image
image
image
image

 Ur FRI INFORMATION:


Ett ovanligt kontroversiellt Nobelpris

Svenska Akademiens val av VS Naipaul till årets nobelpristagare i litteratur var på en gång väntat och förvånande. Naipaul måste ju förkroppsliga mångkulturalisternas dröm, uppvuxen som han är i tre vitt skilda kulturer: den karibiska, den indiska och den brittiska. Överraskningen var att de oftast politiskt mycket korrekta akademiledamöterna vågade välja en islamkritiker. Minns man inte vad som hände Salman Rushdie och dennes förläggare?

Kritiken mot valet av Naipaul har inte låtit vänta på sig. Här hemma var publicistklubbens ordförande, den välkände arabvännen Jan Guillou fränast:  "Naipaul var väl ett sällsynt olyckligt val just nu. Han hade kunnat få priset för fyra år sedan. Men just nu med tanke på världsläget och hur stämningen är mot muslimer i världen är det tragiskt". Till Expressen sa Guillou vidare: "Akademien är en samling konservativa människor, utom möjligen Lars Forssell. Men annars är de nog rasister allihop". På intervjuarens fråga om Guillou verkligen menade att akademiledamöterna är rasister svarade Guillou: "Ja, det menar jag, i den meningen att det är rasism att vara emot islam."

Även från utlandet, främst muslimska länder förstås, har hörts negativa reaktioner. Iran har officiellt fördömt valet av Naipaul men såvitt känt är ännu inte utfärdat någon fatwa. Pakistan har också tagit avstånd från Naipaul och hans verk.

Man kan nog vänta att SÄPO kommer att få det arbetsamt i början av december då hoten antagligen kommer att strömma in. Sannolikt blir det inte lika attraktivt i år att delta i Nobelfestligheterna, 100-årsjubileet till trots.

Intressantast är naturligtvis reaktionerna i Storbritannien, Naipauls hemland sedan många år. Naturligtvis är man där stolt över att en brittisk författare får det åtråvärda priset. Däremot tycks man inte ha funderat över hur Naipauls litterära verksamhet skall kunna inrymmas inom den nya lag om incitement to religious hatred som inrikesminister Blunkett vill få parlamentet att anta. Enligt lagförslaget skall uppvigling till religiöst hat ge upp till 7 års fängelse. Englands komikerkår med "Mr Bean", Rowan Atkinson  i spetsen fruktar redan yrkesförbud.

 

Det brittiska lagförslaget är t o m  mer extremt än den skärpning av den svenska lagen om hets mot folkgrupp som just nu behandlas av lagrådet.  Förslaget är att spridning av missaktning mot folkgrupp avseende bl a  nationellt eller etniskt ursprung och religiös uppfattning skall kunna ge fyra års fängelse i grova fall. Med grov menas spridning via tidskrifter och CD-skivor. Följden blir att exempelvis islam inte kan diskuteras öppet i en tidning som Fri Information. Sverige blir allt tystare.





 
image
 
 
image