Demokratin i svårigheter Ur Christopher Laschs bok "Eliternas uppror och sveket mot demokratin":
"Vi amerikaner är mycket mindre förtröstansfulla inför framtiden än vi var förr, och det på goda grunder. Tillverkningsindustrin minskar och därmed sysselsättningen, medelklassen krymper, de fattiga blir bara fler och fler, brottsligheten ökar, droghandeln blomstrar, innerstäderna förfaller - allt blir bara värre och värre. Ingen har någon trovärdig lösning på dessa ohanterliga problem, och det tas inte ens upp annat än i några få så kallade politiska debatter. Häftiga ideologiska bataljer utkämpas om perifera angelägenheter.
Eliterna som bestämmer vad som skall debatteras har förlorat kontakten med folket. Den overkliga, artificiella karaktären hos vår politik visar att den är isolerad från gemene mans liv och i hemlighet är viss om att det verkliga problemen är olösliga."
"Den hotande krisen i kompetens och medborgerligt förtroende kastar djupa tvivel över det angenäma antagandet att institutioner och inte kraktärer står för all den dygd som demokratin behöver. Kompetenskrisen... poängterar i hur hög grad den liberala demokratin har levt på lånat kapital från moraliska och religiösa traditioner från tiden före liberalismens uppkomst."