image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 6/95:

 

Redaktörs-intervju:

Jan Milld

EFTER ANKLAGELSERNA mot denna tidning i massmedia, för att vara "invandrarfientlig", kan tiden vara mogen för en intervju med Blågula FRÅGOR:s redaktör - Janne Milld:

· Vem är han? Vilken är hans bakgrund?

· Varför har han blivit så intensivt engagerad i invandringspolitiken?

BgF-intervjuare: Anders Sundholm.

 


ETT VÄSENTLIGT SKÄL till att jag engagerade mig i Föreningen blågula FRÅGOR var mitt stora förtroende för tidningens redaktör Jan Milld. Med den här intervjun vill jag att även andra lär känna honom lite bättre.

VÄRLDSRESENÄR

Jan Milld har alltid varit mycket internationellt intresserad. Som framgår av förordet till hans bok "LAGOM ÄR BÄST!" har han rest mer än de flesta svenskar - har besökt alla världsdelar, varit i nära 50 länder.

Ett av de första länder han besökte var Jugoslavien. Bakgrunden till det var att Janne lärt sig det internationella språket Esperanto och brevväxlat med en ung serb från Sombor, Bogdan Cujic. Sommaren 1963 reste de runt tillsammans i landet. I samband med det fick Janne f.ö. medlemsbok i "Ferijalni Savez Jugoslavie", en slags vandrarhemsorganisation.

- I Japan valdes du sedan till "Mr. Esperanto 1965". Berätta!

- Det var ju litet av en ploj. Varje år hålls en världskongress för esperantoungdomar. Först började man, som ett programinslag, utse en "Miss Esperanto". Sedan insåg man att i jämlikhetens namn borde även en manlig motsvarighet utses. Kongressen -65 hölls i Japan, och där valdes alltså jag.

- Efter kongressen liftade jag runt i Japan under ett halvår, och bodde hemma hos esperantister. När vi då kontaktade lokalpressen, för att propagera för språket, kom min nya titel till användning.

ESPERANTO

Esperanto har spelat en viktig roll i Jannes liv på flera sätt. Tack vare Esperanto blev det ekonomiskt möjligt för honom - en arbetargrabb - att resa. Dessutom blev resandet mer meningsfullt, då Esperanto gav kontakter med människorna i landet.

Därutöver har Janne pluggat många andra språk, inte minst ryska. Men Esperanto är speciellt:

- Det är ju neutralt och jämlikt, genom att det inte är något folks modersmål. Det ger en särskild känsla, när man träffas många på en kongress!

- Och Björn Häger på Dagens Eko, som stämplade dig som främlingsfientlig... Kände han till det här?

- Han ville nog inte veta alltför mycket, då hade hans "scoop" gått förlorat.

LATINAMERIKA

Till resorna på senare år hör en rundresa i Brasilien, Uruguay och Chile 1990. Där träffade Janne personer som varit i Sverige som politiska flyktingar, men återvänt:

- I Rio de Janeiro besökte jag Fernando Gabeira, partiledare för de Gröna i Brasilien. Han hade bl.a. arbetat som T-baneförare i Stockholm.

- I Montevideo bodde jag hemma hos tre Tupamaros-aktiva, varav en - Julio Baraibar - arbetat som bussförare på SL.

- I Vina del Mar stötte jag - av en slump! - ihop med Daniel Herrera, bodde på ett enkelt hotell som han drev. Daniel hade varit medlem i MIR, fängslats och torterats av den chilenska militären. Han kom till Sverige och arbetade i 11 år som sjukvårdsbiträde, var medlem i samma fack som jag - Kommunal.

- Med alla dessa tre gjorde jag intervjuer, för "Hjulet", en facklig tidning för bussförare i Sverige.

- Som du var redaktör för?

- Ja. Under sju år hade jag det som halvtidsarbete, halvtid körde jag buss.

RÖD OCH GRÖN

Därmed är vi inne på Jannes fackliga och politiska aktivitet.

Det började 1962, när han gick med i SSU. Västerortskretsen gav ut tidningen "Motiv", och för dess räkning har Janne intervjuat de flesta SAP:s ledare, sedan partiet bildades: Erlander, Palme och Carlsson.

- Så du missade Per Albin och Branting?

- Jag äntrade så att säga scenen först 1943...

1968 var Janne ordförande i den socialdemokratiska studentklubben vid Stockholms universitet. Som många andra på den tiden arbetade han för solidaritet med Vietnams folk.

- Det ber du inte om ursäkt för?

- Nej, USA hade inte där att göra. Men visst var jag naiv, och hade en förenklad världsbild.

Än idag är vår redaktör s-medlem, men har gjort två "utflykter" - en till dåvarande VPK och en till Miljöpartiet de Gröna.

- Det första sprack på bindningen till Sovjetunionen, det andra på flyktingpolitiken.

Janne har också varit aktiv i fredsrörelsen. På 60-talet deltog han i marscher mot atomvapen och gjorde lumpen som vapenvägrare. Var dessutom redaktör för tidningen "Vapenvägraren".

Senare var han ordförande i "Haninge U-lands- och fredsförening" inom Svenska Freds. Under den tiden tredubblade "HUFF" sitt medlemsantal.

- Jag anser fortfarande att den svenska krigsmakten kan läggas ned. Det är bortkastade pengar!

- Sverige är inte hotat?

- Jo, men inte av någon militär invasion.

