförande-intervju:

Anders Sundholm

Denna tidning ges alltså ut av "Föreningen blå-gula frågor". Denna förening har en ordförande - Anders Sundholm - som hittills varit ganska anonym för läsarna. Nu, efter att föreningen haft sitt årsmöte, kan tiden vara inne för en närmare presentation av honom:

 


Anders Sundholm är lättintervjuad. Han inte bara ger utförliga svar, han svarar samtidigt koncist.

Anders är 46 år, född i Stockholm. Han har nu familj med tre barn - frun är från Finland - bor i villa i Sollentuna. Utbildad till gymnastiklärare, har också gått Journalisthögskolan, arbetar nu som lärare med problembarn. Tidigare har Anders prövat på en mängd sysslor: journalist på DN, bussförare på SL, taxichaufför. Har alltid varit med i föreningslivet - s-medlem, nu medlem i Miljöpartiet.

- Jag känner mig som en individualist, som gillar den sociala samvaron med andra människor.

- Varför lämnade du SAP?

- De ville kommunalisera alltmer av det ideella arbetet, som jag tycker är en otroligt viktig del i samhällslivet. Man skulle inte få spola en isbana åt sina egna barn. Det ansågs osolidariskt, för barnen därborta kanske inte hade så aktiva föräldrar. Därför skulle ingen få isbana - nästan åt det hållet var det!

- Miljöpartiet kom som en räddning för mig. Det var en dröm som förverkligades 1981. Men snart började problemen, för vi fick in också så många udda människor, frifräsare som inte passar i en organisation. Det har skrämt bort många.

Anders Sundholm är, förklarar han, kritisk till Miljöpartiets politik inom "tre tunga områden, livsavgörande för vår nation":

Invandrar- och flyktingpolitiken.

Rättssamhället och kriminaliteten.

Budgetunderskottet och statsskulden.

- Allt det här är hemmagjorda problem, som har skapats av alltför flata politiker. Våra politiker har varit duktiga - oavsett politisk färg - på att fördela ett ekonomiskt överskott, men de är fullständigt inkompetenta att säga stopp när finanserna inte räcker. Alla politiker har varit jultomtar, det har hela tiden varit löften om mer och mer. Antingen mer av bidrag eller mer av skattesänkningar.

- Man har pratat alldeles för mycket om rättigheter och alldeles för litet om skyldigheter. Vi får aldrig ett bra samhälle, om inte människor förstår, att det innebär också en massa skyldigheter!

FLYKTINGPOLITIKEN

Hur kom Anders in på flyktingpolitik? Han berättar att han varit med i Amnesty i många år. Som aktiv på vänterkanten sökte han ett vidare engagemang, ville ha inte bara ett bra Sverige, utan också en bra värld:

- När Salvador Allende valdes till president i Chile upplevde jag det mycket positivt. När kuppen kom -73 tog jag det mycket hårt själv. Det drabbade nästan mig personligen, även om jag inte kände en enda chilenare. Jag engagerade mig i Chile-kommittén.

- Jag ansåg att vi skulle skydda de här människorna, som verkligen ställt upp för sitt land. Det var självklart för mig att vi skulle hjälpa dem. Sådana människor vill ju så fort som möjligt tillbaka, för att bygga upp sitt eget land. Jag tyckte vi fick in något av gräddan av människor från andra nationer.

- Sedan gick det snett, när man satte likhetstecken mellan "humanism" och att ta emot många. Trots att vi har världens mest generösa flyktingpolitik, så blir varenda invandrarminister betraktad som en inhuman människa!

- Men ska man klassa någon grupp som inhuman idag, vill jag påstå att det är de som förespråkar den generösa flyktingpolitiken.

- Hur kan du säga det?

- Därför att den får så orimliga konsekvenser, för hela nationen.

- Du sitter nu för andra perioden som ordförande för föreningen Blågula Frågor. Kommentar?

