image
image
image
image

 Ur FRI INFORMATION:


Yrkesförbudens Sverige

I den besvärliga konflikten mellan kartan och verkligheten väljer som bekant många att förlita sig till kartan. Som väntat är detta vad som hänt på landets tidningsredaktioner när det gäller den med statsmedel stödda stiftelsen Expos i höstas publicerade bok Sverigedemokraterna ­ den nationella rörelsen (Ordfronts förlag 2001). I boken beskrivs Sverigedemokraterna som ett nazistanstruket, rasistiskt parti styrt av mer eller mindre brottsbelastade skumraskfigurer (se vidare ledaren i Fri Information nr 6, 2001).

Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten, föredrar även han att förlita sig på kartan. Greider är en skicklig stilist, en synnerligen produktiv skribent och en trägen gäst i radion och de olika TV-kanalernas tyckarsoffor, där han framför sina tvärsäkra åsikter om allt och alla. Den 30 januari i år fann han anledning referera till kartan, d v s  Expos bok, när Dala-Demokraten "avslöjade" ­ efter tips från Expo, får man förmoda - att Högskolan i Dalarna anställt en sverigedemokratisk lärarvikarie. Efter utvikningar till Nordiska Rikspartiet och trettiotalets nazistparti tvangs Greider emellertid konstatera: "Den nuvarande partiledningen försöker energiskt tvätta bort nazi-stämpeln. Idag tas officiellt avstånd från åtminstone nazism. Personer med fläckfritt förflutet och god utbildning förs fram som föredömen och bevis på partiets seriositet. En sådan person är Eva Nyman". Man kan ana att Greider tycker det är extra lömskt med en sverigedemokrat som inte svarar mot Expos beskrivning.

Beklämmande uppvisning av studentkåren

Vad som endast anas hos Greider är fullt öppet i ett inlägg från ledningen för högskolans studentkår. I Dala-Demokraten den 31 januari skriver ordförande Patrik Larsson och vice ordförande Cia Melvindotter under rubriken: "En sverigedemokrat på högskolan". Inlägget förtjänar att som avskräckande exempel återges i sin helhet, även om Dala-Demokraten eller alstrets författare har upphovsrätten och inte tillfrågats. De två studentkåristerna besitter inte Göran Greiders stilistiska skicklighet. Tvärtom, språk-, syftnings, och tankefelen blomstrar:

"Studenterna på Högskolan i Falun nås av beskedet att en av deras lärare tillhör ett främlingsfientligt parti. Hon är inte bara medlem, hon är dessutom engagerad i de högre kretsar som styr partiet. Den första reaktion hos de studenter som varit i kontakt med Nyman var förvåning. Nyman som är så ämneskunnig, Nyman som är så lugn och förstående, Nyman som inte alls är rakad eller gör nazistiska hälsningar. Den Nyman studenterna har mött har varit den professionella och mycket kompetenta lärare hon faktiskt är.

Många frågor har cirkulerat, hur kan en sverigedemokrat få undervisa, hur kunde hon bli anställd och framförallt, är hon här för att propagera? Studentkåren ställs inför en knivig situation, Nyman var den mest kompetenta läraren av de sökande till den aktuella tjänsten, vi betalar för vår utbildning och vill ha förstklassig undervisning. Damen i fråga kan ge oss det. Det hon också kan ge oss, uppenbart intelligent som hon är, är budskap och värderingar som är svåra att identifiera i en klassrumssituation. Det känns därför skönt att Nymans partitillhörighet exponerades i ett så tidigt stadium av hennes vistelse på vår högskola eftersom det ger studenterna en chans att än mer kritiskt granska den information hon förmedlar.

