Falska föräldrar

Ur Sydsvenskan den 7/3 -04:

"FALSKA FÖRÄLDRAR ANMÄLDES FÖR TRE ÅR SEDAN

Redan för drygt tre år sedan polisanmälde Elisabeth Elgh (m) de falska föräldrarna till de sju barn som Sydsvenskan berättat om. Men vårdnaden hävdes inte trots flera vittnesmål."

"Men redan för sex år sedan, när barnen kom till Sverige, var det uppenbart att föräldrarna ljög, framhåller Elisabeth Elgh. Under två mandatperioder var hon vice ordförande i stadsdelen Rosengård och satt bland annat med i det sociala utskottet där hon hade full insyn i fallet.

- 1998 kom mamman med elva barn från ett land i Fjärran Östern. Då fanns maken redan i Sverige. Men trots att det bara var sex månaders åldersskillnad mellan två av barnen drog Migrationsverket den häpnadsväckande slutsatsen att föräldrarna talade sanning, ..."

Varför tas inte DNA-prov i sådana sammanhang?

 "- DNA-prov vore ett enkelt och självklart verktyg att ta till när man misstänker falskt föräldraskap. Jag förstår inte talet om att det är integritetskränkande. Tvärtom skulle det vara en garanti för barns integritet och deras rätt till sina riktiga föräldrar, säger Elisabeth Elgh.

Hon ser också ett problem i de ständiga hänvisningarna till sekretesslagstiftningen.

- Jag har respekt för sekretesslagen men kan inte tiga om det är till förfång för barnen."

Det hela har naturligtvis även en ekonomis aspekt:

"... det falska föräldraskapet har kostat Rosengård 3,5 miljoner kronor., pengar som staten nu ska betala till stadsdelen."

"Som Sydsvenskan berättat kommer utredningen om fallet med de sju barnen i Malmö att läggas ner eftersom preskriptionstiden för brottsrubriceringen 'förvanskande av familjeställning' har löpt ut."