image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 1/96:

 

Arbete till invandrare

"ARBETE TILL INVANDRARE". Så heter SOU 1995:76, delbetänkande från "Invandrarpolitiska kommittén", med Björn Rosengren som ordförande. Ur detta SOU-material finns en del intressant statistik att hämta.

 


En brytpunkt utgjordes av år 1975. Fram tills dess var invandrare förvärvsarbetande i högre utsträckning än genomsnittet för befolkningen. Sedan dess har det gått utför, och särskilt brant efter år 1990.

Måttet är här "invandrare" i bemärkelsen utländska medborgare, boende i Sverige. Det innefattar i stort sett inte de invandrare som blivit svenska medborgare.

Ser man till läget 1994, och "arbetskraftstal", dvs andelen i arbetskraften - de som antingen har arbete eller är arbetslösa (vilka ju också står till arbetsmarknadens förfogande) - blir siffran för svenska män äver 70%, för utländska män strax under 50%.

Motsvarande siffror för kvinnor blir 70% respektive 30%.

Detta betyder att över hälften av de utländska männen inte ens står till arbetsmarknadens förfogande! För kvinnornas del handlar det om 2/3.

Än värre blir det om man går till enskilda etniska grupper. Ur SOU-materialet:

"Medan över 70 procent av de svenska männen i åldern 16-64 år stod till arbetsmarknadens förfogande var motsvarande andel för män med turkiskt eller iranskt medborgarskap mindre än 20 procent".

Citatet gäller alltså inte de turkar och iranier som har fått svenskt medborgarskap. Generellt är ju drygt hälften av invandrarna i Sverige naturaliserade.

 


En tabell i materialet avser alla utrikes födda och år 1992. Där framgår att skillnaderna är stora, beroende på invandringsår. Beträffande de - män och kvinnor - som invandrat 1987 eller tidigare stod de flesta till arbetsmarknadens förfogande.

Beträffande som anlänt 1988 eller senare stod bara 44% av männen och 30% av kvinnorna till förfogande.

 


Till detta kommer arbetslöshetstalen (också från 1992), som fördelade sig på motsvarande sätt, efter invandringsår. För dem som invandrat under 70-talet eller tidigare var arbetslösheten inte så mycket högre än för infödda svenskar. För dem som invandrat 1988 och senare låg den på minst 25%, män och kvinnor.

Det betyder att av de efter 1988 anlända männen arbetade bara 33%. För kvinnorna blev motsvarande andel 22%.

 




image


 
image
 
 
image