Undersåte eller medborgare? Ur Christopher Laschs bok "Eliternas uppror och sveket mot demokratin":
"I amerikanska ögon var den europeiska arbetarklassen inte bara utfattig utan praktiskt tagen livegen. I samhällen som bestod av 'permanenta och skilda klasser', som Boston Post skrev, väntades 'den arbetande människan tåligt stanna i sina mödor, fast förvissad om att hon aldrig kan gå utanför sin krets och aldrig förändra de lagar som styr henne'."
"...sammanhanget antyder att 'gå utanför sin krets' syftade på möjligheten att umgås på jämställd fot med personer från alla samhällsskikt, att få kontakt med större opinionsströmningar och utöva medborgarens rättigheter och plikter."
"...det var just denna brist på underdånighet som enligt amerikanerna själva definierade ett demokratiskt samhälle, inte så mycket chansen att stiga uppåt på samhällsstegen som den totala avsaknaden av en stege som klart skilde vanligt folk från herrskap. Den amerikanska revolutionen hade gjort undersåtar till medborgare, och 'skillnaden var enorm', påpekade David Ramsay i Sydcarolina. Undersåtar 'ser upp till en herre', medborgare däremot 'är såtillvida jämlika att ingen har ärftliga rättigheter som är överlägsna andras'."