Åtal för "diskriminering" Om en verksamhet även fortsättningsvis bedrivs så som den alltid har bedrivits, om samma regler gäller för alla - svenskar som invandrare - kan det då vara fråga om "diskriminering"?
Det anser DO - diskrimineringsombudsmannen.
EXEMPEL 1 Ett exempel framgick avSydsvenskan den 13/8 -99:
"ÅHLÉNS FÖRBJUDER ALLA HUVUDBONADER."
"En nyanställd på Åhléns får skriva på ett kontrakt i vilket man accepterar att bära Åhléns särskilda personaluniform - utan avvikande tillägg som keps eller slöja. Man förbinder sig också att inte bära näsring eller ha ett piercingsmycke i tungan - det anses kunna väcka anstöt hos Åhlens kunder."
En företrädare för Åhléns uppger dock att man på företaget nu "diskuterat att se över sina klädregler" - efter tillkomsten av den nya lagen om etnisk diskriminering.
"Det är nog säkrast om Åhléns inte vill få Diskrimineringsombudsmannen (DO) på sig. Enligt Katri Linna, jurist och kanslichef på DO, bryter uniformsreglerna mot andemeningen i den nya lag som säger att arbetsgivare måste arbeta aktivt för etnisk mångfald på arbetsplatsen.
- Klädbranschen är en av de första branscher vi kommer att titta på, och företag vars regler inte tillåter slöjor på arbetsplatsen måste ändra dem, säger hon."
EXEMPEL 2 Ett annat exempel framgick av en artikel i Helsingborgs Dagblad den 25/1 -00:
"ÅTALAS FÖR DISKRIMINERING
Sjukgymnast nekade muslimsk kvinna tillträde till träningslokal"
"En muslimsk kvinna var inte välkommen i en träningslokal om hon bar sin huvudsjal. Kvinnan kräver 350.000 kronor i skadestånd för kränkning."
"Hon hade en remiss från en läkare om träningshjälp på grnd av ryggsmärtor och hade förberett sig genom att ta på sig trängningsoverall, gymnastikskor och en huvudsjal i bomull."
Ombedd att ta av sig sjalen innan hon gick in i träningssalen hade kvinnan "ställt sig frågande", varpå sjukgymnasten förtydligat sig:
"'Om du tar av dig sjalen så får du gå in, annars får du tränga här i behandlingsrummet'".
Sjukgymnastens advokat uttalar sig för HD:
"..får man endligt bestämmelserna för sådan här verksamhet inte ha på sig ytterkläderna när man går in i träningssalar och den här sjalen är ju ett ytterplagg. Det finns klara direktiv anslagna i omklädningsrummet om detta och det gäller för alla."
Samtidigt anger advokaten ett "kryphål": "när det gäller muslimer" gör man nu så att "de som insisterar" tillåts ha sjalen på.
350.000 kronor - det är ju mycket pengar.