image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 3/95:



Är du populist?

Kritik av den generösa flyktingpolitiken framställdes tidigare som utslag av högerextremism. Numera används vanligen ett annat begrepp: "populism".

I detta begrepp lägger man uppenbarligen två moment:

1. Missnöje med något, manifesterat i en öppet uttalad kritik.

2. Kritiken ifråga kommer från vanligt folk.

Människors rätt att vara missnöjda med det som är fel underkänns. Innebörden av detta blir ju att demokratisk verksamhet avstannar. Nu är man inte konsekvent, utan accepterar att synpunkter läggs - om man bara kritikern är av rätt sort.

Har man en fin titel, genom arv/utbildning, har man pengar bakom ryggen eller representerar man en viktig organisation, då har man så att säga licens att tycka. Har man det inte, och vill vara säker på att slippa anklagelser för populism, då återstår bara en sak - att hålla käften. Bli vid sin läst.

Men ordet "populism" har också en EGENTLIG INNEBÖRD. Den är att hysa ogenomtänkta åsikter och att inte vara konstruktiv. Att resonera inkonsekvent, så att ekvationen inte går ihop. Man är kluven, nyckfull och opportunistisk. Håller med den man senast pratat med.

Med denna definition är våra massmedia populistiska. Ena dagen betecknas ett antal invandrarområden som "tickande bomber" - nästa dag slår samma media upp något aktuellt avvisningsfall, och pläderar för ökad generositet.

Detta ger resultat. Sannolikt finns folkmajoriteter för att efterlysa både

A.

Bättre ledarskap och modigare politiker. Flyktingpolitiken bör göras mer restriktiv.

B.

Mer humanitet, större hjärta och mindre av "byråkrati" i beslutsfattandet. Den grupp som för tillfället uppmärksammats i media (f.n. 5.000 bosnienkroater) bör få stanna.

Populism är det när man ser bara till enskilda fall. Utan att förstå långsiktiga konsekvenser och utan att ta hänsyn till helheten.




image


 
image
 
 
image