image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 4/96:

 

Ingen intervju

Efter Expressens påstående, genom journalisten Christian Holmén, att vi är "öppet främlingsfientlig", skrev vi till honom, och begärde att han inför Blågula FRÅGORS:s läsare skulle precisera sig. Vi kunde också tänka oss att göra en kort intervju med honom, för att få svar på framförallt tre frågor:

1.

Vad lägger du in i begreppet "främlingsfientlig"?

2.

Efter att nu ha läst några nummer av Blågula FRÅGOR - vilka exempel har du, på att vår tidning är främlingsfientlig?

3.

Hittar du något i tidningen som du tycker är bra?

När vi sedan ringde upp Christan Holmén visade det sig dock att han sade blankt nej till medverkan, i någon form. Ingen intervju - inga preciseringar. *

Av allt att döma vägrade Holmén därför att han tycker illa om Blågula FRÅGOR. Men själva syftet med intervjun var ju att få veta varför han tycker så illa om oss. Sannerligen ett moment 22!

 


* I ett tidigare samtal med Anders Sundholm hade Holmén dock, som exempel på innehåll i tidningen som stöder hans anklagelse, anfört förslaget från Valerie Sago, att vi invandringskritiska ska kallas "realister".

Åtminstone här byggde ju Holméns reaktion på ett missförstånd: vi har inget emot att rasister kallas för rasister. Vad vi vänder oss mot är att icke-rasister kallas för rasister.

 


MISSNÖJE?

P3:s "Folkradion" hade i maj ett inslag om vår förening. "Är Blågula Frågor början till ett missnöjesparti?" Så löd journalisternas tema - men de definierade aldrig vad de lägger in i begreppet.

Så vad är ett "missnöjesparti"? Är det ett parti som på någon punkt är missnöjt med sakernas tillstånd, tycker att något är fel - och därför vill ändra på det?

I så fall är väl varje riksdagsparti ett missnöjesparti? Och om ett parti inte har något som man vill ändra på, inte vill något - har det partiet då något existensberättigande?

Nu finns väl en innebörd av ordet "missnöjesparti", synonymt med "populistiskt parti". Dvs att man är principlös, ställer krav som inte hänger ihop och bara fångar upp vindar.

Så är det ju inte med Blågula Frågor. Vi menar tvärtom att debet och kredit måste gå ihop, att rättigheter måste motsvaras av skyldigheter, att vi alla måste känna ansvar och försöka bidraga, vara konstruktiva och hjälpas åt.

För övrigt är vi inget parti, vi kandiderar inte till riksdagen.

 


OMOTIVERAD ORO

Hindren för människor att bilda nya partier är ju uppenbara:

• Samhället är så komplicerat, frågorna så svåra, det är så mycket man måste kunna.

• Som enskilda medborgare har man så liten makt, så små möjligheter att göra sig gällande. I praktiken avgör media vilka nya partier som ska släppas fram.

• Även med massor av mandat i riksdagen är makten begränsad - Sveriges oberoende, vårt nationella handlingsutrymme, är snävt begränsat.

Men bara en antydan att det finns en handfull medborgare som skulle vara redo att engagera sig är tydligen tillräckligt för att väcka oro hos en del journalister. De önskar helst medborgare som inte bryr sig.

Är detta ett nytt fenomen bland journalister?

Eller har det alltid varit så?

 


Solidaritet med vem?

Världen är orättvis. Vi har alla en moralisk skyldighet att hjälpa till att minska orättvisorna. För en del innebär solidaritet att ta emot maximalt antal invandrare (fri invandring).

Skall solidariteten gälla alla? Den frågan har jag ställt mig efter att ha varit lärare i svenska för en grupp peruaner. Vad jag känner till idag är minst 5 av 15 poliser eller militärer. Skall vår solidaritet gälla även dem?

De kan ju vara hotade av människor som de tidigare förtryckt? Vad säger den moraliska eliten? Är det inte dags att erkänna att bland de asylsökande finns det alla slags människor? Ett fåtal med starka asylskäl. De bör ges en fristad här så länge de är hotade.

Den stora gruppen är ekonomiska invandrare. Har de tur får de stanna genom giftermål eller amnestibeslut. Alla 15 fick negativt besked i första omgången, och det tror jag var en riktig bedömning. Sedan har 4 fått stanna genom giftermål, 3 genom amnestibeslut och 2-3 gömmer sig hos släktingar. 5 är hemresta. Hälften har alltså kunnat stanna utan asylskäl. Det ger signaler till Peru att det lönar sig att försöka.

Samtidigt beräknar man (enligt Nyheter från Latinamerika) att 1 miljon peruaner har lämnat sina hem i gerillaområdena och flytt inom sitt eget land.

Vem hjälper dem? Det är fattiga människor som inte har råd att köpa en flygbiljett till Sverige.

Stig Carlsson,

Motala

PS

Jag arbetar för närvarande med solidaritetsarbete för Nicaragua. Jag har besökt Peru under tre månader 1986 och talar skaplig spanska.

