Ur FRI
INFORMATION:
Krogbranschen
- en soppa som blivit
en såpa
I en gemensam artikel i Svenska Dagbladet
den 29 april 2003 skriver Ulf Adelsohn och Mats Hult "Dra in
tillstånden för krogfuskarna." De båda herrarna
innehar betydelsefulla poster i Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare,
Ulf som ordförande och Mats som VD. Det som föranlett Ulf och Mats
att gemensamt fatta pennan och skriva en artikel i SvD är att de i sin
tur läst ett par andra artiklar, en i SvD, en annan i UNT (Upsala
Nya Tidning) om tillståndet i deras bransch. Jag har läst alla
tre artiklarna och är inte det minsta förvånad över innehållet.
Vi börjar med artikeln i SvD den 22 april
2003 där journalisten Pär Rönnberg och servitrisen Kathy Shamari
under rubriken "Svartjobben kan svältas ut" konstaterar
att svartjobben totalt sett "blåser" svenska staten på
mångmiljardbelopp i uteblivna skatteintäkter. De beskriver också
arbetsvillkoren för en svartjobbande servitör: Anställningstryggheten
i form av uppsägningstid är i bästa fall fem minuter. Arbetsschemat
fastställs ofta några timmar i förväg via mobilen,
och den som inte infinner sig, när arbetsgivaren kallar, får det
hett om öronen. Lönerna är långt från avtalsenliga.
I sin personalrekrytering får dessa
oseriösa krögare hjälp från, kan tyckas, oväntat
håll, Ams. Telefonförfrågningar till ett drygt halvdussin
av de mindre krogar i Stockholmstrakten, som med hjälp av Ams elektroniska
platsbank sökte serveringspersonal i slutet av förra året,
visade att alla ansåg svart timlön vara den gällande löneformen.
Men vi uppehåller oss inte längre vid denna artikel utan konstaterar
bara att artikelförfattarna föreslår en certifiering av krogföretagen.
Utan certifikat, som visar att krogen är seriös och inte någon
skumraskaffär, erhåller inte heller krogen något serveringstillstånd.
Jag vågar inte ha någon uppfattning
om realismen i förslaget och går vidare till nästa artikel,
den i UNT.
I Uppsala finns 200 krogar med serveringstillstånd.
UNT har granskat deklarationerna för 76 slumpvis utvalda krogägare,
såväl pizzerior som dansrestauranger ingår. Däremot
har man uteslutit de stora hotellkedjorna.
Tre av fyra krogägare
redovisade lägre inkomster än vad en diskare har i minimilön.
54 procent av krogägarna hade en beskattningsbar årsinkomst under
100 000 kronor.
En intressant jämförelse är
ju att en diskare med minimilön ska komma upp till 150 000 kr i årslön.
En av krogägarna i undersökningen,
en 46-åring som driver en välrenommerad restaurang i centrala Uppsala
med många representationskunder, redovisar för de två senaste
åren löjligt låga inkomster. Ena året 2 500 kr, det
andra 11 100 kr. "Jag har mat på krogen och
bor gratis hos min dotter. Men visst är det svårt att leva på
så små inkomster. Fast jag har en stor släkt och från
dem får jag lite bidrag här och lite bidrag där. Man klarar
sig", säger han.
Den 34-åring som 2001 drev en av Uppsalas
största nöjesställen var betydligt framgångsrikare. Han
lyckades komma upp i en inkomst på 55 800 kr. Han säger att siffrorna
som finns registrerade på skattemyndigheten omöjligt kan stämma.
Han driver idag en annan krog och vill inte ge några kommentarer. "Det
är befängt att fråga om mina inkomster", säger
han.
Men båda dessa krögare är
i gott sällskap. Inte mindre än 76 procent av krogägarna i
UNT:s undersökning hade en lägre beskattningsbar inkomst än
200 000 kronor om året.
En viss försiktighet vid bedömningen
av svarta inkomster är dock på sin plats. Skattereglerna ger möjlighet
till sänkning av deklarerade inkomster under en period. Krogägaren
kan även ha tagit lån som han lever på under en tid. Men
totalt sett bekräftar UNT:s undersökning vad jag tror gemene man
för länge sen insett: Krogbranschen är en soppa. Liksom en
del andra branscher där kontantbetalning tillämpas. Frisörer
och taxi tillhör samma kategorier av näringar, som i andra
artiklar i olika tidningar, har beskrivits ha samma problem som krogbranschen.
