image
image
image
image


Radiotal av Kamali

 

Ur tal som Masoud Kamali höll i radioprogrammet OBS den 5/12 -05:

"Men tyvärr är kunskapen om den strukturella och institutionella diskrimineringens mekanismer ett eftersatt område, särskilt i Sverige, beroende på att det finns akademiska grindvakter som Rabo --- Fornekandet av existensen av den strukturella och institutionella diskrimineringen som sker dagligen med hjälp av akademiska och mediala grindvakter är ett forödande misstag som forhindrar positiva forändringar som kan skapa ett bättre samhälle for oss alla.

Förnekandet är en del av integrationsproblemet och vi kommer inte ens en timme sen längre om vi inte inser detta. --- Här hemma tog forra integrationsministern Mona Sahlin forsta steget att erkänna forekomsten av en strukturell diskriminering och tillsätta utredningar om det. Sahlin har lämnat integrationsarbetet, det är valår i år och nya figurer vill vrida integrationsdebatten tillbaka till åttitalet. Det gynnar Makten och dess olika forklädnader.

Detta hindrar knappast det franska förortsupproret från att komma hit. Den strukturella och institutionella diskrimineringen sker oavsett de politiska organisationernas eller individernas avsikter och insikter. Den är rutinmässig, normal, vardaglig och med stod av lagen. Det är integrationspolitikens och integrationstänkandets storsta problem idag. ---

--- min utredning är den enda i Sveriges historia som har just talat med och lyssnat till människor i marginaliserade och stigmatiserade områden. Utredningens andra rapport, Sverige inifrån - röster om etnisk diskriminering, gor precis vad många forskare struntat i, nämligen att låta dom som är drabbade av den strukturella diskrimineringen själva komma till tals, berätta om sin situation och viktigast av allt foreslå åtgärder för forändring.

Faktum är att både politiker såväl som akademiker känner bara en del av problemen och losningen på diskrimineringen. Det finns professorer och docenter i detta land som har haft mojlighet att lyfta frågan om den strukturella och institutionella diskrimineringen på den akademiska dagordningen men gjorde inte det. Orsaken är just deras etnocentrism, självgodhet och maktposition. Några av dom med hjälp av likasinnade iornalister har blivit kända från lärare i kursstadiet mot mig och den utredning jag leder.

Strukturell diskriminering finns inte endast i bostadsområden, arbetsmarknaden och återskapandet av marginaliserade och stigmatiserade områden utan framförallt i maktens akademiska, politiska och byråkratiska korridorer.

Dessa akademiker och journalister har en stort ansvar för den rasism och diskriminering som dagligen drabbar hundratusentals människor i det här landet.

Den franska förortsrörelsen är inte bara fransk utan också europeisk. --- Det är dags att losa det europeiska dilemmat och låta ett samhälle for alla växa fram.

Integrationsproblemet är således inte ett invandrarproblem utan ett svenskt problem!

--- Vi behover en forändring som lämnar integrationstänkandet med vilket vi vill integrera dom och fokusera på att bekämpa den strukturella och institutionella diskrimineringen. Detta är lösningen på vårt integrationsproblem."


Blågul kommentar

Blir ett påstående sant, om det bara upprepas tillräckligt många gånger?

Och kommer Massoud Kamali överhuvutaget med något påstående? Är det mer en bokstavskombination som han ständigt upprepar: "strukturell diskriminering"?

För Kamali flyter ren kriminalitet och politiskt arbete uppenbarligen samman. På tal om Frankrike talar han om en "förortsrörelse". Brännande av bilar, skövling av förskolor, plundring av butiker, misshandel av människor - är det uttryck för politisk verksamhet? Naturligtvis inte - brännande av bilar mm har pågått sedan fler år i dessa franska förorter, om än inte i samma omfattning som under hösten 2005. Inga politiska krav har framförts, inga ledare har funits att förhandla med. Ren kriminalitet. Med Kamalis sjuka synsätt är alla utom brottslingen själv anvarig för hans handlingar.

Vad sedan gäller arbetslöshet bland invandrare kan ju orsaken ligga i än diskriminering, t ex bristande utbildning eller dåliga attityder. I synnerhet i en situation då arbetslösheten i allmänhet är hög i samhället.

Ur inlägg på Exilen av signaturen "Ming":

"Till Sverige importeras människor en masse som arbetsmarknaden ej efterfrågar.

Från Kurt Lundgrens blog hämtar jag några konkreta exempel på svensk arbetsmarknad.

Claes Ohlsson i Kalmar hade att välja mellan 600 sökande till ett 20-tal jobb.

IKEA, som bygger nytt i Kalmar, har 6 800 sökande till ca 100 jobb. (Efterfrågan är så stor att företagen inte längre behöver annonsera; IKEA-jobben fanns bara ute på nätet.)

De människor som i detta arbetsmarknadsläge importeras en masse hamnar (föga förvånande) utanför arbetsmarknaden.

Importörerna - dvs dagens politiker - säger, att de, som de importerar en masse till en arbetsmarknad som ej efterfrågar dem, därför är "drabbade av ett utanförskap".

Formuleringen är tillrättalagd i syfte att flytta sökarljuset från arkitekterna bakom detta upplägg, dvs från dagens politiker."


 





image


 
image
 
 
image