 


BLÅSTA JOURNALISTER

I Expos redaktion visar det sig sitta en person helt "i klass med" de anti-demokratiska krafter som Expo utger sig för att bekämpa. Enligt DN den 12/6 har han varit aktiv i AFA och "flera gånger dömts för skadegörelse, sabotage, ofredande och uppvigling".

Vad rör sig nu i huvudet på redaktionsledningarna för Expressen och Aftonbladet?

 


Resultat

Som resultat av att han i Expo utpekats som rasist har, enligt DN den 15/6 en person drabbats av förföljelser: fått sin port sönderslagen och "uppvaktats" av okända män utanför sitt hem: "Han har nu tvingats flytta från sin lägenhet av rädsla för ytterligare hot och aktioner."

En insändare i DN den 20/6 försvarar AFA:s våldsaktioner: "våld är legitimt i kampen mot fascismen".

Och vem som är "fascist" avgörs av respektive AFA-grupp.

 


Pulversläckare rekommenderas

Av DN den 21/6 framgår av AFA Vasastan rekommenderat hyresgästerna i en fastighet - där nynazister hyr en lokal i gatuplanet - att köpa pulversläckare. Uppmaningen ska väl uppfattas som en omsorg om deras personliga säkerhet, inför AFA:s nästa försök att anlägga en brand i fastigheten.

 


"HOS GENERALSEKRETERAREN"

"Hos invandrarministern" tycker man si och se om Blågula Frågor, lät det i Expo nr 3/96 som distribuerades i miljonupplaga. Därför att en pressekreterare, Agneta Karlesson, uttalat sig.

Med det resonemanget kunde man gå in i hissen i FN-skrapan, få ett uttalande om ditt och datt och sedan presentera saken som att "hos generalsekreteraren anser man"...

Orättvist?

Kan en pressekreterare här jämföras med en hisspojke? Jo, för det visar sig att Agneta Karlesson inte ens själv hävdar något annat än att hon pratar för sig själv.

Boven i dramat är alltså Expo-redaktören Rosenlund, som gör denna vinkling.

Agneta hade å andra sidan inte behövt uttala sig. Som pressekreterare borde hon kunna ha förstått, att hennes personliga uppfattning skulle kunna komma att framställas som invandrarministerns.

 


Oklar ansvarsfråga

Det var ett okonventionellt grepp som redaktionsledningarna för Aftonbladet och Expressen tog, när de gemensamt sände ut Expo nr 3/96 i miljonupplaga. Det är inte svårt att känna sympati för själva tanken, mot bakgrund av attentaten. Men hur går det ansvarsfrågan i en sådan situation?

Tar de två redaktionsledningarna något ansvar för vad som trycks i denna massbilaga? Om någon där angripen vill få en replik - vem fattar beslut om den saken?

Här har vi nu facit. Blågula Frågor sände in ett svar på Rosenlunds skriverier, men båda redaktionsledingarna vägrade att ta in bidraget. Man hänvisade till redaktionen för Expo.

Men Expo nr 4/96 lär ju återgå till sina normala upplaga och når inte alls ut på samma sätt som 3/96. Till detta kommer våra erfarenheter från Expo-redaktionen, som visar att inte heller denna tar in genmälen. Vi blev ju angripna i nr 2/96 och sände med anledning därav ett genmäle till nr 3/96. Det togs inte in.

 


Dialog med vem?

Blågula FRÅGOR har två gånger tillskrivit Ana Maria Narti med förfrågan om en intervju:

"Vår bärande tanke är att verka för en dialog om invandringspolitiken, att bidraga till att olika åsiktsriktningar får mötas, så argument kan brytas mot argument.

För Dig och andra som får komma till tals i massmedia borde det väl kännas oroande att aldrig få era ståndpunkter ifrågasatta. Utan kritik kan man ju slira iväg och hamna helt fel. Alla behöver vi ibland få litet mothugg."

Förfrågan gjordes efter Nartis framträdande i TV, där hon anklagade Kajsa Ekholm-Friedman för "rasism". En av de frågor vi hade tänkt ställa till Narti var vad hon då syftade på.

Till detta blev dock ej tillfälle, då Narti inte svarat på våra brev. Detta blir aningen märkligt, mot bakgrund av att hon säger sig vilja ha en dialog. Gäller detta bara med dem som tycker som hon själv?

Ex-dissident

Även i ett tidigare TV-framträdande har Ana Maria Narti manifesterat en hätskhet mot företrädare för andra fakta (eller budbärare med oönskade fakta) som på sitt sätt är tankeväckande. Själv är Narti flykting från kommunistdiktaturens Rumänien.

Förtryck är ingenting förädlande, i Nartis fall tycks det vara tvärtom. I Rumänien var hon själv dissident - i Sverige tål hon inte dissidenter.

Narti bär med sig attityder som platsar bättre i en diktatur än i en demokrati.

 


Brottsligt

Ur SvD den 8/5 -96:

"Att kalla någon för svartskalle är brottsligt. Det har ett 35-årigt butiksbiträde fått erfara. På tisdagen dömdes han av Huddinge tingsrätt till böter för förolämpning.

