Jyllands-Posten skriver den 13/11 -03 om en bok av den tidigare socialdemokratiska inrikesministern Karen Jespersen , sär hon varnar för att det gemensamma danska välfärdssamhället riskerar att splittras upp med stora sociala problem som följd, om inte samhället får invandrare att följa danska värden och normer:
"Karen Jespersen bara måste skriva denna bok. Efter att först ha varit socialminister, senare inrikesminister och därpå att ha lämnat samtliga ordförandeskap i den socialdemokratiska folketingsgruppen i uppgörelsen efter valnederlaget i 2001, behövde hon få ur sig något. Hon ville ge sin samlade åsikt om dansk integration av utlänningar - eller snarare brist på detsamma. Måndagen den 17 november utkommer resultatet i form av boken "Til stötte for Fatima". Karen Jespersen är tydligt lättad över att hon nu har fått boken ur sitt system. En bok som hon har skrivit av kärlek till det danska välfärdssamhället.
'Jag ansåg att det var nödvändigt att klargöra att invandringen ställer oss inför ett avgörande val mellan två vägar för det danska samhället. Den ena vägen går mot en uppsplittring av samhället, där danskarna och invandrarna lever i var sina parallellsamhällen utan större kontakt med varandra. Det skulle bli resultatet av ett multikulturellt samhälle där kulturerna är likställda. Den andra vägen går mot integration där invandrarna blir en del av en gemenskap omkring grundvärdena i det danska samhället - det som jag kallar en grundkultur. Denna grundkultur ska inte förstås som något insnävat danskt. Vi har ju i stor omfattning gemensamma värden med andra europeiska och på det hela taget demokratiska länder. Men dessa värden har en särprägel i Danmark,' säger Karen Jespersen."
"'Det ska finnas plats för kulturella skillnader. Men det finns värden som är ett oundgängligt fundament för det moderna danska samhället: demokrati, könens jämställdhet, den personliga friheten, kritiskt tänkande, yttrandefrihet samt principen om ett sekulärt samhälle där religion och stat är två skilda saker.'
'Integration kräver en aktiv insats från vår sida, men den kräver samtidigt en betydande kulturell omställning för många invandrare. I den omställningen ingår som något mycket viktigt att invandrarna har tagit det danska samhället och det danska språket till sig. Det finns alltför många invandrare som inte har packat upp sin koffert i förhållande till hemlandet. Det ser vi också i vid familjeåterföreningarna .'
'Kulturskillnader och sociala problem hänger tätt ihop. Om många invandrare fortsätter att identifiera sig med det förmoderna samhällets värden och behåller en auktoritär familjestruktur, så kan vi aldrig lösa de sociala problem som har uppstått i samband med invandringen - problem som arbetslöshet, dålig utbildning, isolering i bostadsområdena och kriminalitet. Sociala förbättringar och kulturell omställning måste gå hand i hand.'
'Om det inte lyckas riskerar vi en upplösning av välfärdssamhället. För det första eftersom välfärdssamhället inte kan klara det ekonomiskt att stora grupper i yrkesaktiv ålder står utanför arbetsmarknaden. För det andra eftersom stödet för välfärdssamhället oundvikligen faller ihop om vi inte upplever att vi har en gemenskap där vi känner solidaritet med varandra'
'Vi ska klargöra att integration är något mer grundläggande än vad de flesta invandrare själva verkar stå för vid integration. Och kvinnornas roll är ett uttryck för hur det ligger till. Förtrycket av kvinnorna är kanske det största hindret för invandrarnas omställning till det danska samhället. Det diskuteras t ex ofta om de flesta arrangerade äktenskap i verkligheten är frivilliga. Det tycker jag är en ganska teoretisk diskussion. Hur kan man vänta sig att helt unga människor ska kunna säga nej till äktenskap när de är utsatta för en enorm press och när de vet att familjens heder står och faller med att de säger ja?' säger Karen Jespersen."
Karen Jespersen anser att det är nödvändigt med en starkare politisk styrning:
"Den konsekventa och strama utlänningspolitik som begränsar antalet nyinvandrade till Danmark, ska bevaras. Det är nödvändigt för att undvika ännu större problem och för att få ett ekonomiskt överskott för att integrera de invandrare som redan har kommit, anser hon.
Det danska samhället ska stå fast vid sina egna grundvärden. Det finns enligt Karen Jespersen alltför många som tycks anse att det är ganska likgiltigt och litet för nationalistiskt att framhäva de danska värdena. Men hon anser att danskarna har kämpat i århundraden för att nå fram till värden som demokrati, jämlikhet, öppenhet och sekularitet och att vi ska vara stolta över att dessa värden styr vårt samhälle. Hon menar att det har brett ut sig en attityd av att det är en smula pinsamt att vara stolt över det danska samhället."
"Vidare avvisar hon all religiöst betingad särbehandling av invandrare.
'Just åtskillnaden mellan stat och religion är en helt avgörande faktor i det danska samhället. Kristendomen spelar en stor roll i vårt historiska arv. Men vi har fört en århundradelång kamp för att frigöra den allmänna undervisningen från religionens inflytande. Då kan vi inte acceptera att t ex offentliganställda kvinnliga skollärare bär religiösa symboler på arbetsplatsen. Vi ska på det hela taget inte acceptera särbehandling som betyder att religionen kommer att styra saker i vårt samhälle, som vi just lägger vikt vid inte ska styras av religion. Givetvis ska det finnas en bagatellgräns, men när man börjar prata om att dela upp simning så att pojkarna har simning på vårterminen och flickorna på höstterminen - så att antalet lektioner för den enskilde eleven därmed halveras - är gränsen redan överskriden,' säger Karen Jespersen.
På frågan om varför hon överhuvudtaget är medlem i socialdemokraterna när de flesta av de åsikter som hon framför i realiteten håller på att genomföras under partiet Venstres [motsvarar svenska Folkpartiet] ledning, svarar hon:
'Jag uppfattar mina åsikter som ärke-socialdemokratiska. Jag anser att jag har en mission i att uttrycka dessa åsikter, eftersom de representerar goda, socialdemokratiska dygder om rätt och plikt och om att hålla fast vid det världsliga demokratin i kampen mot alla former av förtryck, säger hon och hänvisar till det förtryck från auktoritära normer som hon anser att kvinnor som Fatima är utsatta för."