image
image
image
image

 Ur FRI INFORMATION:


Den ståndaktige bibliotekarien i Järna

De kommunala biblioteken skall främja folkupplysningen och bidra med kulturella aktiviteter (teater, film mm) genom att anskaffa och låna ut böcker eller annat material till allmänheten. Urvalet skall kännetecknas av kvalitet, allsidighet och aktualitet. Moraliska och politiska hänsyn får inte styra valet. I praktiken sker ofta urval av nyanskaffningar i samråd mellan bibliotekarier och kulturnämnden i kommunen. Stor hänsyn tas till sammanställningar som Bibliotekstjänst gör. Därutöver beaktas önskemål från allmänheten. Val av prenumererade tidskrifter sker normalt efter allmänhetens efterfrågan.

Det har i praktiken visat sig mycket svårt att sätta sig över vad som bestäms i "de rätta meningarnas forum". "Den moraliska eliten" får i stor utsträckning bestämma urvalet av litteratur. Följaktligen finns tidskrifterna Ny i Sverige, Invandrare & Minoriteter, Invandrarnytt och liknande i överflöd. Tidskrifter på turkiska, arabiska m fl främmande språk är i legio. Invandringspositiva böcker finns i mängder på de större biblioteken. Ingen förseningsavgift behöver erläggas för invandringslitteratur. Visst kan Du hos bibliotekarien eller kulturnämnden klaga på dominansen av publikationer till förmån för massinvandringen. Som regel har Du svårt att vinna gehör. Ge inte upp, fortsätt att begära inköp av  litteratur som belyser medaljens baksida!

Allmänheten har rätt till allsidig information, det är ett av grundkraven i ett demokratiskt samhälle! Ring till kulturnämndens ordförande i Din kommun och påpeka detta.

Än så länge är det faktiskt inte förbjudet att på egen hand skänka det censurerade biblioteket böcker eller tidskrifter, som borde ingå i dess samlingar.

Gåvan

En av Fri Informations läsare har berättat om en motsträvig bibliotekarie på det kommunala biblioteket i Järna utanför Södertälje. Bibliotekarien gjorde sitt bästa för att hindra att boken "Invandring. Sammanbrott eller utveckling?" av Ingrid Björkman, Jan Elfversson och Åke Wedin skulle nå läsarna. Följande dialog ägde rum:

- "Goddag, jag vill gärna att ni beställer boken: "Invandring. Sammanbrott eller utveckling?", av Ingrid Björkman, Jan Elfversson och Åke Wedin till biblioteket, den kostar c:a 50 kr."

- "Tyvärr, våra marginaler är mycket pressade, budgetnedskärningar har tvingat oss banta inköpen till ett minimum", svarar bibliotekarien.

- "Men om jag köper boken själv och skänker den till biblioteket"?

- "Jag ser väl inget hinder för det", säger bibliotekarien lakoniskt och fortsatte att sortera inkomna böcker.

Återbesök

En knapp vecka senare återkommer Fri Informations bokdonator. Nu är inte bibliotekarien där. En assistent lovar att ta hand om gåvan och se till att den dataregistreras. Utan registrering vet ju inte bibliotekets kunder om att boken existerar i låneutbudet. Efter ytterligare tre veckor återvänder bokdonatorn och konstaterar att ingenting har hänt. Bibliotekarien står som vanligt och sorterar böcker. Nu utspann sig följande samtal:

- "Goddag, för c:a en månad sedan skänkte jag boken "Invandring. Sammanbrott eller utveckling?", till biblioteket. Men den har ju inte blivit registrerad?

- "Vi får så många böcker från sterbhus som vi omöjligt kan ta hand om och registrera", svarar bibliotekarien.

- "Men jag är inget sterbhus. Boken är högst aktuell, mindre än ett år gammal. Boken måste ju registreras, eller har den försvunnit?"

- "Låt mig se i förrådet bland nyinkomna", mumlar bibliotekarien besvärat.

På hyllorna ligger travar oregistrerade böcker. Helt klart finns det pengar för nyanskaffningar. Gåvan syns inte till.

- "Ja, där ser ni - den tycks inte finnas här", säger bibliotekarien. Men till slut finner vår donator boken underst i hög stapel och bibliotekarien blir irriterad.

- "Kanske ni är bussiga och registrerar boken nu?", säger vår donator, nu med skärpa.

- "Det blir dyrt för biblioteket att registrera alla nya böcker, det kostar ca 150 kr per band", svarar bibliotekarien viktigt.

- "Eftersom ni har så usla finanser, så skänker jag också 150 kr för registrering", replikerar vår bokdonator. "Så snart boken finns i registret, skall du få pengar, men jag vill ha ett kvitto. Har du för övrigt inte något fundamentalt fel i  rutinerna, om det kostar 150 kr att registrera en bok som kostat ca 50 kr i inköp?"

Nu kan inte bibliotekarien slingra sig längre. Han blir märkbart förargad och slänger boken med en smäll i bordet. På vägen ut ur biblioteket tar Fri Informations uppgiftslämnare ett varv kring hyllorna med invandringslitteratur. Här finns flera nyförvärv som tydligen kunnat registreras utan svårigheter. Bibliotekarien kommer efter i ett huj. Nu är han mörk i ansiktet av ilska över avslöjandet. Men några pengar får han inte förrän boken är registrerad.

Efterkontroll med lyckat resultat

Det går ytterligare en månad innan vår donator har tillfälle att följa upp nyförvärvet. Bibliotekarien är inte på plats. En medhjälpare assisterar. Ännu ingen registrering. Donatorn ger inte upp. Assistenten lovar att se till att registreringen blir av. Efter flera turer med samma avvisande attityd och fyra månader senare har boken till sist registrerats och är därmed tillgänglig för allmänheten. Men 150 kr slapp donatorn betala.

En tid senare besöker Fri Informations uppgiftslämnare biblioteket i Södertälje och frågar efter samma boktitel där.

- "Nej, den har vi inte", svarar den kvinnliga bibliotekarien vasst och tittar på sin dataskärm, "men vad konstigt, dom tycks ha köpt den på filialen i Järna!"

 


 Se vidare:

Bokpoliser



image


 
image
 
 
image