Mångkulturell äldreomsorg
Det är mycket som "pengarna" inte räcker till nu i Sverige. Ett av många områden som blir lidande är äldreomsorgen. Svenskar som arbetat och betalt skatt i hela sitt liv kan inte känna en trygghet på ålderdomen i maj 2003. Pensionerna är små, taxeringsvärdena på husen ökar och och på vårdinstitutioner duggar rapporterna om vanvård allt tätare.
Det är mot den bakgrunden rapporten "Tvärkulturella möten i äldreomsorgen. Exempel från Botkyrka kommun", skriven av Sang Kum Yeo och utgiven av KC - "Kompetenscentrum inom äldreomsorg & äldrevård", ska läsas. Några citat:
"Under de senaste decennierna har Sverige omformats från ett samhälle med ett fåtal etniska inslag till ett samhälle med över hundra nationaliteter, språk, och många religioner. Tio procent av befolkningen över 65 år är födda utomlands. I underlagsrapporten till nationella folkhälsokommittén betonas vikten av utökade kunskaper om värdet av folkhälsoinsatser till personer som redan har uppnått pensionsåldern, och om den psykiska hälsan bland invandrargrupper. I linje med detta borde vi öka insatserna för de äldre invandrarna och se mer till deras behov av omsorg och till personalens kompetensbehov i bemötandet. Syftet mede denna studie var att belysa det tvärkulturella bemötandet mellan vårdgivare och vårdtagare i vården av och omsorgen av äldre i Botkyrka kommun."
"De äldre vårdtagarna tyckte också att språksvårigheter var ett hinder i mötet med personalen och att det var viktigt att förstå varandra. De uttryckte även vikten av personalkontinuitet och personalens kunskap om hur arbetet utförs enligt vårdtagarens önskemål."
"För att utveckla sin kulturkompetens behöver personalen utbildning, stöd och uppmuntran för att utföra arbetet på bästa sätt."
"Betydelsen av denna studie är främst att utveckla den mångkulturella kompetensen hos personalen inom äldreomsorgen."
"Invandringen till Sverige har ökat på senare år. De äldre blir fler och även den äldre anhöriginvandringen har ökat i Sverige. Ett ökat antal vårdtagare med utländsk bakgrund och personal med utländsk bakgrund gör att kulturkrockar kan uppstå mellan vårdgivare och vårdtagare i en mångkulturell äldreomsorg."
"Det behövs utökade forskningsinsatser för att ta reda på hur äldre bemöts och deras behov av omsorg samt att ta reda på personalens kompetensbehov i en mångkulturell äldreomsorg."
"Två faktorer vilka har att göra med de äldre invandrarnas behov och beroende av anhöriga är bristande kunskaper i svenska och avsaknaden av egen försörjning. För äldre invandrare kan tillkomma kulturkrocken att barnen inte längre kan eller vill ta hand om dem, som fallet varit i många av hemländerna. Ett gott omhändertagande i vårt samhälle borde öka insatserna för de äldre invandrarna och se mer till deras behov av omsorg och till personalens bemötande."
Avslutningsvis föreslås framtida forskning:
"(1) Material för en interventionsstudie tas fram, innehållande ett gemensamt utbildnings- och handledningsprogram för personal kring bemötande inom en mångkulturell äldre omsorg. Innehållet kan senare vara ett bidrag till en nationell handlingsplan för mångkulturell äldreomsorg.
(2) Studera hur en god vård och omsorg kan befrämja även organisationsutvecklingen. Ökad medvetenhet om det mångkulturella handlar inte bara om ökad utbildning utan framförallt om attityder och attitydförändring."
Se vidare:
Ny karriär
Svenskar diskrimineras
Anmärkningsvärt
Mot finanskollaps
Ovård av äldre
Pensioner
|