image
image
image
image

 Ur FRI INFORMATION:


Eva Nyman

- riksdagskandidat för sverigedemokraterna

Kort presentation av Dig själv

- Jag är 52 år gammal och bor i Uppsala, där jag gjort min forskarutbildning. Tidigare arbetade jag som mellanstadielärare i Värmland, och det var i Karlstad som jag började vidareutbilda mig. Sedan våren 2000 är jag filosofie doktor i nordiska språk. På sistone har jag arbetat som lärare i svenska språket vid Örebro universitet och vid Högskolan Dalarna i Falun. Tillsammans med Torbjörn Kastell representerar jag Sverigedemokraterna i Kyrkomötet.

Vintern 2002 blev Du angripen i Dala-Demokraten sedan studentkåren vid Högskolan i Falun protesterat mot att ha en sverigedemokrat som lärare. Hur förflöt resten av terminen?

- Mycket bättre än väntat. De studenter och kolleger som lärt känna mig tappade inte fattningen.  Några visade öppet sitt stöd för mig som person, och det är jag väldigt tacksam för. Naturligtvis var många en smula avvaktande efter tidningsskriverierna, men de behöll ett öppet sinne och bedömde mig efter sina ögons och örons vittnesbörd och inte efter Dala-Demokratens och Aftonbladets insinuationer. Jag har varken förr eller senare diskuterat politik på mina lektioner - och varför skulle jag göra det? Politik och yrkesarbete skall hållas i sär; det är det enda hederliga mot studenterna.

- Jag trivdes väldigt bra i Falun och skulle gärna ha fortsatt där.  Mitt förordnande blev emellertid inte förlängt, och officiellt berodde detta på arbetsbrist. Enligt uppgift var det emellertid någon person i högskoleledningen som "var rädd" för att ha mig kvar i längden. Vad denna någon skulle vara rädd för, vet jag inte, men man kan väl ha sina aningar, nu när universitet och högskolor mist så mycket av sin akademiska frihet.

Varför kandiderar Du för SD i riksdagsvalet?

- Det gör jag  för att jag vill förändra svensk politik genom att föra in Sverigedemokraternas idéer i riksdagen. Jag är intresserad av det mesta, jag är van att läsa och skriva mycket, och jag föreställer mig att jag skall kunna göra ett gott arbete i riksdagen. Några frågor som intresserar mig särskilt är ­ förutom invandringen ­ frågorna om demokrati och yttrandefrihet, lag och ordning, utbildning  och forskning.

- Många har dessutom uppmanat mig att kandidera, och jag märker att jag har stort stöd inom partiet. Under dessa förhållanden ser jag det som en skyldighet att försöka motsvara förtroendet och ställa upp.

Miljöpartiet fick 1998 237 000 röster i riksdagsvalet motsvarande 4.5 procent, vilket gav 16 mandat. SD skulle alltså behöva drygt 200 000 röster. Tror Du att SD klarar fyraprocentsspärren i årets val?

- Gud vet. Men mänskligt att döma beror det på två saker: för det första om tillräckligt många av väljarna fått upp ögonen för oss Sverigedemokrater och insett vad vi egentligen står för, och för det andra om väljarna tror att vi har en chans att klara spärren.  För exakt ett år sedan trodde jag inte att SD skulle ha någon chans att ta sig in i riksdagen 2002, men nu känns det som om allt kan hända!

Vilket bedömer Du vara största hindret för SD att lyckas? Väljare som indoktrinerats i den falska beskrivningen av SD som "främlingsfientligt", "högerextremt", rasistiskt"?  eller  sabotage och våld från Ung Vänster, AFA, SUF m fl?

- Indoktrineringen av väljarna är det största och effektivaste hindret. Därmed sammanhänger valsabotagen och tendenserna till valfusk som vi tidigare sett: En och annan tror sig göra en god gärning när han/hon gömmer undan eller stjäl våra valsedlar.

- Har vi väl övervunnit väljarnas tveksamhet, så kan vänsterterrorismen inte stoppa oss. Vi har redan gått igenom mycket för de saker som vi tror på, och hot och våld stoppar oss inte nu.

Hur ser Du på "etablissemangets" tystnad inför de mötesstörningar och våldsaktioner som riktats mot SD och BgF i denna valrörelse och 1998 även mot Wachtmeisters parti?  Din partikamrat Kenneth Sandberg har ju två gånger sista tiden fått sitt hus vandaliserat. Befarar Du liknande aktioner riktade mot Dig personligen?