I samband med folkomröstningen om kärnkraften 1980 var Janne också aktiv. Han arbetade heltid för nej-sidan, for runt och höll appelltal på torgmöten. Var dess-utom medförfattare till Folkkampanjens studiebok, "Framtid utan kärnkraft".

Inte heller om kärnkraften har Janne ändrat uppfattning:

- Den är inte mindre farlig idag! Egentligen är den också onödig - det är bara maktförhållanden och bristande politisk vilja som gör att vi inte idag har mer av förnybar energi!

Andra organisationer som Janne hunnit vara med i, om än bara under korta perioder, är solidaritetsorganisationer för Chile och Nicaragua. Samt Amnesty.

För Palestinagrupperna har han framställt en diabildserie, "Det finns palestinier!".

- Där har jag inte heller ändrat uppfattning. Palestinierna har rätt till ett eget land!

SL

Fackligt har Jan Milld varit aktiv inom Kommunal. I slutet av 70-talet var han ordförande för sektion 8, avd. 3.

- Det var en rolig tid! Vi var en grupp unga trafikare, varav några trotskister, som ställde upp i de fackliga valen och slog ut den sittande ledningen av gråsossar.

1985 skrev Janne avdelningens jubileumsskrift: "100 år i rörelse".

- Du arbetar fortfarande på SL, som bussförare. Varför? Du borde väl kunna vara en tillgång på vilken tidningsredaktion som helst.

- Jag har ingen formell journalistutbildning, och jag föreställer mig att det råder arbetslöshet även bland journalister.

- Dessutom betvivlar jag att man som enskild journalist alltid har svängrum att göra något vettigt.

INVANDRINGEN

Med en sådan personlig bakgrund - internationellt intresserad, aktiv i solidaritetsarbete och politiskt hemmahörande på vänsterkanten - hur kan man ta upp en kamp mot "den generösa flyktingpolitiken"?

- Det verkar som att något inte stämmer. Eller?

- Det stämmer i högsta grad.

- 1985 skrev du en artikel i (S)L-BLADET om invandringen. Den kunde lika gärna ha varit skriven av Bengt Westerberg.

- Javisst. Jag skrev utifrån den situation som rådde då, och vad jag då kände till. Läget har förändrats på 10 år!

- Hurdå?

- Det är så många fler asylsökande nu. Och de flesta försöker bluffa oss. 60 procent av dem har förstört sina dokument.

- För tio år sedan hade vi heller inga "tickande bomber"...

TRE FAKTORER

Hösten 1993 började Janne att skriva på boken "Lagom är bäst!". Året därpå började han utgivning av denna tidning, "Blågula FRÅGOR". Han har också skrivit ett stort antal småskrifter - varför? Varifrån kommer denna frenesi?

Han ser tre faktorer i sin bakgrund som förklaring:

- För det första min arbetarrörelsemoral. Man ska försöka göra rätt för sig. Man ska också vara solidarisk, men det bygger på en ömsesidighet!

- Det har aldrig varit ett krav att man ska ställa upp för parasiter. Många asylsökandes beteende är för mig totalt orimligt, det ger en frontalkrock med mina värderingar.

- För det andra min sociala situation. Jag tillhör ju själv kategorin "utsatt grupp": löper hälsorisker och har numera inte ens anställningstrygghet. Jag drabbas personligen när man drar åt tumskruvarna på oss bussförare, för att pengarna inte räcker.

- För det tredje mina erfarenheter från allt resande. Det gör att jag inte har samma komplex gentemot utlänningar som en del andra svenskar har. Jag kan reagera mot sådant som är fel utan att bli osäker om var jag står.

Janne förundrar sig över hur den föreställningen vunnit insteg, att "internationell solidaritet" ska betyda att de nödlidande tas hit från andra länder:

- På 60-talet var det väl aldrig fråga om annat än än att vi skulle bistå för att människorna skulle få en dräglig tillvaro i sina egna länder. Nu försöker journalisterna stämpla det som nydemokratiska tankegångar!

- Många företrädare för "den generösa flyktingpolitiken" har svårt att resonera och samtala i ämnet. Vad tror du det beror på?

- Alla människor vill väl känna en trygghet. Man kanske tycker att marken gungar under fötterna om bilden kompliceras och invanda tankemönster inte räcker.

HYBRID

- Till sist. Du lägger alltså ned all din fritid på detta. Hur orkar du? Varifrån får du din inre styrka?

- Ur övertygelsen om att ha rätt. Här får jag hela tiden hjälp av mina meningsmotståndare.

Som Janne ser det har han unika förutsättningar, i kombinationen av sin politiska bakgrund och sin sociala position:

- Andra inom arbetarklassen upplever samma sak som jag, men de kan inte uttrycka sig på samma sätt, kanske inte ens för sig själva bena upp problemen. Andra intellektuella kan formulera sig, men de upplever inte problemen, känner inte till verkligheten. Jag är den hybrid som behövs.

- När jag intervjuade Julio Baraibar, om sin återkomst till Uruguay och det politiska arbetet där, sade han att han kände det som att han hade ett uppdrag att utföra. Jag känner nog på samma sätt.

Det ger Janne en stor inspiration att få vara med om att bygga upp en ny rörelse - får ständigt erfara uttryck för stöd, märker att det går framåt för föreningen.

- Och vi är två "lokomotiv" i ledningen - det känns bra!

 


 Se vidare:

Jan Millds hemsida

Intervju i Blaskan




image


 
image
 
 
image