image
image
image
image
Blågula FRÅGOR, nr 3/97:

 

Peking ej stad i Kina!

I förra numret visade vi - i artikeln "Modern journalistik" - hur en "framåt" journalist kan producera sina egna nyheter. Det gäller bara att ställa de rätta frågorna och dra de rätta slutsatserna. Frågar journalisten en person "Utesluter ni att...?" så kan journalisten nå det i förväg önskade resultatet.

Till detta uteslutnings-grepp finns i propagandan en direkt spegelbild. Det är har-inte-kunnat-konstatera-greppet.



Ett ovanligt tydligt exempel på en tillämpning av har-icke-kunnat-konstatera-greppet skedde 1992.

Bakgrunden var stökigheter på flyktingförläggningar i Sverige. I en herrgård i Koppom, Värmland hade ett grupp kosovoalbaner inhysts. Tidigare hade de bott på ett hotell, med room-service. I missnöje med standardsänkningen hade ett gäng unga "flyktingar" slängt ut möblerna från översta våningen, två nätter i rad hade de gått bärsärkagång. (AB den 23/9 -92)

Detta var ett extremfall, men i princip var det inget unikt att asylsökande betedde sig asocialt och osolidariskt. "PM från SIV, 1992-10-08" konstaterade att "brottslighet och normlöshet har blivit ett ökande problem". Materialet innehöll rapporter från SIV-förläggningar runtom i landet.

Detta var inte i linje med medias ambitioner, och snart inleddes operation locket-på. Vad man då tog tag i var en polisrapport, "PM 1992-09-27". Också detta material vittnade om diverse oegentligheter, men vad gäller just gruppen kosovoalbaners eventuella överrepresenttion i sammanhang landade den i följande konstaterande:

"Denna undersökning har inte ett sådant kriminologiskt makroperspektiv och inte heller ett sådant djup att det är möjligt att besvara dessa frågor."

Detta blev avstampen för media: polisen hade inte kunnat konstatera att kosovoalbaner var särskilt brottsliga!

I Aftonbladet den 23/9 -92 gick journalisten Per-Ola Ohlsson än längre:

"Rikspolisstyrelsen slår fast att kosovoalbaner inte är mer brottsbenägna än andra."

LÅT OSS ÄVEN HÄR göra ett tankeexperiment, för att se vart en sådan logik kan leda:

Den svenska regeringen vill veta om Peking är en stad i Kina. Man tillsätter utredare B, att ta reda på saken. Det visar sig att utredare B har ont om både tid och pengar, är dessutom litet förvirrad. Så till Kina lyckas han aldrig ta sig. Hans rapport måste därför sammanfatta: "Jag har inte kunnat konstatera att Peking är en stad i Kina".

Per-Ola Ohlson bör här kunna konkludera: "Regeringen slår fast att Peking inte är en stad i Kina."

 


 Se vidare:

"Kan-inte-utesluta"

 

 




image


 
image
 
 
image