1 - Equal, ett EU-progam vi inte fick rösta om
Det handlade först om att rösta till EU år 1994, sedan EMU år 2003. Långt fler ingredienser följer med på "köpet" av EU utan att det förmedlas medborgarna. Betydande ekonomiska medel har ställts till förfogande av EU och starka politiska krafter är i omlopp för ett program kallat "Equal" som skall "skapa nya mönster i samhället".
Under åren 2000-2006 tilldelas programmet 3 miljarder ECU (knappt 30 miljarder kronor). EU har de stolta honnörsorden: "integrerad strategi för att bekämpa social utslagning och diskriminering på grund av bland annat kön, sexuell läggning, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder eller ålder genom att koncentrera åtgärder på arbetsmarknaden".
Så mycket av åtgärder mot diskriminering av äldre har inte förmärkts. Desto mer ljudligt, synligt och spektakulärt, för att påverka samhället i stort, går man till storms mot tre stora organisationer/ myndigheter, som "skall bli vägledande för samhället genom fokusering på hållning på homo- och bisexuella", nämligen;
(1) Kyrka,
(2) Polismyndighet
(3) Försvarsmakten.Man går genom aggressiva angrepp till attack mot myndigheterna för att få dem att medverka i EU-programmet. Fackliga ombud och arbetsgivarerepresentanter skall "utbildas" om diskriminering och homosexuellas villkor. Sexuell läggning skall integreras i den vanliga verksamheten.
I rätt EU-anda kommer det svenska programmet att ha nära samarbete med flera andra Equal-program, exempelvis det holländska och ett finskt projekt som är inriktat på homosexuella lärare. I Finland är det den sociologiska institutionen vid Helsingfors Universitet samt RFSL motsvarighet i Finland som driver projektet. Förutom dessa två transnationella partners kommer projektet också att samarbeta med det svenska projektet; Homo- och bisexuella i omsorgen. Målet är att "öppna upp arbetsplatser och organisationer där ingen skall dölja sin läggning".
Med stöd av EU:s EQUAL-program driver Arbetslivsinstitutet i Norrköping ett projekt för rekrytering och karriär för poliser, i samverkan med Länspolisen i Stockholm och Stockholms Universitet samt transnationella partners i Holland och Grekland. Projektet handlar om att "utarbeta en rekryteringsguide och rutiner för att komma åt underrepresentationen av invandrare och homosexuella bland polisen". Sverige deltar som partner i ytterligare nio projekt. Sålunda bedrivs ett antal EU-projekt utan att allmänheten informeras.