image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 1/96:

 

Intervju med Irka Cederberg och Björn Kumm:

AKTUELL JOURNALISTIK

Inför uppgifter om Springer-journalistisk och massmedialt maktmissbruk av det slag som framkommer i vitboken "Aktuella Drev" - hur svarar enskilda journalister?

Blågula FRÅGOR har träffat Irka Cederberg och Björn Kumm, från tidskriften Moderna Tider. Intervjuare: Jan Milld.

 


Våra "offer" var inledningsvis litet reserverade. Förklaringen till detta gav de strax själva. Björn Kumm: - Det finns inga som är så oroliga för att bli intervjuade som journalister.

Kumm anser att det finns för litet av intern kritik, av självkritik inom journalistkretsar.

I föreningens vitbok beskrivs hur Radio Stockholm och ABC-nytt arbetar. De kommer med en färdig mall, redan innan de gör en intervju, vet de vad de vill ha, vilken bild de ska ge av en person. Alla fakta som inte passar in i denna bild blir då ointressanta.

Björn Kumm bekräftar, att det är så det faktiskt kan gå till:

- Jag vet hur snabbt man yxar till ett inslag, vilken konkurrens det är för att få med det, och vilka förenklingar det leder till.

- Det är också TV-tekniken. En TV-journalist som kommer hem till dig, han eller hon vill ha 20 sekunder, ett bra uttalande, ett "sound-bite". Någonting som nästan är uppgjort på förhand. Då finns det en bild av dig, och det du säger ska passas in i den.

- Men är det inte också en ny typ av journalist? En som ser sig själv som en Messias, som tror sig sitta inne med Sanningen, och ska trycka på oss den. En som inte själv har något att lära, som inte behöver ta intryck.

BK: - Det har utvecklats en mediepersonlighet. Det krävs ju nästan 5+ i betyg för att komma in på journalistutbildningen. Det har blivit ett prestigeyrke, där underhållarrollen har blivit viktigare än journalistrollen. Man sitter där i rutan är någon. Det är betänkligt.

- Vad vi som växte upp på 60-talet fick lära oss var att man skulle ta fasta på en motståndares starkaste argument. Nu verkar det som att journalisterna gör precis tvärtom.

Här kommer Kumm tillbaka till ABC-nytts inslag den 29/8, där han själv menar sig ha ett starkt argument.:

- Du citerar Mauricio Rojas och sen klipps det bort. Det låter som att du pratar om parasiter, då tycker du att ABC har redigerat dig hänsynlöst. Men det du gjorde först var att säga: "här en invandrare som är kritisk mot invandrare"...

- Varken Rojas eller jag talade om gruppen "invandrare". Vi talade om föregivna flyktingar. Det är något helt annat!

- ...det är ett klassiskt sätt att argumentera. Det skulle Tingsten ha hoppat på med en gång och säga att här ser man en debattör som gärna vill använda dem själva, och utnyttja dem för sin ståndpunkt.

- Det är uppenbart att du på något sätt pratat om parasiter och att du där ser ett problem.

­ Javisst.

- Tingsten tog, när han bestämt sig i en fråga, även om han bara var till 51% övertygad, ut alla svängar, och drev en linje. För debattens egen skull gick han så hårt fram han kunde.

- Det var ändå i en debatt! Det är ju en helt annan sak, då är man två parter, som kunde komma till tals på lika villkor! Vid en intervju så har ju intervjuaren en övertag, eftersom han avgör vad som ska tas med av det som meningsmotståndaren säger!

Irka Cederberg: - Det är klart att man går in för att hitta blottor. Det är ju så det går till.

- Okej. Men då bör journalisterna i ärlighetens namn redovisa sina egna värderingar, och vad som är deras alternativ!

 


Fri invandring ­ med skyddsnät

Vilka är då Moderna-Tider-journalisternas egna ståndpunkter inom invandrings- och invandrarpolitik?

- Finns det något problem kring invandringen? Är det bara att köra på, och vara än mer generösa?

BK: - Jag tycker inte att vi är särskilt generösa. Jag tycker inte det är generöst att vi har människor som sitter på flyktingförläggningar i åratal, i väntan på att man ska bedöma om de är autentiska flyktingar eller inte.

- Hur ska man komma ifrån det?

- Jag vet inte. Jag tycker det är en grym politik mot människor som troligen är en resurs.

- Men att det tar så lång tid beror ju på att dom överklagar, och överklagar på nytt.

- Det beror på att vi har en restriktiv flyktingpolitik.

- Restriktivare än vilket annat land? Finns det något land i världen som är mer generöst?

- Det finns länder i Afrika, som tar emot miljoner flyktingar.

- Om man jämför med andra i-länder?

- USA är nog betydligt generösare.

- Tag den senaste 10-årsperioden. Antalet asylsökande per invånare är då betydligt högre i Sverige än i något annat i-land.

IC: - Å andra sidan är Sverige ett väldigt stort land, geografiskt.

- Men dom bosätter sig knappast i Lappland.

BK: - Sedan har vi också haft den här politiken att vi ska sprida ut dom som mycket som möjligt. Det tycker jag är totalt absurdt. Grymmare öde...Pinochet var djävlig, och bland det djävligaste han har gjort var att förvisa en stor del av den chilenska befolkningen till Korpilombolo.

- Den svenska politiken har gått ut på att, istället för att invandrare ska kunna hjälpa varandra, så har man bestämt sig för att sprida ut dom så mycket som möjligt. För man säger att om folk av samma slag bor i samma kvarter blir det "getton", och vi vill inte ha några "getton".

- Nu har vi fått getton, men jag undrar vad det är för fel med det, egentligen.

- Ett av felen är att skolpolitiken och svenskundervisningen blir problematisk. Då får man försöka hitta åtgärder mot det. Jag tror att bussning så småningom är oundvikligt.

- Ska vi ha en reglerad invandring till Sverige?

- Jag är för en fri invandring.

- Den som vill stanna ska få göra det?

- Ja.

- Och få socialbidrag, om så krävs?

- Ska, liksom den svenska befolkningen, hjälpas till sysselsättning.

- Det har ju konstaterats, att av dem som kommit på senare år är det väldigt få som kommit in på arbetsmarknaden. Om vi öppnar helt fritt, skulle inte det problemet öka?

Som Björn Kumm ser saken är den höga arbetslösheten bland invandrare främst ett resultat av diskriminering och en dålig invandrarpolitik.

- En formulering i s-propositionen om flyktingpolitiken 1989 löd "Varje land har ett ansvar för sina egna medborgare". Är det rimligt i det här sammanhanget, att man ser även till svenskars intressen? Eller finns det ingen motsättning?

- Jag är inte säker på att motsättningen går mellan svenskar och invandrare...

- Men resurserna är inte obegränsade?

- Det är vi överens om. Men man kan ta från andra håll, t ex JAS-projektet.

- Kan man förespråka en mer restriktiv flyktingpolitik och ändå vara demokrat och humanist?

IC: - Det är tveksamt.

Björn Kumm svarar "ja" på denna fråga, men menar samtidigt att en restriktivare flyktingpolitik fungerar som en signal till alla invandrare i Sverige, att "ni borde inte vara här".

 




image


 
image
 
 
image