Dramat utspelades i februari i år i den butik som 35-åringen jobbar i. Den besöktes av en man med invandrarbakgrund. 35-åringen misstänkte att denne stulit varor, något som mannen förnekade. I samband med denna händelse kallade 35-åringen honom för 'svartskalle'.

Den dömde har förklarat att han inte haft för avsikt att förolämpa mannen. Han hade bara svarat med samma mynt, eftersom han av mannen beskyllts för att vara rasist. 35-åringen får böta 600 kronor för sitt ordval."

 

Åter ett exempel på hur infödda svenskar diskrimineras i Sverige. Oss kan man fritt smäda som "rasister", utan att det är åtalbart.


Vad är "invandrarfrågor"?

I kampanjtidningen "Alla olika - alla lika", nr 3/95, står följande att läsa: "Det lär krävas en ny generation invandrarministrar innan invandrarna själva bestämmer över invandrarfrågorna. Eller?"

Vad blir logiken i ett sådant resonemang? Ska pensionärerna själva bestämma nivåerna på pensionerna, barnen bestämma nivåerna på barnbidragen och de arbetslösa nivåerna på A-kasseersättningar eller socialbidrag?

"Invandrarfrågor" kan inte vara en fråga bara för invandrare, inte så länge som hela den arbetande befolkningen förväntas finansiera de satsningar som görs.

 


Tolerans?

Samma nummer av "Alla olika - alla lika" har också några tänkvärda rader, av Christian Catomeris, om begreppet "tolerans":

"Ingen värdig vill...bli "tolererad" (att man till nöds står ut med en). Man vill bli betraktad på ett jämbördigt sätt."

Exakt! Detta är också Blågula FRÅGOR:s idé. Överklassens välvilja rymmer i själva verket ett förakt. På en jämbördig person ställer man krav, en jämbördig person vågar man kritisera. Man kan både ge och ta kritik - man kan föra en dialog. Man kan till och med vara oense, och ändå respektera varandra.

 


Återvändandet

Blågula Frågors linje är att de som under senare år fått uppehållstillstånd i Sverige efter asylansökan men nu inte har skyddsbehov - och heller inte klarar sin egen försörjning i Sverige - de bör nu återvända till sitt hemland.

Jan Guillou och andra är snabba att stämpla detta som ett "utkastarperspektiv", men lyssna till vad Misghinna Kuflu, eritrean, skriver i DN den 13/4 -96:

"Många av oss har gått utbildning efter utbildning, kurs efter kurs i samhällets regi, men vi får aldrig de yrken vi utbildade oss för...många hankar sig fram - mot sin vilja - på socialbidrag, a-kassa, kas och handlån från vänner.

Varför kan inte Sverige ändra på sin invandringspolitik...till att bli en hemflyttningspolitik? Se över biståndsarbetet, länka ihop detta med t ex Eritreas behov av sina utomlands spridda ungdomar...som landet är i akut behov av att få tillbaka."

"Ta vara på den utbildning eritreaner fått redan i hemlandet, bygg på den i samråd med eritreanska myndigheter och intressegrupper som nära följer repatrieringsutbildning. Villkora utbildningen så att den färdigutbildade återvänder hem."

"Vi är i Sverige i dag mellan 7.000 och 10.000 eritreaner. Här lever vi på marginalen och de flesta är arbetslösa, men hemma i Eritrea väntar mer arbete än någonsin."

"Detta skulle...kunna användas som en metod att bromsa de utbildades flykt från utvecklingsländer, där de verkligen behövs, och lätta trycket på mottagarländerna, där deras utbildning bara nyttjas till en bråkdel. Länder i Afrika skulle få ett behövligt tillskott av sina egna utbildade ungdomar, vilket kunde påskynda ländernas inre utveckling."

 


Har fakta betydelse?

Ang. "rasistiska" brott:

En nyhetsartikel i Sydsvenskan, den 24/5 -96, rapporterar om en kartläggning från Säpo av rasistiska brott:

"...i motsats till vad många tror har det rasistiska våldet i Sverige inte ökat på senare år."

Kommissarie Torbjörn Ekblom:

"Om det skett någon förändring så är det snarare en minskning."

"Bland de brott som påståtts vara 'rasistiska' finns vanliga svartsjukebråk eller uppgörelser om pengar mellan exempelvis en skinnskalle och någon med utländsk bakgrund."

 


Sällan inblandade

Ur SvD den 7/4 -96:

"Skinnhuvudena i Stockholms län var mycket sällan inblandade i de ungdomsbrott som anmäldes till polisen under förra året.

Det framgår av preliminära resultat i en kartläggning av stadens kriminella ungdomsgäng, som forskare vid kriminologiska institutionen på Stockholms universitet..."

"...skinnhuvudena står för en mycket obetydlig del av alla de brott som begås", konstaterar professor Jerzy Sarnecki.

 




image


 
image
 
 
image