SSU:s tänkande SSUs handlingsprogram, "Ett mångkulturellt land" - med blågula kommentarer (klicka dig dit!)
"Den demokratiska socialismen har en människosyn som innebär att alla människor, oavsett kön, hudfärg, nationalitet, politisk och religiös övertygelse, har samma rätt till ett liv i trygghet och frihet. När människor förföljs, terroriseras, drabbas av krig eller andra katastrofer är det vår skyldighet, som medmänniskor, att ställa upp för de drabbade.
Sverige är ett invandrarland. Vår historia har präglats av immigration.
Svenskar har kunnat utvandra och finna sig tillrätta i andra delar av världen. Invandrare har kunnat flytta hit och finna en plats i vårt samhälle.
Den politik vi för, måste syfta till att Sverige blir ett mångkulturellt land, där alla får möjlighet att behålla och utveckla sin kulturella identitet.
"Mångkulturellt" innebär inte bara att det finns turkar som säljer kebab, bosnier som bakar pizza och samer som jojkar i TVs kulturprogram.
Ett äkta mångkulturellt samhälle innebär att skolorna berikas genom internationaliserad undervisning, att kulturen får en viktigare del, att erfarenheter från andra delar av världen än vår egen kommer till nytta i offentliga sektorn och i näringslivet. En moské kan även vara intressant för en pingstvän.
Invandrarna måste få möjligheter att integreras i det svenska samhället. Men integration innebär inte att invandrare tvingas glömma sina rötter och sin identitet. Vi ska inte heller kräva det.
Ett nyckelord måste vara respekt. Respekt för olika kulturer, respekt för människor.
Sverige ska driva en minoritetspolitik som leder till jämlikhet och motverkar diskriminering. Invandrare är ingen belastning, utan tvärtom en resurs som berikar Sverige. Det måste bli lättare för invandrare att bli svenska medborgare och att integreras i det svenska samhället. Det kan göras genom en god asylpolitik, genom att motverka rasism och främlingsfientlighet, samt genom en aktiv bostads-, arbets-, social- och utbildningspolitik. Kunskapen och förståelsen mellan människor måste öka, vilket lägger grunden till jämlikhet.
Vårt mångkulturella land måste ge möjligheter för alla som bor i Sverige att utvecklas i frihet. I dag finns dock inte dessa möjligheter eftersom Sverige är ett land som skiljer invandrare och svenskar från varandra, genom social, kulturell och boendemässig segregation. Denna segregation leder till att invandrare och svenskar inte ges möjlighet att dra nytta av varandras olika resurser. Segregationsproblematiken är ett av de allvarligaste hoten mot det mångkulturella samhället.
-----------------------------
SSU kräver:
* att det ska ges ökade resurser för att klara upp brott med rasistisk anknytning
* att information om invandrare och flyktingar görs till en del av skolplanen
* att information om invandrare och flyktingar blir ett återkommande inslag på arbetsplatser och i det fackliga arbetet
* att arbetsgivare och fackliga organisationer främjar möte mellan invandrare
* att det ekonomiska stödet till arbete mot rasismen utökas.
ASYLPOLITIK
Vi vill att den svenska asyl- och flyktingpolitiken ska vara präglad av solidaritet och generositet. Varje flykting ska garanteras det skydd som den behöver. Det kräver ett aktivt flyktingmottagande som värnar om människors rätt till ett bra liv. Internationellt samarbete ger oss ökade möjligheter att hjälpa de som behöver vårt skydd. FNs viktigaste roll är att förhindra att flyktingsituationer uppstår. Varje flykting i världen är ett misslyckande både för hemlandet och för det internationella samfundet.
Även i rena flyktingsituationer har FN en viktig roll, dels att ge flyktingarna det skydd de har rätt till enligt överenskommelser, och dels att finna långsiktiga lösningar för de som tvingats på flykt. Även i det här arbetet krävs att medlemsländerna ställer upp med ekonomiska medel, och en större beredvillighet att ta emot flyktingar från FNs läger i form av större kvoter än i dag. Målet för asylpolitiken i Sverige ska vara att den är effektiv och rättssäkert riktig, utifrån grundvärdena solidaritet och generositet.
Det är oacceptabelt att en ensam tjänsteman på SIV (Statens Invandrarverk) kan besluta om ett ärende. För att värna rättssäkerheten krävs att flera juridiskt kunniga människor beslutar om varje fall. Varje ärende måste betraktas som unikt. På det här viset kan vi värna den asylsökandes rättssäkerhet.
När den asylsökande ska stå i centrum krävs flera åtgärder i det nuvarande systemet. Ett exempel är att korta handläggningstiden. Vi vill bygga in en överkapacitet i SIV. Det blir i längden både mer mänskligt och kostnadseffektivt. Även i fortsättningen ska möjligheten att överklaga SIVs beslut finnas kvar. Regeringen ska vara högsta instans och kunna utfärda prövningstillstånd för ärenden som kan vara prejudicerande. Asylärenden ska i högre grad behandlas efter ramlagar än av SIVs praxis.
Vi vill att den asylsökande ska ha så kort tid på förläggning som möjligt.
När första förhöret och hälsokontrollen på flyktingslussen är avklarat så ska den asylsökande ut i en kommun. I kommunerna ska det finnas förläggningar som är uppbyggda med eget boende och centra för SIV-personal och aktivitetshus. På det viset kommer övergången till kommunplacering efter ett uppehållstillstånd att bli mjukare, och SIV och kommunen kan samordna resurser.
Vi kan aldrig acceptera att människor sätts i häkte under väntan på att utvisningen ska verkställas. Verkställan måste ske direkt för att undvika dessa absurda konsekvenser av misstänkt rymning. Givetvis ska den som fått ett avslag på sin asylansökan av invandrarverket ha rätten att överklaga sitt beslut hos utlänningsnämnden. Det är först efter att asylmålets sista beslut är taget, som den direkta verkställan ska sättas i verk.
Under förläggningstiden ska den asylsökande ha samma rätt till vård som alla andra som bor i Sverige. Förläggningen ska erbjuda utbildning i svenska språket och samhället. Kommunen ska kunna erbjuda praktikarbeten för de som behöver. Den asylsökande som inte tar erbjudandet om utbildning och eventuell praktik, ska få ett avdrag på sin dagersättning. Folkrörelser och föreningsliv har en viktig roll här i den tidiga integreringen.
SSU förordar att det i första hand ges permanenta uppehållstillstånd, för invandrarens trygghet och vilja till delaktighet i det svenska samhället. I förlängningen ser vi det som en förutsättning för att bygga ett mångkulturellt samhälle på riktigt."