Åseleandan har blivit ett positivt begrepp i våra massmedia i samband med avvisningen av familjerna Sincari/Gümuscü. Har övriga Sverige något att lära av Åseleborna?
Sverige är djupt splittrat i flyktingpolitiken. Detta har sedan länge stått klart för läsare av Blågula Frågor, men tyvärr har detta faktum inte märkts i press, radio och TV. I massmedia har även den högljudda minoriteten som förespråkar en generös flyktingpolitik fått utrymme att torgföra sina åsikter. De har haft fribiljett in på debattsidor, kultursidor och nyhetssidor. Kritiska röster har mötts av Stoppskylten.
Varför vågar journalisterna inte släppa fram kritiker av den generösa flyktingpolitiken? Om massmedia hade tagit sitt samhällsansvar för tio-femton år sedan så hade vi haft ett annat Sverige idag. Till glädje för alla, både svenskar och de verkliga flyktingarna. Då hade vi kanske haft en Åseleanda i hela landet.
Bestämda förutsättningar
Åseleandan, förresten, vad står den egentligen för? Varför finns det inte Åseleanda i Botkyrka, Rinkeby, Rosengård och andra liknande områden i Sverige? Jo, om man ska skapa en Åseleanda så kräver det vissa förutsättningar.
I Åsele har man engagerat sig för människor som man tycker om. Familjerna Sincaris har tydligen varit trevliga, skötsamma och arbetsvilliga. Dessutom har barnen haft ett beteende som gjort att de blivit omtyckta av både lärare och kamrater. Det är lätt att engagera sig för sådana människor, i varje fall om de inte blir för många.
Om alla kommuner fick välja ut just de flyktingar man vill engagera sig för vore allt så mycket enklare.
Men hur skapar vi en Åseleanda för de många invandrare som inga svenskar vill umgås med? De många illa omtyckta, de asociala och kriminella.
Dessa måste också tas om hand om vi ska återfå ett harmoniskt samhälle. Dessa människor stannar inte gärna kvar på de mindre orterna ute i landet, utan de flyr till storstädernas anonymitet. Men en förutsättning för Åseleandan är faktiskt att det inte blir för många som man skall engagera sig för.
På 284:e plats
Kanske är antalet flyktingar som har tagits emot i Åsele ett lämpligt antal. I Åsele finns det endast 2,8 % utrikes födda.
Jämför detta med Botkyrkas 29,5 % eller snittet för hela landet, 10,5%.
Det är faktiskt så att 283 av landets 288 kommuner har en högre andel utrikes födda än Åsele.
Till och med den kommun som i mass- media utpekats som "skräckkommunen" i Sverige, nämligen Sjöbo, har med sina 3,8% en högre andel än Åsele!
Om Blågula Frågor fått bestämma
Så stod det alltså till med den så omhuldade Åseleandan. Om föreningen Blågula Frågor fått bestämma skulle vi idag ha haft en Åseleanda i hela Sverige.
Det är personerna inom Den Moraliska Eliten - vilka förespråkat den kravlösa generösa flyktingpolitiken som ensamma bär ansvaret för de motsättningar vi idag har i Sverige.
Inte motståndarna.
Anders Sundholm