Bussförare förr och nu Yrkesgruppen bussförare har väl ett rykte om sig att ibland kunna vara litet vresiga, detta finns t.o.m. manifesterat i sångtexter. Ur ett annat perspektiv är det belagt att det handlar om en högriskgrupp, med ibland extrem belastning av stress och en överdödlighet i hjärt-och kärlsjukdomar. Under alla år har det hört till vardagen att enstaka utbrott kunnat förekomma från enskilda förare, när det "hakat upp sig". Det har inte väckt något större rabalder.
Men just stort rabalader blev det emellertid kring en bussförare i Skåne i januari. I Sydsvenskan den 20/1 -00 blev rubriken "Bussförare kallade elever för apor". En artikel dagen därpå konstaterade att bussföraren fortfarande arbetade kvar inom bussföretaget, men detta var tydligen minst av allt någon självklarhet: "Trots chaufförens ordval får han fortsätta köra enligt sitt vanliga schema."
Priset var att han bett om ursäkt. Tidningen kan meddela att han tappade behärskningen och att han "ångrar sitt ordval".
Vad hade egentligen hänt?
Som det framställdes i den första artikeln var chaufförens agerande i stort sett obegripligt. En kvinnlig lärare med dubbelnamn hade varit vittne i bussen och chockerats av det fräna språket, hon "trodde knappt sina öron":
"Ni har en IQ-nivå som ligger på apornas nivå! Åk till Zoo och hälsa på era kusiner!"
Som läraren uppfattade saken var förarens utbrott oprovocerat. Flera elever "tog illa vid sig", kände sig "oförskämt behandlade" och läraren skulle enligt artikeln ta upp händelsen med skolledningen.
Så framkom ytterligare en omständighet, nämligen att läraren: "...utesluter inte att elevernas invandrarbakgrund kan ha påverkat chaufförens ordval."
I artikeln den 21/2 nyanseras sedan bilden, en annan sida av saken framkom: förarens utbrott (om än olämpligt och onyanserat) var inte oprovocerat. En talesman för bussföretaget klargjorde:
"Vår chaufför... sa att de som trycker på stoppknappen har samma IQ som en apa..."
Det handlar alltså om ett bustryckande, ett sätt att trakassera föraren. Man tryckte på stoppknappen utan att någon skulle gå av. Talesmannen fortsatte:
"I flera år har vi haft problem med eleverna på Tärnöskolan. Det har gått i vågor. Men när det varit som värst har vi tvingats sätta in extrabussar för att skilja de bråkigaste eleverna från våra övriga kunder...".
"Linjebuss har vid flera tillfällen träffat representanter för Tärnöskolan och dessutom skickat ut eget folk för att prata med skolans elever. Men problemen har inte upphört."
Den kvinnliga läraren med dubbelnamn hade alltså inte ha behövt bli så överrumplad.
SUMMAN av denna historia bli ändå att en samhällsförändring inträffat. Den här typen av incidenter har förekommit förr i Sverige, även innan det fanns många elever med invandrarbakgrund. När de nu inträffar tolkas de dock i nya termer.
Svenska elever står pall för (olämpliga) utbrott från enskilda bussförare, invandrarelever kan visa sig mer ömtåliga.