Utan kommentar "Migranter", utgiven av Invandrarverket, är en tidskrift som uppenbarligen tagit på sig en missionerande uppgift. Frågan är om den inte skjuter över målet. Vi saxar här några bitar ur tre artiklar i nr 3/97, samtliga om somalier:
"Svart absurditet:
Ali Suleimans tragiska öde" "...Ali förstod inte det absurda, att det finns ett land där man inte kan svälta. Hans kropp led under den strikta mathållningen och hade ingen möjlighet att tillgodogöra sig tre bastanta mål mat om dagen. Han behövde något litet, varje timme. Han fortsatte att söka sina lösningar och lyckades bli sänd till en förläggning med självhushåll i Visby. Om den staden och dess innevånare har han bara gott att säga, men sommaren kom, turisterna skulle ha bostäderna och Ali fick fortsätta till Norrköping.
Det blev två år.
- Den värsta tiden i mitt liv, säger han.
Ali, som hela sitt vuxna liv bott ensam, fick dela en trea med fem andra män."
"Tre månader senare fick Ali Suleiman uppehållstillstånd och egen lägenhet. Nu skulle han fortsätta studera! Men nya bisara händelser fanns i beredskap, skulle det visa sig.
Han hade med sig den personligt utskrivna beskrivningen av innehållet i studierna, men saknade själva diplomet. En struntsak, kan man tycka, när det gäller en människas liv. Men det tyckte inte högskoleverket."
"En lovande afrikansk forskare i agronomi rensar ogräs åt svenska bönder - ännu en bild av hur vi handskas med jordens mänskliga resurser."
"Misstag tala med somalier om återvändande
Oro kan inte botas med oro" "- Man kan inte bota oro med oro, säger Abdi Adan Mohamed, imam och ordförande i Göteborgsdistriktet av Somaliska Riksförbundet.
- Att börja tala om återvändande för somalier var ett sätt att sprida ny oro och ett stort misstag.
- Somalia är fortfarande ett land i krig och kaos. Somalierna i Sverige plågas av hemlängtan, sorg över dödade anhöriga och över hemmen som förstörts. Varje dag lever de med oro för dem som är kvar och dem de har förlorat kontakten med.
- I Sverige skräms de av den hårdnande attityden mot den egna gruppen och av att alla tycks utpeka somalier som misslyckade. Ovanpå detta kommer förslaget om återvändande...
Abdi Adan skakar på huvudet.
Han är en ung man, lågmäld, resonerande."
"Integration är inte detsamma som assimilation menar han.
- För integration krävs ansträngningar från båda parter.
Abdi Adan önskar att det fanns mer vilja från svensk sida.
- Sverige är ett utvecklat land. Man skulle kunna förvänta att svenskar hade en mer mogen syn på invandrare. Det finns en så stor rädsla för allt muslimskt, man är rädd för kvinnornas slöjor, för våra matvanor, allt!"
"Som många andra har Abdi Adan lagt märke till att det går sämre för somalier i Sverige än i länder som Kanada, USA, Storbritannien, Holland. Det finns de som tolkar detta som att det är sämre utbildade och mindre starka somalier som råkat hamna här.
- Tänk, hur det svenska samhället hela tiden försöker lägga problemet utanför sig självt, suckar Abdi Adan. Är det helt omöjligt att tänka sig att Sverige, som har mindre vana vid olika kulturer, faktiskt är mindre tolerant och mer strängt mot utlänningar än andra samhällen?
Somaliernas situation i Göteborg är svår - på alla sätt, menar Abdi Adan. Med den senaste tidens utspel är förtroendet minimalt för regeringens och myndigheternas agerande."
"Myter om somalierna hindrar kontakten" "Det finns en mytbildning kring somalierna i Sverige, som blivit ett hinder i kontakterna med samhället. Om detta är flera myndighetsrepresentanter som Migranter talat med överens.
Klaner, splittring, religiös fundamentalism. Alla som kommit i kontakt med den somaliska minoriteten i Sverige har hört orden. Få har funderar över vilken täckning de har, om de inte alltför enkelt överför en fördomsfull inställning till hela befolkningsgruppen."
"- Somalierna har liten tilltro till majoritetssamhället, säger Piotr. Och vi sitter ju här just som representanter för samhället, så det är klart att det blivit motsättningar ibland.
- Ändå är det lätt att förstå flyktingarnas misstänktsamhet. De kommer från samhällen där man definitivt inte kan lita på myndigheter och har från sin utgångspunkt fog för kritiska synpunkter även på det svenska samhället. Också svenskar ifrågasätter ju starkt myndigheternas goda avsikter i många situationer.
- Vi lever i ett segregerat och diskriminerande samhälle. Som afrikaner upplever somalierna det starkast. I vissa avseenden, t ex medborgarskapsfrågan, är de verkligen orättvist behandlade, säger Tomas."
"Eva-Lotta Johansson, handläggare vid inrikesdepartementets integrationsenhet,... ler lite åt dagens upprördhet över somaliernas beteende."
"- Men somalierna far uppenbart illa i vårt samhälle och vi måste respektera deras kritik och protester."
"- Än värre blir det förstås av misstänksamma och föraktfulla blickar, att ingen helt enkelt är snäll mot en."
"- Problemet är det svenska samhällets och arbetsmarknadens kris, säger hon. Och att vi har så dålig förmåga att se kompetensen hos den som inte liknar oss själva i allt."