Sänt i Klarspråk den 18/8 -98, bara det sista stycket togs inte med:
Massmedia och valet -98 Nya partier släpps inte fram i media. Så tycker många.
Problemet är ju uppenbart, om man i TV- och radiodebatter ska ta med fler partier än de sju som nu finns representerade i riksdagen. Det blir för många partier. Då blir det litet tid för varje parti och det blir oöverskådligt för lyssnarna.
Vad media däremot skulle kunna göra, är ju att släppa fram småpartier och nya partier i särskilda program.
DÅ ANMÄLER SIG ett annat problem. Man tvingas göra ett urval, eftersom det är så många partier som kandiderar till riksdagen, utöver de som redan sitter där. Alla kan inte ges plats.
Om media ska välja ut de viktigaste och intressantaste av dessa partier - efter vilka kriterier ska man gå? Här har jag en idé.
Tag frågan om kunskaper i svenska för de utlänningar som vill bli svenska medborgare. Ska språkkunskaper i svenska vara ett villkor för att kunna få svenskt medborgarskap?
Själv anser jag det, och jag är helt övertygad om att en klar majoritet av svenska folket där delar min uppfattning.
Men partierna i den svenska riksdagen gör inte det. Där finns inte ett enda parti som anser att nya svenska medborgare ska behöva kunna svenska. Inte ett enda parti!
I andra frågor kan man skylla på maktlöshet, på ekonomiska begränsningar eller på praktiska svårigheter. Här finns inget av detta, här gäller det grundvärderingar. Här handlar det om var man har sin lojalitet och åt vilket håll man vill dra. Vilket samhälle man vill ha.
Vad media skulle kunna göra är att vända sig till övriga partier som kandiderar till riksdagen och efterhöra deras uppfattning i denna fråga. Redovisa sedan vilka partier som anser att kunskaper i svenska ska vara ett villkor.
Förmodligen skulle media här också kunna upptäcka en samvariation, såtillvida att de partier som företräder en kravlöshet för förvärv av svenska medborgarskap företräder en kravlöshet också inom exempelvis invandringspolitik och kriminalpolitik, socialpolitik och skolpolitik.
De partier som kräver kunskaper i svenska för nya medborgare representerar förmodligen en annan linje än de sju riksdagspartierna också inom dessa områden.
Jan Milld