Ytterligare citat om lokal-TV
Ur Göteborgs-Posten den 26/4 2000:
"Hon sågar dagens tv-utbud jäms med fotknölarna och efterlyser program som engagerar istället för försoffar. Britt Solberg är göteborgare, politiker och nybliven ordförande för Öppna kanalerna i Sverige."
"Det som lockade var kanalernas inriktning på yttrandefrihet och demokrati - vem som helst kan i princip göra program. Och så integrationsaspekten förstås, invandrarna är en stor nyttjargrupp."
"- Jag tror att allt fler börjar tröttna på reklam och sponsrade program. Tv-utbudet i dag är ju så dåligt att det liknar ingenting. En massa såpor och amerikanska serier som inte kräver nåt av tittarna. Jag vill ha program som engagerar - debatter. Där har Öppna kanalerna en framtid. Det gäller bara att få fler att upptäcka möjligheterna."
Christer Hederström, medie- och IT-rådgivare, 1997:
"Ingen kulturminister har ännu utmanat etermediernas maktelit vars lobbyister knappast verkar för att 'vanligt folk' skall få komma till tals på egna villkor i medierna. Till vanligt folk räknas i detta sammanhang faktiskt flertalet riksdagsledamöter och kommunpolitiker. Idag måste en politiker vara kändis - på sama sätt som journalsiter - för att få utrymme i rutan.
Det finns inga skäl för att Sverige skal stå utanför en internationell utveckling av fria lokala radio- och TV-medier, som verkar vid sidan av privata och statliga kanaler. Och finns viljan så finns pengarna i form av en omfördelning av statliga medel: licensmedel, TV4:s koncessionsavgift och/eller tips/lotterimedel.
Ett statligt initiativ öppnar även för stöd från kommuner och samhällsengagerade företag..."
"Regering och riksdag skall inte bara stödja allas rätt till yttrandefrihet utan också möjliggöra för medborgarna att på egna villkor även kunna utöva denna rätt - genom ett deltagande i radio och TV-verksamhet. En samhällsstödd struktur behövs för en lokal medborgarradio/TV även i Sverige."
Olof Lagercrantz i DN, 1975:
"När enheterna blir större växer också makten hos dem som kontrollerar dem. Massmediefolkets personliga möjligheter att vinna fördelar ökar. Ju färre som skriver eller talar offentligt, desto större är riskerna att de binder upp sig vid intressegrupper och enskilda makthavande, att de syltar in sig, att de sänder samförståndshälsningar genom medierna, att de råkar in i hämmande lojaliteter. Den offentliga lögnen har därför idag ett gynnsammare klimat än någonsin."
Ben Bagdikan, (50 år som journalist, 1996:
"'Objektiv' och 'balanserad' nyhetsrapportering innebär ofta att man bara redovisar nyansskillnader i uppfattningar hos företrädare hos makteliten. "
"Resultatet blir att amerikanska nyheter i överväldigande grad framställer världen som den ses uppifrån och ner, och i försumbar utsträckning som den ses nerifrån och upp."