- När man varit med om så mycket som jag, blir man kanske litet desillusionerad. Förstå mig rätt; när jag började arbeta för SD, trodde jag att det förhöll sig såhär: Uppträd hederligt och hyfsat själv, så uppträder etablissemanget/media någorlunda hederligt och hyfsat mot dig. Nu har jag lärt mig att det inte var så enkelt. Jag har varit med om SD-möten där vi utsatts för sten-, färg- och äggkastning och fått bilar sönderslagna ­ och inte ett ord om detta i media efteråt. Ingen politiker har heller i demokratins namn beklagat vad som hänt. Nog känner jag ibland ett förakt inför etablissemanget och medierna, eftersom de vet hur det förhåller sig men förtiger sanningen

- Visst befarar jag "aktioner" mot mig i Uppsala, men det är inget som jag kan göra något åt. Är man något av en offentlig person kan man inte ha skyddad adress och hemligt telefonnummer. Jag har redan råkat ut för åtskilligt under årens lopp - bl.a. inslagna fönster, uppbränd bil och mordhot - men man vänjer sig vid att leva under belägringstillstånd.

Du står på 4:e plats på valsedeln d v s  säkert valbar plats om SD klarar sig in i riksdagen. Tänker Du ändå driva personvalskampanj? Hur?

- Nej, jag har inga resurser i tid eller pengar för att göra det.

Vilka frågor vill Du driva i riksdagen utöver invandrings- och integrationspolitiken?

- Eftersom »liberalerna» övergivit liberalismen vill jag gärna ta upp några av deras klassiska frågor och fästa uppmärksamheten på yttrandefrihetens och andra traditionella demokratiska friheters trängda ställning. Detta är grundläggande och oerhört viktigt.

- Vidare vill jag ta upp frågor rörande lag och ordning, bl.a. polisens bristande resurser och den därmed sammanhängande osäkerheten ­ både på gator och torg och i glesbygden.

- Brottsoffrens svåra situation är något som jag också vill ta upp.

- Utbildningsfrågor. Förbättrad utbildning ­dyrt men nödvändigt

- De gamlas situation intresserar mig mycket

- Sedan har vi fastighetsskatten som i kombination med höga taxeringsvärden givit upphov till så många tragedier

Om Du själv får bestämma, vilka är de tre första motioner Du tänker skriva i riksdagen?

- Svår fråga. Rimligen kommer vi att samlas så många som möjligt kring de motioner vi lägger. Men en sak, som upprör mig, är de häxprocessliknande förhör och den förnedrande behandling som drabbat skolelever som hyst andra meningar i politiska frågor än den som  skola/lärare/rektor ansett att man bör hysa. En motion bör kräva att elevernas grundlagsfästa rättigheter härvidlag garanteras.

- En annan viktig sak för mig är den att staten måste ta ett mycket större ansvar för brottsoffren. En motion bör kräva att staten garanterar att brottsoffer  får ut de skadestånd de tilldömts.

- Så har vi kvoterings- och särbehandlingseländet.

- En tredje motion bör kräva att arbetsgivare inte skall tvingas anställa någon på grund av dennes kön eller etniska tillhörighet

Enligt lektor Lars Jansson ökar antalet muslimer i Sverige med i genomsnitt 18-19 procent årligen. Kommentar från Dig?

- Islams expansion i vårt land kommer att medföra svåra slitningar. Trots alla vackra ord har islam i land efter land visat sig vara en religion med krav på absolut tolkningsföreträde, en religion som kräver att få genomsyra och omdana hela samhället. Kristna flyktingar från muslimska länder har hjälpt till att övertyga mig om detta.

- Vårt jämförelsevis fria och öppna  samhälle bygger på ett slags grundläggande värdegemenskap, men jag är rädd att det försagda Sverige inte kommer att kunna hävda dessa sina grundläggande värden mot den religiösa fundamentalismen. Jag ryser inför framtiden.

Vad anser Du om Svenskt Näringslivs m fl  kampanj för ökad (eller fri) arbetskraftsinvandring?

- Att detta syftar till att hålla lönerna nere genom ökad konkurrens om jobben. Och den dag de arbetskraftsinvandrade inte längre »behövs» i näringslivet? Inte lär Svenskt Näringsliv m.fl. ta något ansvar för dem och deras familjer.

- Dessutom skulle en ökad eller fri arbetskraftsinvandring medverka till att u-länderna förlorar sin högutbildade arbetskraft, något som går stick i stäv med alla våra biståndsmål.

Mona Sahlin har uttalat sig för positiv särbehandling. Kommentar?

