Nederländerna:

Nederländerna "kastar ut"

Ur Aftonbladet den 17/2 -04:

"NEDERLÄNDERNA KASTAR UT ASYLSÖKANDE

Uppslitande scener väntar i Nederländerna när tiotusentals asylsökande de närmaste tre åren ska förpassas ur landet, skriver TT.

Många har protesterat, men förgäves. För på tisdagen fastslog parlamentet formellt sitt stöd för migrationsminister Rita Verdonks förslag.

Det betyder att asylsökande som kom före april 2001, och som har nekats asyl, de närmaste tre åren ska åka tillbaka till sina hemländer. "

 


Ur Dagens Nyheter den 17/2 -04:

"Totalt 26 000 personer omfattas, i huvudsak från forna Jugoslavien, Irak, Afghanistan, Iran och Somalia.

Främst i ledet står 3 000 personer vars fall anses glasklara och som ska börja lämna landet till sommaren. De får åtta veckor på sig att åka frivilligt, sedan väntar internering i flyktingförläggning, därefter sex månaders fängelse.

Åker de inte efter detta ska de släppas, men vistas då olagligt i landet och förlorar rätt till bidrag och boende."

Planen möter motstånd från bl.a. kyrkligt håll-

"Många av de drabbade har bott länge i landet. Genom att regeringen låtit dem stanna sedan de fått avslag, låtit deras barn gå i skola och betalat ut bidrag har den gett dem hopp om att få stanna permanent, lyder argumenten från planens många kritiker.

Regeringen har försvarat sig med att deportation är sista steget i en frivillig process, och försäkrar att ingen ska skickas till platser där de utsätts för fara."

"Problemformuleringarna påminner om dem som den svenska regeringen använder: misslyckad integration, långa asylutredningar, sökande utan stöd i konventioner och oro för jobben."

 


Ur Hufvudstadsbladet den 18/2 -04:

"Parlamentet ger regeringen sitt stöd för en skärpt asylpolitik i ett land som traditionellt är känt för att vara tolerant och öppet."
 
"Godkännandet av beslutet banar väg för den största deportationen av människor i Europas moderna historia. Regeringen motiverar beslutet med att tusentals människor sitter i flyktingförläggningar och väntar på bostäder. De som fått avslag på sina asylansökningar bör ge plats åt dem."

"I väntan på att lämna Holland ska de samlas i speciella läger. De får åtta veckor på sig att utreda alla formaliteter och ytterligare åtta veckor för att komma iväg. De som vägrar kan fängslas i upp till sex månader. Om de fortsätter att trotsa beslutet fråntas de rätt att få ekonomiskt stöd, bostad och

Deporationsplanerna möter protester inte bara från grupper inom landet:

"Förenta nationernas generalsekreterare Kofi Annan varnade nyligen Europa för att stänga sina dörrar för dem som är i nöd. Internationella människorättsorganisationer har också reagerat negativt på de holländska planerna. Den amerikanska organisationen Human Rights Watch anser att beslutet strider mot internationell praxis."

Hur har Nederländerna hamnat i denna situation?

"Den skärpta politiken ses som en följd av den linje landet drivit före år 2001. Behandlingen av asylansökningarna har dragit ut på tiden. I väntan på besluten har de som sökt sig till landet fått bostäder, ekonomiskt stöd och etablerat sig i samhället. Många har levt i Holland i över tio år och skaffat sig familj."

Det holländska exemplet visar, precis som det finska, att det inte nödvändigtvis behöver finnas något enskilt parti, profilerat som invandringskritiskt, för att driva fram en ändrad politik.

"Inför parlamentsvalet år 2002 drev populisten Pim Fortuyn en kampanj som riktade sig mot den liberala politiken. Han mördades några dagar före valet, men hans parti vann stora framgångar i valet. Sedermera har partiet gått bakåt."

 Av en faktaruta med rubriken "Holland populärt bland asylsökande" framgår att antalet asylsökande - precis som i Danmark - minskat drastiskt under de senaste åren. Man redovisar siffror för åren 2000, 2002 och 2003, BGF fyller på med siffran för 2001, hämtad från UNHCR:s webbsida:

 2000

  2001

  2002

  2003

 43.895

  32.579

  18.667

  10.000


 Se vidare:

Danmark

Nordisk jämförelse