Givetvis tog det inte lång tid innan journalisterna började ringa och nyfiket fråga hur studentkåren ställer sig till situationen. Svaret på den frågan finns att läsa i tidningen idag. Vi vill dock belysa ämnet ur ett annat perspektiv och varna för hur de s.k. slipsfascisterna gör intrång i samhällslivet. Istället för att som tidigare komma fram genom rena demonstrationer och med skräckpropaganda och bilder på renrakade nazister kommer dagens invandrarfientliga människor fram på ett annat plan. Individer som har ett rent straffregister, som har en god utbildning och passar väl in i samhället som vanliga medborgare. Vi kan kalla dem för slipsfascister. Eva Nyman är en typisk slipsfascist.
   När nu studentkåren inte direkt fördömer henne som lärare på högskolan så tar vi inte parti för henne som person eller för lärare som hyser invandrarfientliga åsikter. Vi agerar bara efter hur vi utifrån situationen anser att vi kan. Enligt lag finns det inga hinder för henne att undervisa så länge hon inte bedriver olaglig propaganda i undervisningen. Personer får tänka och tycka som de vill så länge det sker inom ramarna för åsikts- och yttrandefriheten. Precis så är situationen i det här fallet.

Vi vill dock understryka att vi ser allvarligt på hur det enligt lag får gå till. Som läget är nu står vi lamslagna inför bemötandet av situationer som den här och i framtiden kan vi tvingas acceptera att slipsfascisterna är en naturlig del av vår vardag.

Vi tycker det är obehagligt. Vi vill inte ha samröre med en sverigedemokrat. Vi vill inte att Högskolan och dess studenter ska sammanlänkas med ett parti som inte vill att kulturer och nationer ska integreras med varandra.

Högskolan Dalarna ska vara en mångkulturell och öppensinnad mötesplats."

Även om man avstår från att detaljgranska språket (vad är exempelvis en "öppensinnad mötesplats"?) och rena oförskämdheter (att skriva "damen i fråga" om en fil dr och universitetslärare tyder på bristande uppfostran), finns anledning att kommentera det sakliga innehållet. Uppenbart är studentkårsledarna, besvikna, ja närmast chockerade, över att dr Nyman är en kompetent, professionell och uppskattad lärare och inte den uppenbara skurk Expos bok skildrar ("De tycker bra om henne allihop. Det har inte kommit fram något negativt", säger studentkårsordförande Patrik Larsson i en intervju i samma dags Dala-Demokraten om studenternas reaktion på skriverierna).

Gräns för tankefriheten krävs!

Direkt uppseendeväckande är studentkårsledningens syn på de medborgerliga friheterna. "Personer får tänka och tycka som de vill så länge det sker inom ramarna för åsikts- och yttrandefriheten". Man tycks vid dalahögskolan tydligen tro att det finns lagliga begränsningar för tankefriheten. Inte ens de värsta diktatorsskurkarna har lyckats införa begränsningar av tankefriheten, även om sådan säkert ter sig lockande för typer som Mugabe, Saddam Hussein, mulla Omar och deras kollegor. Men studenterna i Falun tror tydligen att tankefrihet är detsamma som yttrandefrihet. Vad än värre är, studenterna säger sig "se allvarligt på hur det enligt lag får gå till". Man ropar alltså på skärpt lagstiftning som skulle införa ytterligare begränsningar i den tanke- och åsiktsfrihet som man tror redan begränsas av lag.

Ledarskiktet i landets studentkårer har av hävd ansetts tillhöra eliten av de studerande. Om nu Larssons och Melvindotters alster skall ses som en produkt av denna elit, ter sig framtiden dyster. Den dag i en inte alltför avlägsen framtid politiska arenor, myndighetsutövning och institutioner för undervisning och forskning övergår till dagens studenter, finns all anledning att oroas för den svenska demokratin.

Blekingeskola föredrar lärarlöshet

Strax efter Dala-Demokratens utbrott mot Sverigedemokraterna larmade Blekinge Läns Tidning (den 7 februari 2002) om en sverigedemokratisk lärarvikarie i samhällskunskap vid af Chapmanskolan i Karlskrona. Det rörde sig om Richard Jomshof, redaktör för tidskriften SD-kuriren. Samma fenomen som i Falun. Eleverna uppskattade läraren för den pedagogiska kvaliteten, det var inte tal om politisk diskussion eller annan åsiktspåverkan. Skolledningen, hetsad av journalistkåren, förfasade sig. I Karlskrona ställdes rektorn inför ultimatum från ungsyndikalister och SSU. Man hotade med bl a  skolockupation. Skolledningen vek sig och sade upp vikarien ­ hellre ingen lärare alls i dessa lärarbristens tiden än en kompetent och behörig lärare som på fritiden ägnar sig åt politik i fel parti.

