image
image
image
image

 Ur FRI INFORMATION:


Betyg, mutor och hot

"Några gånger varje år utsätts antagningspersonalen för mutor och outtalade hot från dem som inte lyckas ta sig in på läkarutbildningen i Umeå. Hoten är sällan uttalade och presenterna små, därför är det svårt att stävja. Oron är stor för att det ska bli ännu värre i höst när fria kvoten införs."

Så skriver Marcus Lillkvist i en artikel i Västerbottens-Kuriren den 2 mars 2002. Att ta sig in på läkarutbildningen i Umeå som annorstädes är att passera ett nålsöga. 3000 sökande till de 80 platserna i Umeå gör naturligtvis konkurrensen knivskarp. Några av dem som inte platsar eller misstänker att de inte kommer att göra det, blir väldigt missnöjda. En del bär sig riktigt osvenskt åt: "En vanlig situation är när en stor utländsk man, kanske en släkting till den sökande, står i dörröppningen och blänger elakt. De bygger upp en känsla av att man råkar illa ut om de inte får som de vill", säger Ingegerd Jernberg, utbildningssekreterare på läkarutbildningen i Umeå: "Det förekommer aldrig bland svenska studenter."

Ännu vanligare är det med små oskyldiga presenter, en blombukett, eller en ask choklad. "Det handlar nog om en kulturkrock", säger Jernberg vidare, "men vi tar aldrig emot någonting. Eventuellt ställer vi ut blommorna i sjukhusets offentliga miljö."

Ja så kan det alltså te sig när andra kulturer pockar på att få sitt rättmätiga inflytande i det nya Sverige. Enligt utbildningssekreterare Jernberg påverkas inte turordningen av tjat, mutor eller hot. "Men det är väldigt otrevligt. Beteendet gör mig upprörd."

Personligen tycker jag det verkar som om arbetsmiljön för antagningspersonalen har försämrats i det nya Sverige, eller har Ingegerd Jernberg och hennes arbetskamrater bara inte till fullo förstått att uppskatta nya kulturella influenser.

Eftersom mutorna är för små för att vara olagliga, hoten inte uttalade, nedskrivna eller verkställda, så är universitetets jurist, Peter Rosenberg, ovetande om fenomenet. "Det är anmärkningsvärt och beklagligt att man försöker utnyttja tjänstemännens känslor", säger Rosenberg: "De här metoderna är inte förenliga med svensk rätt."

Ingegerd Jernberg är emellertid oroad att det kan bli värre längre fram i höst. Då införs en fri kvot som skall kunna stå för 10 % av elevantalet. Syftet är att nå mångfald och bredda rekryteringsunderlaget. Metoden går ut på att inte slaviskt följa listorna på dem som har bäst betyg och högskoleprov, utan också värdera reell kompetens, till exempel arbetslivserfarenhet, funktionshinder och alternativa utbildningar. Standardbehörighet och särskild behörighet krävs fortfarande. Respektive universitetsstyrelse har att fastställa vilka kriterier som handläggarna ska utgå ifrån. "Det kommer att bli öppet att bara banka på vår dörr och motivera varför man ska få studera. Vi är mycket oroliga för att det här kan bli vad som helst. Hur ska vi kunna stå emot den här gruppen då?", frågar sig Ingegerd Jernberg.

Chefen för studentcentrum, Lars Lustig, tror att oron beror på okunskap: "Personalen kommer att få uppställda kriterier att följa."

"Vi har inte råd att hålla på med statliga experiment, speciellt inte sådana som införs med alltför kort framförhållning", säger Ingegerd Jernberg.

Tidningsläsare




image


 
image
 
 
image