- I princip är jag emot alla typer av positiv  särbehandling, kvoteringsväsende m.m. Jag ser det som godtyckligt och odemokratiskt. Dessutom medför det att motsättningar och avundsjuka sprids i samhället.

I december 2001 beslutade riksdagen införa äldreförsörjningsstöd, i praktiken pension och bostadstillägg till äldre  nyligen anhöriginvandrade utlänningar som inte arbetat en dag i Sverige och inte betalat en krona i svensk skatt. Kommentar?

- Ekonomiskt vansinne och ett svek mot dem som verkligen byggt upp landet.

Bland andra Dansk Folkeparti anser att det på grund av massinvandringen och asylfusket är dags att säga upp Genève-konventionerna om asylrätt? Kommentar?

- Den stora frågan vill jag avstå från att kommentera då jag inte känner mig tillräckligt insatt. För ett uttalande här bör jag nog dessutom ha hela styrelsens godkännande

Främst socialdemokraterna och folkpartiet har gått till hårda angrepp på den borgerliga danska regeringen. Kommentar?

- Det är skrämmande att man från svensk sida inte respekterar det danska folkets vilja uttryckt i fria val. För oss nationella är respekten för andra folks självbestämmanderätt grundläggande.

- En helt annan sak är att den sorgliga kampanjen säkert spelat SD i händerna, och på så sätt har vi anledning att känna oss tacksamma för den

Enligt opinionsmätningar är Fremskrittspartiet nu det största politiska partiet i Norge. Kommentar? Varför tror Du att svensk invandringspolitik skiljer sig så extremt från norsk, dansk och finsk?

- Något torde det ha att göra med den starka vänstervågen under slutet av 60-talet och under 70-talet, då hela det politiska landskapet försköts åt vänster. Vänstersynpunkter trängde in i alla partier, vill jag påstå, och vänstern fick ett slags tolkningsföreträde. Man började tävla om vem som var radikalast. Att vara försiktigt konservativ, samhällsbevarande och värna om fäderneslandet ansågs i bästa fall löjligt.

- En annan orsak är väl den märkliga svenska viljan att vara ett slags världssamvete och föredöme. Att knäppa andra på näsan och visa att vi, vi klarar allting bäst! Möjligen yttrar sig den verkliga svenska extremnationalismen i en strävan att visa att Sverige minsann inte alls är nationalistiskt. Idéerna om ett mångkulturellt samhälle bottnar, tror jag,  i denna självöverskattning: »Även om det multietniska samhället fungerar illa eller inte alls på andra håll, så skall det naturligtvis fungera i Sverige, för vi svenskar är så duktiga och sådana föredömen.»

-  Kanske det även spelar in att Sverige haft fred, oberoende och lugna samhällsförhållanden så länge, att vi tar dessa ting för givna och inte förstår hur snabbt allt kan ändra sig.

Hur ser Du på maktförskjutningen från svenska riksdagen till EU?

Jag är rädd att riksdagen i längden bara får hand om diverse småfrågor och detaljer, medan alla viktiga beslut fattas av EU. Om det går så, blir väl snart riksdagsvalen något som folk uppfattar som oviktigt och inte bryr sig om.

Vad tror Du EUs östutvidgning kommer att innebära för Sverige?

Jag skulle tro att konkurrensen kommer att hårdna och att vi får ett än värre asylsökarproblem på halsen. Därmed inte sagt annat än att jag hyser stark sympati för de aktuella länderna och deras hårt prövade folk.

Hur ser Du på svensk biståndspolitik?

- Med stor skepsis. Det tycks mig som om många svenskar stirrar sig blinda på  vilka summor vi som land skänker,  respektive på det så kallade enprocentsmålet. Som jag ser det, måste kvaliteten i biståndet vara det viktigaste. Det vi skall ställa upp med efter förmåga är hjälp till självhjälp. Hjälp med utbildning är en sådan sak. På lärarutbildningsområdet har vi en hel del kunskaper och erfarenheter att dela med oss av, för att nu bara ta ett exempel bland många.

Kort och slagkraftig formulering varför Fri Informations läsare (och många andra) bör rösta på Sverigedemokraterna och Dig

- Vill du ha en fri och öppen debatt i stället för feg politisk korrekthet? Vill du verka för sans och förnuft i invandringspolitiken? Vill du tvinga de etablerade politikerna att tänka på det svenska folkets bästa? Utnyttja då tillfället att rösta in Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag. Rösta svenskt innan det är för sent!




image


 
image
 
 
image