Naturligtvis kunde inte integrationsminister Mona Sahlin avstå från offentligheten. "Jag hade reagerat som förälder om mina barn haft en lärare som är sverigedemokrat. För mig är det en förtroendefråga. En lärare i samhällskunskap är inte trovärdig om han på sin fritid vill kasta ut invandrare och därefter på sin arbetstid arbetar efter läroplanen. Skolan är ingen värdeneutral arbetsplats", sade Sahlin till Blekingetidningen Sydöstran den 15 februari.

Interpellationsdebatt med talmansinhopp

Riksdagsman Sten Andersson, f d  moderat, riktade en interpellation till utbildningsminister Thomas Östros:

"Enligt uppgifter i medierna är det ont om behöriga lärare på många skolor. Detta är att beklaga då skolungdomar behöver undervisas av kompetenta lärare. Tyvärr, baserat på i medierna förmedlade händelser, verkar det som att behöriga lärare nekas tjänstgöra på grund av deras politiska åsikt. Givetvis ska både behöriga och andra lärare som i sin undervisning propagerar för egna politiska åsikter inte tjänstgöra.

Däremot bör lärare som inte blandar in sin politiska uppfattning i undervisningen i ett land som respekterar åsikts- och organisationsfrihet aldrig diskvalificeras. Yrkesförbud borde vara främmande för Sverige.

Vilka åtgärder är utbildningsministern beredd att vidta i syfte att behöriga lärare i den svenska skolan, oavsett personlig politisk åsikt om den inte förmedlas i eller påverkar undervisningen, inte diskvalificeras från rätten att undervisa?"

Svaret från Östros var som väntat mångordigt och urvattnat. Inget besked gavs om yrkesförbud kan accepteras eller ej. Mer anmärkningsvärt var talman Birgitta Dahls inhopp i debatten:
"Jag får påminna om att vi här i kammaren inte debatterar eller lägger oss i hanteringen av enskilda ärenden hos myndigheter här i Sverige".

Fri Information skrev till riksdagens talman och påpekade att talmannen inte avbrutit andra debatter där myndighetsutövning i enskilda ärenden debatterats. Efter några veckor kom svar från kammarkansliets chef Tom T:son Thyblad. Denne påstod att "i de fall som jag känner till brukar debattören efter att ha nämnt ett konkret fall diskuterat en principiell fråga där det enskilda ärendet endast är ett exempel". Som framgår av interpellationstexten ovan är detta vad Sten Andersson gjort, nämligen diskuterat principer för (eller snarare mot) yrkesförbud utifrån ett aktuellt exempel. Men ingen hade väl trott att talman Dahl, röda khmerernas och Pol Pots supporter, någonsin skulle medge ett nytt felsteg.

Fler yrkesförbud sannolikt på väg

Att de etablerade riksdagspartierna, när det passar dem, struntar i grundlagens garantier om åsikts- och yttrandefrihet, är inte någon nyhet. Ofta menar de något helt annat med de medborgerliga friheterna. Så har t ex den moderata riksdagskvinnan Anna Kinberg nyligen interpellerat mot inskränkning av den grundlagsfästa yttrande- och tryckfriheten. Kinberg - som uppmärksammades i förra valrörelsen för sitt påstående att 08-or är intelligentare än lantisar - reagerar mot den inskränkning förbudet mot alkoholreklam utgör - för henne tydligen långt väsentligare än frågan om yrkesförbud.

Vi vet att grundlagsvidrigt yrkesförbud tillämpas av allt fler myndigheter utan att våra folkvalda protesterar. Mest uppmärksammat är väl sverigedemokraten Kenneth Sandbergs avsked från dåvarande invandrarverket. Skrämmande tendenser ses inom polisen och försvarsmakten. Främst utsatta tycks emellertid vara skolor och högskolor, där man försökt och ibland lyckats avlägsna såväl studerande som lärare. Fler fall är säkert att vänta, fler yrkeskategorier kommer säkert att drabbas framhetsat av Expo och den övriga journalistkåren. Detta gör det desto mer angeläget att väcka största möjliga uppmärksamhet kring varje enskilt fall.





 
image
 
 
image