- Ämnet är viktigt, kanske det viktigaste av alla inom svensk inrikespolitik just nu. Och jag tycker inte att dom här som företräder den generösa flyktingpolitiken ska få stå oemotsagda. Idag borde verkligheten tala för sig själv. Jag såg det här för många år sedan, när vi fick in fel sorts människor i Sverige - som var både kriminella och allmänt asociala.

- Hela tiden har jag ansett att vi ska ta emot de som är skötsamma. Men jag har aldrig förstått varför vi ska behöva visa en solidaritet inför människor som bara kommit hit och utnyttjar systemet.

- Jag har heller aldrig trott på den här gedigna solidariteten bland svenska folket. Vi är inte bättre folk än andra folk, vilket vi har trott. Vad vi har varit duktiga på, det är att förmedla ett överskott av pengar. Vi har ersatt riktig solidaritet med pengar. När pengarna tryter, så har vi ingenting annat att erbjuda.

- Och nu börjar vi låna pengar... När vi inte kan låna längre, då kommer explosionen i det här landet!

- Rosengård i Malmö, Biskopsgården i Göteborg, Alby och Rinkeby ... våra politiker klarar inte av det här. Vilket många kloka män- niskor kunde talat om för tio år sedan.

- Gjorde dom inte det, då?

- Våra politiker lyssnade ju inte för tio år sedan, och de lyssnar inte idag heller. Det är en inkompetens som är märklig. För våra politiker är ju duktiga inom många andra områden, när det gäller att analysera problem och dra slutsatser.

FÖRENINGEN

- Hur ser du på Blågula frågor och dess framtid?

- Jag hoppas framförallt att människor ska ha ett forum att gå till, och få mental styrka. Och skaffa sig kunskaper, genom dels kamraterna i föreningen, dels de skrifter som föreningen ger ut.

Anders har, berättar han, alltid betraktats som en optimist, men:

- Nu är jag inte längre säker på att vi kan ta oss ur det här eländet. Det ser ut att gå käpprätt åt helvete. Men jag vill försöka bromsa, så länge jag kan andas.

- Några "ord på vägen", till läsarna?

- Jag tycker att läsarna inte bara ska läsa och skaffa sig kunskap, utan också sprida denna kunskap. De som är rädda om det här landet, rädda om medborgarna här ­ både infödda och icke-infödda - de måste reagera nu!

- Men vad kan man göra, konkret?!

- Framförallt kan man ge bort prenumerationer på tidningen, till vänner som kan tänkas tycka om innehållet. Man kan köpa några exemplar av boken "Lagom är bäst!", och ge som presenter. Man kan kanske kopiera upp artiklar och sprida, om man orkar.

- Man kan framförallt gå på de generösa, och höra vad dom har för argument.

- Man kan framföra Blågula frågors krav på förändringar. Man kan kräva att det ska ta längre tid att bli svensk medborgare, att det ska ges bara temporära uppehållstillstånd, att det ska finnas en svensk fadder-familj för varje ny flyktingfamilj...

- Det skulle sätta ett tak?

- Javisst, vi skulle ta emot bara så många som motsvaras av en vilja till solidaritet hos svenska folket!

Fram till sekelskiftet vill Anders dock se ett "idiotstopp" för fortsatt flyktinginvandring hit:

- Sedan ska vi ha ett rådslag om hur vi vill ha vårt land där vanligt folk får komma till tals - inte bara den moraliska eliten!

- Vi har just haft årsmöte nu, inom föreningen. Vad hände där?

- Det var en stor samstämmighet. Trots att vi hade så olika politiska bakgrunder så var vi väldigt eniga. Det visar att den här frågan går rakt över alla partilinjer.

 


TILLÄGGAS kan att Anders Sundholm sitter som nämndeman i Svea Hovrätt. Han har tidigare under många år varit nämndeman i tingsrätter, och har massor av intressanta synpunkter på svensk kriminalpolitik.

Detta får dock bli ett ämne för en särskild intervju.

 


 Se vidare:

Ytterligare AS-intervju

Anders Sundholms hemsida




image


 
image
 
 
image