Lennart Berg, som arbetar med analyser vid
ekobrottsmyndigheten i Stockholm, säger: "Aktörerna redovisar ofta
låga inkomster, de vet att myndigheterna har svårt att kontrollera
dem. Vi brukar säga att de betalar skatt efter vilja. De skattebetalare
som sköter sig får bekosta de fuskande personernas sjukvård,
skolgång för deras barn etc. Andra får helt enkelt betala
mer i skatt för att kommunerna ska gå runt."
Eftersom de här personerna redovisar
så låga inkomster blir de också ofta berättigade till
socialbidrag och bostadsbidrag.
De här två artiklarna fick alltså
Ulf Adelsohn och Mats Hult att reagera. Så här skriver de bl.a.:
"För oss som
företräder 4 000 svenska hotell och restauranger är det givetvis
dystert att se rapporter som den i UNT. Men vi är samtidigt glada över
att problemet uppmärksammas, på såväl debatt- som nyhetsplats.
De allra flesta av våra
medlemmar sköter sig klanderfritt och är oerhört trötta
på att konkurrera med oseriösa företagare som anställer
svart arbetskraft, installerar manipulerande kassaapparater, hanterar smuggelsprit
och struntar i regler kring hygien och anställningsvillkor. Dessa ansträngningar
att komma undan lagen blir nämligen konkurrensfördelar, där
den oseriösa krogen kan pressa priserna kraftigt. Och kunden efterfrågar i regel
inte ärligt hanterad mat och dryck, utan ser först och främst
till priset."
De skriver vidare att dessa förhållanden
inte bara snedvrider konkurrensen utan även urholkar förtroendet
för branschen som helhet.
Nu är ju Ulf och Mats toppar i ett förbund
som innefattar såväl hotell som restauranger, men jag undrar hur
det skulle se ut, om man enbart studerade restaurangerna. Troligen rena mörkret.
Att det, även hotellen inräknat,
ändå är ganska dystert framgår av deras slutmening i
artikeln som lyder: "våra medlemmar är evinnerligt trötta
på den skeva konkurrensen från fuskare i branschen. De vill göra
rätt för sig, men tyvärr tycks snart ohederlighet vara enda sättet att konkurrera på lika villkor.
Detta måste få en ände!"
Ulf och Mats tycker säkert att de kan
slå sig till ro, nu när de har skrivit en, som de förmodligen
tycker, kraftfull artikel mot fifflet i branschen. Hur mycket en sån
artikel är värd kan man ju ana sig till när den så kallade
Branschutredningen redan 1997 fastslog att skattefifflet i så kallade
kontantbranscher som taxi, frisör- och restaurangbranscherna innebar
ett skattebortfall för statskassan på 50 miljarder årligen
och inget har hänt, i stort sett.
Mer än varannan klippning inom frisörbranschen
är svart. Varannan frisörföretagare deklarerar en årsinkomst
på mindre än 100 000 samtidigt som genomsnittslönen för
anställda frisörer är dubbelt så hög. Åke
Berggren, förhandlingschef på branschorganisationen Sveriges frisörföretagare,
sa en gång i en tidningsintervju. "Konkurrensen i frisörbranschen har ökat
kraftigt de senaste åren. Det beror bland annat på att samhället
frikostigt delar ut starta eget-bidrag. Det finns idag 20 000 personer som
arbetar inom frisörbranschen. Det innebär att vi skulle behöva
en befolkning på 20 miljoner invånare för att klara en rimlig
lönsamhet på ett hederligt sätt."
Det jag reagerar på, är att ingen
av artiklarna med så mycket som en enda stavelse, så när
som på Åke Berggrens uttalande, försöker sig på
någon liten analys till varför det har kunnat bli på det
har sättet. Varför ställer sig ingen frågan varför
man för 30 år sedan, på krogen, inte behövde efterfråga
ärligt hanterad mat och dryck utan kunde ta för givet att så
var fallet. Vid de razzior som myndigheterna i Stockholm ibland utför
brukar häpnadsväckande förhållanden komma i dagen.
Eller vad sägs om kycklingfiléer som låg direkt på
golvet för upptining, endast någon meter från utlagt råttgift?
