Everyday Två nya gratistidningar, båda kvällstidningar, har dykt upp i Stockholm. Den ena heter "Everyday" och i sitt första nummer, den 29/8 2000, hade man följande FLT-telegram:
"UNGA ALLTMER POSITIVA TILL INVANDRING
Ungas inställning till invandring har blivit mer positiv under 1990-talet.
Det är ett av resultaten i årets Ungdomsbarometer.
År 1994 instämde sex av tio helt eller delvis i påståendet 'Invandringen till Sverige berikar vår kultur och vårt samhälle'. I årets undersökning är det sju av tio ungdomar som helt eller delvis instämmer i samma påstående.
Mest positiva till invandring är tjejer och unga som bor i större städer.
Men oavsett nedbrytning - till exempel kön, boendeort, sysselsättning - så är det en solid majoritet som anser att Sverige berikas av invandringen.
- För de som vuxit upp under 1990-talet är invandringen en självklar del av samhället. De flesta av dagens unga har klasskompisar från andra länder, eller kommer själva från ett annat land.
- Därför ser de inte invandringen som något negativt eller hotfullt, kommenterar UngdomsBarometerns VD Magnus Gustafsson."
Det finns alltså något som heter "Ungdomsbarometern", med en särskild VD. Han har rimligen en lön, som ligger en bra bit över existensminimum. Överhuvudtaget lär denna "barometer" kosta en hel del pengar. Vem finansierar detta, och varför?
Ett syfte är uppenbart: att påverka opinionen. Genom att presentera uppgifter som dessa ska osäkra unga få klart för sig vad som är lämpliga åsikter. Den bild som här förmedlas är svenskar i allmänhet, och i synnerhet ungdomar, önskar en fortsatt invandring av stor omfattning.
Detta stämmer ju illa med resultaten de flesta undersökningar kring detta som gjorts under det senaste decenniet. Så gott som samtliga visar att en majoritet av svenskarna önskar en minskad invandring.
Men inte heller denna undersökning visar riktigt vad man ger sken av att göra. Läser man noga är det 7 av 10 som helt eller delvis instämmer i att invandringen "berikar". Så kan man tycka och ändå önska en minskad invandring framöver.
Propagandagreppet är tydligt: telegrammet blandar samman "invandrare" och "invandring". Men man kan se det som ett faktum att Sverige idag har ett visst antal invandrare, utan att för den skull önska sig den ena eller den andra invandringspolitiken.