Radio Stockholm

"XX har inte kunnat nås för en kommentar". Det greppet tillämpades av Radio Stockholm den 23/1 2001. Personen ifråga hade i själva verket varit hemma hela tiden och kunde lätt ha nåtts om någon bara ringt.

Med detta grepp uppnås samtidigt två saker:

a) Vederbörandes åsikter och kommentarer slipper komma fram i programmet.

b) En skugga kastas över vederbörande, lyssnarna kan få intrycket att han/hon håller sig undan.

 


Ett annat propagandagrepp som togs i samma radiosändning var att XX presenterades som att han "anklagas för att vara invandrarfientlig" eller "av många anses" så.

Skenbart är detta objektivt och sakligt. I praktiken förmedlar Radio Stockholm här en bild utan att behöva belägga den eller ta ansvar för den.

Vemsomhelst kan ju anklaga vemsomhelst för vadsomhelst. Det betyder i sig inte mycket. Antag att A anklagar B för att vara nekrofil. Då kan Radio Stockholm, utan att brista i objektivitet, påstå att B anklagas för att vara nekrofil. Det är ju sant - inte att B är nekrofil, men att B anklagas för att vara det.

Med Radio-Stockholm-metoden behöver inte finnas någon grund för anklagelserna, inte heller behöver den som anklagar träda fram. Allt kan ske i lönndom.

I sak handlade det aktuella radioinslaget om Öppna Kanalens vägran att låta Medborgerliga Studiegrupper bli medlem i ÖK. En vägran som ÖK inte kunde motivera.

Istället för att lyfta fram det anmärkningsvärda i att inte kunna motivera sitt avslag förser istället Radio Stockholm ÖK-beslutet med en slags motivering.

 


 

 Se vidare:

Allmänt känt förhållande