För att nu bara ta ett exempel på snusket i branschen. Bon Appétit!
Hade Ulf och Mats väntat några
dagar till med att skriva sin debattartikel hade de kunnat få hjälp
i sin analys från en del andra artiklar.
I DN den 6 maj kan vi läsa att minst
sex personer på senare tid dödats i uppgörelser i den undre
världen, där utländska syndikat gör allt för att
kunna kontrollera t ex krognäringen och det är inte för
att göra den vit. Endast turen har räddat allmänheten från
att drabbas av skador när dessa grupper gör upp sina affärer
på ett för oss osvenskt sätt. Ett av de senaste offren
var en 54-åring född i Jugoslavien och av länskriminalen ansedd
som en av toppmännen i Stockholms undre värld, men naturligtvis
aldrig dömd. Han sätts i samband med den enorma cigarett- och spritsmugglingen
från forna Jugoslavien. Och för att få avsättning för
dessa produkter sitter det ju inte i vägen att inneha ett visst inflytande
över krogbranschen. I några tidningsuttalanden försökte
hans bror få honom att framstå som en ängel som var emot
allt våld. Nu skulle han dessutom öppna en boxningsklubb i Skärholmen.
Där borde ju Mona Sahlin ha sett en chans att få delta i öppningsfestligheterna.
Hon som så väl vet hur mycket boxningen betyder ute bland förortens
ungdomar. Ett positivt exempel med en lyckad invandrare som ägare hade
ju inte heller varit fel. Som dessutom skulle ha kunnat vara ett föredöme
för ungdomarna där han åkte omkring i sin bepansrade Mercedes.
Synd att Mona gick miste om den godbiten.
Det jag vill ha sagt är att en hel del
av problemen i krogbranschen definitivt har att göra med den huvudlösa
invandringspolitiken vi haft de senaste decennierna. Många av krogarna
ligger i dag i händerna på nya svenskar, många från
kulturer där familjen och gruppen är det absolut primära och
samhället utanför något som det är fritt fram att försöka
skinna så mycket som möjligt. Ja, även landsmän utanför
den egna familjen. Illegala invandrare som arbetar svart hos någon mindre
nogräknad landsman har bittert fått erfara vad som händer,
när han begär den utlovade lönen. Då ringer krogägaren
och tipsar myndigheterna om att "Hassan" finns här, varefter
"Hassan" utvisas ur landet, och krogägaren fiskar efter ny
arbetskraft vid våra flyktingförläggningar. Empati brukar
inte alltid vara kännetecknande för de här människorna.
Ja, numera behöver han inte ens gå till en flyktingförläggning.
Oseriösa bemanningsföretag förser krogägaren med en illegal
invandrare eller asylant. Restaurangägaren anställer honom "i
god tro" och visar upp en förvånad min, när det visar
sig att den anställde saknar såväl arbets- som uppehållstillstånd.
En förvånad min uppvisar även Migrationsverket, som "inte
hade en aning om" att asylanten hade inkomster och följaktligen
betalat ut fullt bidrag, baserat på den asylsökandes egna uppgifter
om inkomst och egna medel.
Hur skulle det vara om Ulf Adelsohn och hans
kompis Mats Hult tog färjan till Finland för ett studiebesök?
En insides tvåbäddshytt brukar gå att få till överkomligt
pris, och vandrarhemmen i Helsingforsområdet håller bra standard.
Båda är väl kostnadsmedvetna antar jag, även med andras
pengar. Där skulle de ju kunna studera, om t ex krognäringen
fortfarande kontrolleras av finländska intressen. Hur är konkurrensen,
hur är prisbilden? Hur är etiken, startar man t ex en restaurang
för att bygga upp ett företag och trygga sin egen och familjens
framtid, eller är målet att "konka" efter en tid, sälja
till en bulvan, "konka" igen för att sen lämna landet?
Det skulle vara intressant att veta. Det skulle förvåna mig om
tillståndet där är lika nedslående som här.
Men varför göra sig sådant
besvär, nu har de ju skrivit en artikel som inte retar någon, inte
kommer att leda till någon åtgärd, men som kommer att ge
dem ett existensberättigande och patos som samhällsengagerade. Såpan
hålls vid liv.
Tidningsläsare
|