Makt utan ansvar

Björn Elmbrant, själv journalist, är mycket kritisk mot massmedia i sin bok "Dom där uppe - dom där nere":

"Jag tror att jag... kan urskilja sex tumregler som brukar praktiseras av dem som vill slippa ett anständigt offentligt samtal:

1. etikettera din motståndare för att skilja av honom,

2. låtsas som de du ogillar inte existerar, hylla de motståndare som tycker som du själv,

3. om din motståndare inte går att förtiga, referera inte hans/hennes ståndpunkter utan avfärda dem bara med ett kortfattat omdöme

4. måste du till slut referera vad han/hon sagt, välj inte din motståndares bästa argument, utan de sämsta,

5. tillskriv alltid din motståndare karaktärsfel, att han/hon läst fel böcker, talar konstigt eller är maktlysten,

6. om din motståndare är ironisk, ta honom/henne på blodigt allvar."

 


"De få offentliga rum som finns är proppfulla av de redan starka - institutioner, experter, organisationsknuttar, rolodexare och klippkortsdebattörer. De tänker inte lämna ifrån sig sina positioner till vem som helst...

Vad är det de säger, de som hörs i debatten? De förordar nästan alltid modernisering, förändring, liberalisering och appeasement, underkastelse under globaliseringen. De som sällan eller aldrig hörs i debatten är de som vill ha inslag av traditionella, kollektiva lösningar och en stat som är beredd att korrigera marknadens värsta excesser. Ändå är det ingen sekt. De flesta i Sverige vill det. Men klyfta mellan samtalet som förs och människornas verklig värderingar bara växer."

"Professionalismen kräver att den enskilde reportern inte ska ta ställning till om ett förslag är bra eller dåligt i sak.

Detta pressar fram ett antal omdömen om framförande, utseende, marknadsföring och timing av ett politiskt förslag. Vad förslaget innebär i sak får inte samma plats.

Omdömen om den politiska förpackningen är ofta negativa. En förklaring är att journalisterna själva uppfattar att kritiska omdömen alltid är trovärdiga, medan positiva omdömen kan verka en aning skumma."

"Medierna roll i demokratin är att stå fria för att utöva en kritisk granskning. Om de ledande journalisterna i Stockholm blir en elit bland andra, som delar de andra eliternas liv och grundläggande värderingar, fungerar inte demokratin sämre då?"

Elmbrant ser ett antal betänkliga konsekvenser för demokratin av den politiska journalistiken, som den fungerar:

" Väljarna har svårigheter att ta till sig vad partierna står för i olika frågor, därför att personjournalistik, Sifo-hysteri och artiklar om det politiska spelet skymmer sikten.

Väljarnas känsla av att verkligheten inte går att påverka, att det inte skulle vara meningsfullt att engagera sig, förstärks av snuttig och cynisk rapportering.

De folkvalda får svårare att hinna med långsiktiga frågor, därför att medierna trycker på och vill ha dagskommentarer, dementier och bakgrundsinformationer.

Mediernas intresse av att analysera politikens förpackning pressar politikerna att ägna sig mer åt förpackningsfrågor än åt politikens innehåll, och ger möjligtvis ett svagare, mer ängsligt ledarskap än vad vi borde ha just nu.

Mediernas oförmåga att beskriva i tid och rum utdragna processer och förlopp som rymmer både ekonomi och politik, ger svag vägledning både för väljare och folkvalda.

Jag tror att mediernas ståndpunkt, att de måste vara konsekvensneutrala, i längden är ohållbar, i varje fall i sin mest extrema tappning. Man kan inte ha makt utan ansvar."